Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Seriál článků o studiu MBA - obecná fakta, historie a jak je to v ČR

Seriál článků o studiu MBA - obecná fakta, historie a jak je to v ČR

Slovo úvodem - obecně o MBA
Základním posláním následujícího úvodníku (článku) je poskytnout čtenáři stručný výklad o tom, co studium MBA obnáší, jaké jsou jeho nároky a požadavky a jaké „ovoce“ toto vzdělání jeho absolventům přináší.

Co to vůbec je MBA ?
MBA je zkratka pro anglický název "Master of Business Administration“, který by se dal volně přeložit jako „graduovaný manažer“, praktičtější je však používat pouze mezinárodně uznávanou zkratku MBA.

Krátký exkurz do nedávné historie
Studium MBA vzniklo v USA na začátku 20. století, zejména z praktické potřeby zkvalitnit praktickou manažerskou práci vrcholových vedoucích pracovníků v období bouřlivé industrializace. Jeho východiskem byly postgraduální kursy účetnictví a rozpočetnictví. První MBA vzniklo v r. 1910 u prestižní Harvardovy university v Bostonu (USA, Massachussets), druhá škola při Chicago University (Chicago) a třetí při Whartnon Business School při Pennsylvánské universitě ve Philadelphii. Ve světě se odhaduje asi 800 akreditovaných MBA škol. Dnes je MBA záležitostí především USA a Velké Británie, byť se nyní studium rychle šíří.

V USA a Velké Británii se však od sebe dosti výrazně odlišuje klasické univerzitní studium včetně studia ekonomického (makroekonomického neboli národohospodářského) od studia podnikohospodářského (mikroekonomického) chápaného jako studium manažerské. University jsou tvořeny řadou škol (v našem pojetí fakult) a nejsou zdaleka tak specializované jako u nás či jinde v Evropě. Jednou z těchto škol bývá i Business School, soustředěná na studium MBA. Studují zde ti, kteří dokončili jak bakalářská, tak vyšší studia v různých oborech, ne pouze ekonomických. Obvykle platí, že jsou na tento typ školy přednostně přijímáni studenti s několikaletou manažerskou praxí, neboť studium na Business School znamená jasnou přípravu na postup na vyšší místa v manažerské hierarchii. S nástupem tržní ekonomiky v roce 1990 k nám začal především ze Spojených států a velké Británie velice vehementně pronikat nový typ studia, jenž končí titulem MBA.

Poslání studia MBA v našich podmínkách lze shrnout do následujících okruhů:
- zavést do povědomí naší hospodářské praxe studium MBA jako program standardní výchovy pro vrcholové řídící pracovníky
- vymezit manažerskou práci jako profesi: není to funkce, ale profese, neboť manažer je použitelný univerzálně v různých odvětvích ekonomiky
- oddělit vzdělání akademického typu (bakalář a inženýr, ale i doktor práv, medicíny apod.) od specializovaného postgraduálního vzdělání manažerského
- vytvořit studijní programy a používat metody, které odpovídají co nejvíce potřebám naší ekonomiky a zároveň požadavkům kladeným na toto studium obecně ve světě

Programy studia MBA jsou v našich podmínkách určeny pro manažery, podnikatele a pracovníky, působící v různých sférách, se základní znalostí anglického jazyka.

Specifické požadavky na studium MBA v českých podmínkách vyžadují, aby obsah studia odpovídal jak mezinárodně platným požadavkům na studium, tak i respektoval specifické podmínky a problémy české ekonomiky. Studium MBA trvá obvykle 2 roky a je zakončeno obhajobou Diplomové práce, Disertační práce nebo Závěrečného projektu (pojmenování závěrečné práce je vždy dle stanovení názvu práce příslušnou školou).

datum: 25.11.2006 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse