Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Seriál o studiu MBA - Jaké jsou formy studia

Seriál o studiu MBA - Jaké jsou formy studia

České školy MBA nabízejí v současné době několik základních forem studia, které se v podstatě neliší obsahem, ale hlavně jeho časovým rozvrhem.

Večerní forma
Večerní forma studia MBA je určena, pro manažery, kterým vyhovuje navštěvovat výuku každé 2-3 dny v týdnu večer, eventuelně v sobotu. Je koncipována tak, aby byla co nejvíce využita interpersonální komunikace a docílilo se tak synergického efektu, vyplývajícího z týmové práce manažerů. Večerní studium je velice často navštěvováno vlastníky nebo spoluvlastníky malých soukromých firem.

Residenční forma
Výuka probíhá každý měsíc po dobu jednoho týdne jako jednotýdenní soustředění. Výuka je zde velice intenzivní. Největším kladem této formy je kromě nabytých vědomostí a dovedností opět možnost sdílení zkušeností manažerů z celé republiky i z případně jiných států a různých typů podniků.

Podniková forma
Tato forma se uplatňuje v případě, že jeden podnik nebo několik podniků z jednoho regionu naplní jeden kurz, což je minimálně 20-25 studentů. Specifikou této formy je, že obsah odpovídá nejen základnímu standardu MBA, který je stejný jako u večerní a residenční formy, ale prostřednictvím výběrových předmětů si mohou podniky zvolit taková témata, která odpovídají zvláštnostem jejich podnikové činnosti. Organizace výuky je z časového hlediska přizpůsobena požadavkům podniků.

Víkendová forma
Tato forma je určena pro mladé talentované manažery, kteří chtějí zvýšit svojí kvalifikaci na mezinárodní úrovni a reaguje na specifické potřeby obchodního a podnikatelského prostředí střední Evropy. Je zaměřena na finance, marketing, management a technologie. Díky víkendové formě studia tak posluchači nemusí přerušit svůj profesní růst a mohou studovat tento program při zaměstnání. Výuka probíhá po dobu 20ti měsíců, vždy v pátek a v sobotu.

Exekutivní forma
Tato forma je určena pro zkušené manažery z vrcholového managementu nebo s potenciálem pro vrcholový management. Je zaměřena na mezinárodní management, Skládá se z 10ti krátkých modulů a trvá celkem 14 měsíců.

Na základě dosavadních zkušeností je možno konstatovat, že podniková forma je jednou z nejúspěšnějších a nejefektivnějších forem výuky v našich podmínkách. Všechny výše uvedené formy výuky probíhají pro studenty a podniky v sídle příslušné školy MBA nebo v sídle podniku pro podniky z celé republiky.

Hlavní přínosy všech forem studia:
- program pokrývá všechny discipliny moderního managementu
- prakticky seznamuje s kulturou řízení organizací a řešením jejich problémů
- ve studijních skupinách se setkávají lidé různých povolání, funkcí a vytvářejí vztahy, které přetrvávají i po ukončení studia
- posluchači se naučí používat angličtinu jako pracovní jazyk
- absolventi se naučí co nejlépe reagovat na stále se měnící tržní prostředí

datum: 24.01.2007 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse