Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Závěr seriálu o studiu MBA - Proč se rozhodnout pro studium MBA?

Závěr seriálu o studiu MBA - Proč se rozhodnout pro studium MBA?

Ke studiu MBA se člověk rozhodne z mnoha důvodů jako jsou osobní růst, rozvoj svých manažerských schopností a jazykových dovedností. Velmi důležité je i rozšiřování a doplňování stávajících znalostí, otevření možností seznámit se s nejnovějšími poznatky různých manažerských disciplin. Toto studium otevírá manažerům a podnikatelům cestu k úspěšnému zavádění pozitivních změn v jejich firmách a organizacích v podmínkách transformující se tržní ekonomiky.

Prvním krokem je pečlivé prostudování škol, nabízejících MBA program a zvážení všech za i proti. Zároveň neméně důležité je doporučení té které školy od kolegů a známých, kteří již příslušnou školu ukončili nebo od firmy, která dlouhodobě spolupracuje s určitou školou a přihlašuje své zaměstnance ke studiu MBA.

V České republice je řada vysokých škol, sdružených v České asociaci MBA škol (CAMBAS), které nabízejí studium, jehož absolvování opravňuje získat titulu MBA. Každá z těchto škol má svůj program MBA, akreditovaný zahraničními partnery:

Z Velké Británie:
- Manchester Metropolitan University
- Sheffield Hallam University
- Nottingham Trent University
- Liverpool John Moores University
- Lancaster University

Ze Španělska:
- ESMA Barcelona

Z USA:
- DePaul University Chicago
- William Davidson Institute při University of Michigan Business School

Akreditace programů těmito institucemi garantuje vysokou úroveň studia MBA. Členství školy v CAMBAS je pro uchazeče určitou zárukou kvality při rozhodování, kterou školu si vybrat. Studijní programy MBA škol jsou také akreditovány mezinárodní akreditační asociací AACSB (Mezinárodní asociace pro manažerské vzdělávání - www.aacsb.edu).

Druhým krokem je podání přihlášky, která obsahuje základní data o Vás, dále informace o Vaší dosavadní praxi,pracovní pozici, budoucích plánech a hlavně Vaše vyjádření proč chcete studovat MBA.

Uchazeči o studium musí splnit následující podmínky:
- ukončené vysokoškolské vzdělání libovolného zaměření
- minimálně 3 roky praxe
- znalost základů anglického jazyka
- zájem o studium

Podrobné aktuální informace pro zájemce o studium v programu MBA jsou k dispozici na internetových stránkách příslušné školy.

Po vyplnění a zaslání přihlášky ke studiu budete po určité době dopisem vyzváni ke vstupnímu setkání, které trvá jeden den a jehož účelem je ověření splnění vstupních požadavků(obecný test - otázky z různých manažerských disciplin, které se následně vyučují, test z angličtiny, zaměřený na zjištění Vaší dosavadní úrovně znalosti jazyka a ústní pohovor, zaměřený na zjištění Vašeho zájmu o studium a manažerský rozvoj). Za další měsíc obdržíte písemné sdělení o přijetí nebo nepřijetí ke studiu. Co dodat? V případě přijetí se mohou dostavit smíšené pocity, radost i obavy, jestli to není „velké sousto“, jestli vytrváte a zvládnete dva tak náročné roky, zaměřené na studium manažerských disciplín, rozšiřujících znalosti a dovednosti, na podstatu strategických rozhodnutí, rozvíjení a prohlubování schopností analyzovat vlivy konkurenčního tlaku a globálního prostředí a hlavně, bez nadsázky, umění činit strategická rozhodnutí.

Během dvouletého studia při zaměstnání absolvujete cca 21 povinných předmětů,8 volitelných předmětů a následně z těchto předmětů 10 zkoušek a testů, napíšete 10 esejí. Školné se pohybuje v rozsahu od 200 000 až 800 000 tisíc korun (bez DPH). Zahrnuje učební materiály (učebnice, skripta a další doplňkové materiály jako jsou případové studie, dotazníky a různé druhy prezentací). V programu studia MBA vyučují zkušení profesoři, specialisté z nejrůznějších oborů business a managementu z celého světa (z našich škol jsou to například VŠE, ČVUT atd.).

„Malým závěrem“ studia je Miniprojekt a jeho ústní obhajoba. Vyvrcholením programu MBA je Závěrečný projekt, například řešení komplexního manažerského problému s konkrétními návrhy nebo řešení manažerského problému z oblasti rozvoje lidských zdrojů s přihlédnutím k novým strategickým záměrům společnosti atd. Na závěr bych ráda dodala, že program MBA pokrývá všechny disciplíny moderního managementu a je určitou výzvou pro všechny, kdo opravdu chtějí zajišťovat, udržovat a dále rozvíjet úroveň své profesionality a vzdělanosti, kvalifikovaně a sebevědomě pracovat v řídících funkcích v evropské společnosti. Přeji všem zájemcům hodně úspěchů. Je to náročné, ale musíte věřit sami sobě ! Studium MBA je opravdu určitou „bránou“ k vědomostnímu potenciálu.

datum: 05.03.2007 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse