Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Jak obejít problémy na VŠ, část první

Jak obejít problémy na VŠ, část první

Představte si, že jste našli školu svých snů. Jste absolutně přesvědčeni, že tahle škola je pro Vás to pravé ořechové, ale profesoři a další personál fakulty vám neustále staví do cesty překážky. Pokud nepatříte zrovna mezi nejpilnější a super nadané studenty, možná se i vám přihodí některá z nepříjemností, kterými jsem si prošla i já.

Nepříjemnost číslo 1 - přijímací zkoušky
Zapomenete si včas podat přihlášku, nebo neuděláte přijímací zkoušku. Co s tím? Většina studentů si na rok dá pauzu, začne pracovat, udělá si jazykový kurz, nebo v zoufalství vyzkouší přijímací zkoušky na školy které ještě vypisují termíny. Proč to ale takhle zbytečně protahovat? Neznám školu, která by nenabízela studium formou „Mimořádného studia“ v rámci „Celoživotního vzdělávání“. V dalším roce si pak uděláte přijímačky a předměty, ze kterých jste úspěšně složili zkoušku, si necháte uznat. Pokud budete mít hotový požadovaný počet zkoušek, je možné že vás přijmou rovnou do druhého ročníku. Neztratíte tedy zbytečně celý rok studia. Takže, oč to tedy vlastně jde?

Tahle forma studia má jednu obrovskou výhodu. Nemusíte dělat žádné přijímací zkoušky. Prostě se jen zapíšete, zaplatíte nějaký malý poplatek a můžete studovat na vaší vysněné škole. Je v tom ale háček. V této formě studia nemáte status studenta, a tedy nemáte žádné studentské výhody. (Isic karta, lítačka, lístky do menzy…).

Naštěstí dnes už je možné získat VŠ kolej i jako nestudent, takže se nemusíte bát že z vás bude bezdomovec. Jeden můj kamarád využil mimořádného studia, zapsal se na úřad práce jako nezaměstnaný, a dostával od státu podporu v nezaměstnanosti. Teď už to není s podporou tak snadné, ale někteří z Vás to možná využijí.

datum: 01.10.2007 | autor: Julie

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse