Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Jak obejít problémy na VŠ, část druhá

Jak obejít problémy na VŠ, část druhá

V minulé části jste dozvěděli, jak postupovat v případě, že jste nestihli podat přihlášku nebo složit přijímačky. V této části vám Julie poradí s dalšími problémy, které mohou čekat novopečené studenty vysokých škol...

Nepříjemnost číslo 2 - vyhazov
Na vaší škole jste již alespoň rok studovali, ale nezvládáte všechno tak, aby vás nevyhodili. Jak se tomu bránit? Pokud víte, že vám hoří za patama již v zimě, podejte si znovu přihlášku. Tím nic nezkazíte. Když pak všechny zkoušky opravdu nezvládnete, přijímačky pro vás jistě již budou fraškou a máte tak jistý alespoň další rok studia. Kolik předmětů Vám pak uznají a kolik budete muset opakovat, to už je na proděkanovi vaší fakulty. Sice tu ztratíte rok studia, ale na škole zůstanete. Další možností je požádat proděkana o rozložení ročníku. Pokud máte reálný důvod k této žádosti, měl by vám vyhovět. No a pokud jste ješitní, nepodali si přihlášku, a důvod pro rozložení studia nemáte, nezbývá vám než se přiklonit ke třetí možnosti a to, přerušit studium, zapsat se do mimořádného studia, chybějící předměty si ve „vloženém“ roce splnit a pak studium opět navázat.

Nepříjemnost číslo 3 - školné
Pokud jste flákači, nebo jste si třeba tak jako já prodloužili studium přechodem z jiné fakulty, máte tu ještě jeden problém. Studovat totiž nemůžete donekonečna, povoleno je překročit standardní délku studia o rok. Každý další semestr si již musíte platit.

I tady se dá využít mimořádného studia. Opět buď přerušíte studium a jeden rok si uděláte v rámci tohoto programu, nebo pokud v něm již jste, prodloužíte ho jak je třeba. Asi se ptáte proč - celkově totiž mimořádné studium stojí zhruba desetkrát méně, než je cena plného školného.

No, a jestli se najdete někde tady: http://tarantula.ruk.cuni.cz/UK-176-version1-ulevy_navrh_posledni.xls, pak máte úplně vyhráno.

datum: 04.10.2007 | autor: Julie

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse