Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Zkušenost free movera: Umeå universitet, Sverige

Zkušenost free movera: Umeå universitet, Sverige

UmeaPro lepší představu o cestování na vlastní pěst vám přinášíme zajímavý rozhovor s bývalým free-moverem. S doktorandem FSV UK Milošem Brunclíkem jsme se sešli na příhodném místě - v Informačním a poradenském centru UK, kde pracuje.

Miloši, mohl bys nám blíže popsat to, kam a s jakým úmyslem jsi vycestoval?
"Vzhledem k tomu, že jsem už přes Erasmus v zahraničí studoval, vyjel jsem jako free-mover. Vybral jsem si Umeå, univerzitní město, cca 500 km severně od Stockholmu. Je to poměrně kvalitní škola, působí na ní řada odborníků, proto jsem se rozhodl, že zde budu zpracovávat podklady pro mou dizertační práci. Strávil jsem tam 4 měsíce."

Kolik času jsi strávil vyřizováním před odjezdem?
"Trvalo mi to zhruba rok. Podotýkám, že jsem si všechno zařizoval sám."

Jak to bylo s financováním pobytu?
"Polovinu odhadovaných nákladů mi financoval Fond mobility UK, se zbývající částí mi pomohl Švédský institut, což bylo docela náročné, protože jsem tam musel poslat kolem 10 dokumentů – akceptační dopis z univerzity, 2 doporučující dopisy, životopis ve dvou různých formách, projekt dizertační práce, doklady o znalosti jazyků…"

Umea…a vystačily ti přidělené peníze?
"Měsíčně jsem pobíral 8 000 švédských korun, se kterými jsem dobře vyšel. Ve Švédsku neexistují menzy, tak jsem si vařil sám, hodně jsem jezdil na kole, takže jsem docela ušetřil."

Co bydlení?
"Studentské pokoje jsou jenom jednolůžkové. Na rozdíl od českých kolejí, jsou velmi dobře vybavené. Kuchyň, obývací pokoj, prádelnu sdílí cca dalších 6 studentů. Měsíční kolejné se pohybuje od 1 700 do 3 000 SEK."

Jak ses domlouval se Švédy? Potkal jsi v Umeå hodně cizinců?
"Ve Švédsku se člověk všude bez problémů domluví anglicky. Švédové jsou přímo nadšení, když cizinec mluví trošku švédsky. Švédové jsou sice uzavření, ale velmi přátelští a vždy pomohou. Zlepšit ve švédštině byl jeden z mých studijních cílů. Akorát při akci pořádané Švédským institutem jsem se potkal se stipendisty z Ruska, Asie. Jinak jsem se stýkal jenom se Švédy. Na koleji bydleli Švédové a cizinci, kteří mluvili švédsky. Díky tomu jsem dělal pokroky ve švédštině. Jinak ve formálním styku – na úřadech, v bance, při odborných vystoupeních jsem mluvil raději anglicky."

UmeaJak se ti tam studovalo?
"Jako doktorand jsem využíval vlastní kancelář s počítačem, zapojil jsem se do života katedry. Chodil jsem na kurzy pro Erasmus studenty. Univerzitní knihovna je slušně vybavená. Každý týden se konaly specializované semináře. Na nich členové katedry prezentovali výsledky dosavadní práce, hodně se při nich diskutovalo, radilo, což byla pro nás výborná zpětná vazba. Náročné pro mě bylo vyrovnání se s nedostatkem denního světla. S tím se potýkají i samotní Švédové. Proto jsem se snažil nezůstávat sám a věnoval jsem se sportu."

UmeaČím bys Švédy charakterizoval? Jak celkově hodnotíš své působení ve Švédsku?
"Mají hluboce zakořeněný smysl pro pořádek, jsou dochvilní, tykají si. Vyká se pouze králi a starším, společensky významným osobám. Ve Švédsku jsem pobýval od září do Vánoc a musím říct, že to pro měla neocenitelná zkušenost, získal jsem spoustu kontaktů, lidé působili vstřícně a přátelsky. Nepříjemné akorát bylo, že mi při cestě do Švédska uletělo letadlo, jinak si tuto zkušenost nemohu vynachválit."

* * *
Podle Martina Glogara z Centra zahraničních studií Masarykovy univerzity tímto způsobem vycestují hlavně studenti, kteří již přes Erasma v zahraničí studovali, dále ti, kteří chtějí studovat v zemi jiné, než v té, se kterou má daná univerzita dohodu na LLP, a v neposlední řadě studenti, kteří mají zájem o studium či výzkum na konkrétní instituci, se kterou nemá jejich fakulta či katedra Erasmus smlouvu. "Určitou atraktivnost může mít také skutečnost, že hybatelem je sám student - a tak vlastně ani nemusí moc komunikovat s lidmi z vlastního oboru. Vyjíždějí studenti vyšších ročníku a také doktorandé. Mezi zájemci o výjezd je určitě největší počet studentu FF, zejména filologických oborů," vysvětluje Glogar.

Pokud vás tato možnost studia oslovila a rádi byste se dočetli více o zkušenostech jiných studentů, můžete navštívit databázi závěrečných zpráv, které spravuje Centrum zahraničních studií Masarykovy univerzity. K dispozici tam najde více než 2 100 takových dokumentů. Přejeme příjemné počtení!
http://czs.muni.cz/studenti/zkusenosti

datum: 18.12.2007 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse