Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Výživa onkologicky nemocných pacientů

Výživa onkologicky nemocných pacientů



Kategorie: Medicína, Ošetřovatelství

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce se věnuje problematice výživy onkologicky nemocných pacientů. Popisuje nežádoucí účinky nemoci, její léčby, včetně dopadů na zdravotní stav pacienta a jeho stravovací návyky. Podrobně popisuje, jakým způsobem by se pacienti měli stravovat, případně jaké další nutriční, nebo farmakologické prostředky používat pro maximální možný energetický příjem za daných podmínek. Závěr krátce zmiňuje screeningový test, který by měl ukázat pacientům, kterým jevům ohledně stravování a váhy by měl věnovat pozornost, a kdy kontaktovat lékaře.

Obsah

1.
Výživa
2.
Výživa onkologicky nemocných a její role
3.
Malnutrice
4.
Nežádoucí účinky onkologického onemocnění, komplikace příjmu potravy
5.
Složení a časové uspořádání stravy
6.
Nádorová kachexie a prostředky boje proti ní
7.
Umělá výživa
8.
Farmakologické prostředky podpory stravy
9.
Standardy nutriční péče

Úryvek

„ K nejčastějším projevům nádorového onemocnění spojených s nedostatečnou výživou patří nádorová kachexie (silná podvýživa), která se vyskytuje přibližně u 70 % pacientů. Vyvážená, plnohodnotná a energeticky dostatečná strava se správným poměrem základních nutričních složek – bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů, minerálů, stopových prvků a vlákniny - je nezbytnou podmínkou optimálního průběhu léčby a významně přispívá ke zlepšení celkového zdravotního stavu onkologických pacientů. Jedním z možných způsobů, jak obnovit plnohodnotný příjem energie a živin jsou přípravky enterální klinické výživy uzpůsobené k popíjení – sipping. Jedná se o přípravky řady Nutridrink a Fortimel, které se dodávají do lékáren v různých variantách a příchutích nebo variantě bez příchutě, pacient si tedy může vybrat co mu nejvíce chutná. Jedná se o kompletní a vyváženou tekutou stravu uzpůsobenou k okamžitému použití jako nápoj. Popíjení přípravků enterální klinické výživy pomůže obnovit plnohodnotný příjem energie a živin v jejich optimálním poměru. Tyto přípravky lze též využít při přípravě denních jídel.
Výhody sippingu: - Přesně definované nutriční složení
-Vyvážený poměr živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerály, vitaminy,
stopové prvky)
- Vysoký obsah energie v malém objemu (1,5 kcal/ml)
- Snadná vstřebatelnost živin při malých nárocích na trávení
- Široký výběr příchutí a typů přípravků (mléčný, nemléčný, jogurtový)
Větší množství umělé výživy nemocní obvykle snášejí pouze krátkodobě. Takové množství již zpravidla vyžaduje podávání žaludeční sondou. Dnes používané sondy jsou tenké, zaváděné nosní cestou do žaludku, a nemocnými bývají na přechodnou dobu několika týdnů dobře tolerovány. Pokud je to možné, upřednostňujeme výživu do střeva, protože slouží k výživě střeva, je to fyziologická cesta, je po ní méně komplikací. Někdy se nevyhneme podání výživy do žíly, protože např. pacient nemůže přijímat potravu, nebo je nefunkční zažívací trakt. Pokud je to možné, dáváme alespoň malé množství výživy do střeva, aby se udržela funkce střeva a předešlo se atrofii (zeslabení) střevní sliznice.“

Poznámka

Práce kompilačního charakteru.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4ae47cb730d0c.zip (12 kB)
Nezabalený formát:
Vyziva_onkol_nemocnych.doc (41 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse