Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Olivy a kapary

Olivy a kapary


Kategorie: Zemědělská, potravinářská škola

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce představuje stručný soubor základních informací o olivách a kaparách. Obsahuje jejich základní charakteristiku, seznamuje s jejich sběrem a uvádí jejich tržní druhy.

Obsah

1.
Olivy a kapary
2.
Olivy
2.1
Sběr oliv
2.2
Druhy oliv
3.
Kapary
3.1
Sběr kapar
3.2
Druhy kapar
4.
Použitá literatura

Úryvek

"Olivy
Olivy jsou ve Středomoří nejen důležitým zdrojem oleje, ale také jako chutný předkrm či delikatesa.
Zrající olivy mění barvu ze zelené na fialovou až černou. Čerstvě utržené olivy mají hořkou chuť. Té se zbaví až v solné lázni a louhu z hydroxidu sodného.

Sběr oliv:
„Při sklizni je často nutné použít vysoký žebřík, hlavně u velkých, starých olivovníků. V nově založených olivových hájích bývají olivovníky nižší.
Často se olivy opatrně sklepávají ze stromů pomocí tyčí zhotovených z kaštanového dřeva a poté padají do velkých široce rozprostřených sítí.“1
Citace1 – doslovný přepis popisu výroby olivového oleje.

Druhy oliv:
Malé černé olivy – pochází z jihofrancouzské oblasti Provence. Tento druh oliv má mírně hořkou příchuť.
Olivy ‚Marmara‘ – jsou středně velké a středně pevné. Jedná se o velmi tmavou odrůdu, původem z Turecka a má příjemnou chuť olivového oleje.
Středně velké zelené olivy – pochází z Itálie a mají svěží trpkou a lehce nahořklou příchuť s pevnou strukturou.
Olivy ‚Rivera‘ – jsou černé, původem z Portugalska. Jsou malé a velmi jemné s měkkou strukturou.
Královské olivy – jsou původem ze Španělska, jsou velké, světlé a měkké. Na trhu jsou k dostání v kyselém nálevu a v oleji.
Olivy ‚Arbequina‘ – jsou původem ze Španělska. Vyznačují se měkkou strukturou a ovocně trpkou příchutí.
Zelené olivy – původem z Řecka, se nakládají v olivovém oleji Morea a ochucují se citronem a oreganem.
Zelené olivy ‚Manzanilla‘ – původem ze Španělska, jsou bezpeckové a plněné papričkou. Jedná se o oblíbenou delikatesu.
Černé mamutí olivy – původem z Řecka, se nakládají do kyselé marinády, která se koření bylinkami.
Olivy ‚Hojiblanca‘ – původem ze Španělska, jsou méně výrazné chuti a načerno obarvenou dužninou.
Černé olivy – původem z Řecka jsou extra velké, velmi měkké a vyznačují se typicky ovocnou, jemnou chutí.
Zelené olivy ‚Manzanilla‘ – původem z Izraele, jsou malé, středně pevné s mírně trpčí a hořkou chutí.
Černé olivy ‚Aragon‘ – původem ze Španělska, jsou středně velké, měkké struktury a vyznačují se mýdlovou příchutí."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4c6910861201e.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
Olivy_a_kapary.doc (38 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse