Ořechy


Kategorie: Zemědělská, potravinářská škola

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce seznamuje se skupinami ořechů, jejich složením, skladováním a kvalitou. Dále uvádí druhy ořechů, které jsou k dostání na trhu.

Obsah

1.
Ořechy
2.
Skupiny ořechů
2.1
Peckové ovoce
2.2
Luštěniny
2.3
Tobolky
2.4
Pravé ořechy
3.
Složení ořechů
4.
Skladování ořechů
5.
Kvalita ořechů
6.
Kokos
7.
Složení kokosu
8.
Druhy ořechů
8.1
Vlašské ořechy
8.2
Piniové ořechy
8.3
Limbové oříšky
8.4
Pekanové ořechy
8.5
Lískové ořechy
8.6
Pistácie
8.7
Burské oříšky
8.8
Mandle
8.9
Makadamské ořechy
8.10
Coquitos
8.11
Ořechy kukui
8.12
Aloes wood
8.13
Ořechy ginkgo
8.14
Lotosové ořechy
8.15
Kešu ořechy
8.16
Kokosový ořech
8.17
Jedlé kaštany
8.18
Para ořechy
8.19
Čínské vodní ořechy
8.20
Vodní kaštany

Úryvek

"Ořechy
Neboli také skořápkové ovoce a některé druhy importovaného ovoce, mají vysoký obsah sušiny. Louskání je namáhavé, ale obsah tvrdých oříšků stojí za to. Je lahodný, zdravý a obsahuje také lehce stravitelné bílkoviny, klíčkový olej, energetické sacharidy, vitamíny, minerální látky a balastní látky. To vše s ohledem na druh semen.
Skupiny ořechů:
Peckové ovoce – do této skupiny patří vlašské ořechy, pistácie, kokosové ořechy a mandle
Luštěniny – do této skupiny patří burské oříšky
Tobolky – do této skupiny patří para ořechy
Pravé ořechy – do této skupiny patří lískové ořechy a jedlé kaštany
Složení ořechů:
Složení opět závisí na druhu ořechu. Všechny ořechy ale obsahují vysoký podíl tuků (s výjimkou jedlých kaštanů), proto se rychle kazí a žluknou. Dále obsahují bílkoviny, vitamíny B a E, minerální látky (hlavně vápník, fosfor a železo) a sacharidy, bílkoviny a balastní látky.
Skladování ořechů:
Tuk, který ořechy obsahují, se rychle kazí při kontaktu s kyslíkem. Proto je důležité, aby se skořápkové ořechy skladovaly na suchém, chladném a vzdušném místě.
Kvalita ořechů:
Zárukou kvality při nákupu ořechů je jejich hmotnost – čerstvé ořechy jsou těžké – a také vzhled skořápky, která by měla být bez prasklin, děr či škrábanců a zabarvení. U některých druhů se také hledí na odrůdu, zemi původu a celkový vzhled.
Kokos
Kokosové mléko se vyrábí z kokosové vody a dužniny. V mnoha zemích se používá jako základ pro nejrůznější omáčky.
Složení:
Kokos obsahuje kokosové mléko a jádro. Mléko lze konzumovat přímo. Jádro obsahuje tuky a bílkoviny. Jádro lze užít také přímo, ale spíše se suší (kopra). Kopra je důležitou surovinou při výrobě pokrmových tuků a jejím rozemletím vzniká kokosová moučka, která se používá v cukrářské výrobě.
Druhy ořechů:
Vlašské ořechy – Francouzské, odrůda Marbot, Kalifornské, odrůda Franquette, chilské vlašské ořechy, americké, odrůda Hartley.
Piniové oříšky – se nazývají též piniová jádra. Skladují se neloupané a vydrží několik let. Loupané se ihned prodávají a vydrží jen několik měsíců.
Limbové oříšky – jsou plody borovice limby, které rostou v Alpách. Především se využívají pro výrobu oleje."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4c8e07e05dd6c.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
Orechy.doc (36 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse