Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Alexandr Sergejevič Puškin: Evžen Oněgin

Alexandr Sergejevič Puškin: Evžen Oněgin

Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická Vyškov, příspěvková organizace, Vyškov

Charakteristika: Práce nabízí detailně zpracovaný rozbor románu Evžen Oněgin. Obsahuje základní charakteristiku díla, popis děje a jednotlivých postav. Součástí je také analýza vypravěčských postupů, stylu, použitého jazyka i funkcí díla. Podle požadavků k nové maturitě je text doplněn o okolnosti vzniku díla, profil autora a představení jeho současníků a pokračovatelů.

Obsah

1.
Charakteristika díla
2.
Obsah
3.
Postavy
4.
Vypravěč, autorský přístup a záměr
5.
Styl
6.
Jazyk
7.
Funkce díla
8.
Okolnosti vzniku díla, autobiografické prvky
9.
Autor a tvorba
10.
Současníci a pokračovatelé

Úryvek

"Charakteristika díla
Evžen Oněgin je román ve verších. Veršovaný román je literární dílo vystavěné jako román, psané však básnickým jazykem a ve verších. Účinek a bohatost děje je kombinován s vytříbeným básnickým jazykem. Kompoziční struktura díla je blízká románu či novele, nicméně časté je dělení díla na podstatně kratší části, častá je změna úhlů pohledu a mnohé lyrické pasáže. Oproti klasickým románům je většinou kladen mnohem větší důraz na psychologickou stránku děje a duševní život jednotlivých postav. Veršovaný román je vlastně delší epická, či spíše lyrickoepická báseň s dějem vystavěným formou románu. Často splývá s poemou či eposem.
Je rozčleněn do osmi hlav, které jsou uvozeny motty ruských i světově proslulých autorů. Dílo je vystavěno na principu tzv. zrcadlové kompozice, kdy jsou do kontrastu postaveny vedle sebe dvě rozdílná prostředí nebo protikladné postavy: město – vesnice, Oněgin – Lenskij, Olga – Taťána).
Příběh se odehrává v 19. století ve vyšších společenských kruzích v Rusku a ukazuje jejich život na venkově, ale i ve městech – v Moskvě a Petrohradě.

Obsah
V první hlavě nás básník seznamuje s postavou Evžena Oněgina. Jeho otec byl zadlužený, přesto si nedokázal odpustit žít velmi nákladně, jak byl zvyklý v době, kdy byl ještě bohatý. Stále si tak držel služebnictvo a o syna se staraly chůvy, které jej také vychovávaly a vzdělávaly. Nad Evženem tak nikdo nevládl pevnou rukou a on si navykl na to, že si může dělat, co chce. Užívá si ve společnosti, obchází večírky a společenské akce, baví se tam zcela nezávazně a pro své rozptýlení zneužívá ženy. Ale i to se mu začne zajídat, a proto uvítá, když ho k sobě na venkov pozve starý strýc, který by mu rád jednou předal svůj statek. Jenže když Evžen Oněgin přijede, je už pozdě a strýc už zemřel.
Druhá hlava vypráví, že se Oněgin seznamuje se svým dědictvím a rozhodne se, že na čas se ve vesnici usadí. Okamžitě se dostává do popředí zájmů všech žen v okolí, které by rády provdaly své dcery. A proto i zde má Obětin mnoho příležitostí, kde se pobavit, s kým trávit čas. Jenže život na venkově mu přijde nudný a nezajímavý. Dokud se neseznámí s básníkem Vladimírem Lenským, který se stává jeho věrným přítelem a svěřuje se mu se svou láskou k Olze Larinové. Spolu s ní nám básník představuje její přemýšlivou sestru Taťánu a matku, která v mladí věřila, že najde lásku, ale nakonec se vdávala bez ní a na život v manželství si přece jen zvykla, byla v něm šťastná, dokud jejich otec nezemřel.
V třetí hlavě přivádí Lenskij svého přítele k Larinům a seznamuje jej s Taťánou, která se do Oněgina zamiluje a neví, jak své pocity ovládnout. Nakonec se rozhodne, že napíše Oněginovi dopis, ve kterém mu upřímně vyzná svou lásku. Když dopis pošle, váhá, jestli udělala správně a své troufalosti lituje.
Ve čtvrté hlavě přichází Oněgin s Lenským opět na návštěvu k Larinům a Taťánu to vyplaší, protože se bojí, aby se jí nevysmál. Proto uteče do zahrady, kde si však Evžen Oněgin najde, aby s ní o dopise promluvil. Je dojat jejím bezelstným citem, ale protože ho nedokáže opětovat, odmítne jí s tím, že je ještě příliš mladá na to, aby viděla, kdo je pro manželství s ní vhodný a kdo ne. Od té doby se Taťána trápí a Oněgin se jejich statku pro jistotu vyhýbá, pouze od přítele Lenského ví, co se u nich děje. Až jednou mu přítel přinese pozvání na oslavu Taťánina svátku a přesvědčí jej, aby Larinovi přece jen navštívil.
Pátá hlava je uvozena snem, ve kterém se Taťáně zdá o medvědovi, který ji dovede k chatrči v lese, ve které se setkává s Oněginem. Podle snáře dívka pochopí, že to bylo znamení, že jí je Oněgin souzen a ještě více je kvůli tomu smutná. O to více je zaskočená, kdy muž jejího srdce je jako čestný host posazen při hostině na její počest naproti ní. Oněgin se rozhodne Taťáně ukázat, že skutečně jí není hodný (navíc je pobouřen nízkou společností), a flirtuje s její sestrou Olgou, snoubenkou romantického a naivního snílka Lenského. "

Poznámka

Významné informace jsou v textu tučně zvýrazněny nebo podtrženy.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera27879
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse