Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Aristotelovo drama a rozbor díla - esej

Aristotelovo drama a rozbor díla - esej


Kategorie: Literatura

Typ práce: Eseje

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: v seminární práci je popisána klasická stavba dramatu podle Aristotela a současně je tento popis použit na rozboru současného díla.

Obsah

1.
Zadání
2.
Aristetolovo drama

Úryvek

"Jako prolog bych tady označila uvedení vypravěčem do reálií tehdejších italských Benátek. Příjezd kupců a jejich návrat z moře a cest domů je podle předchozího schématu parodem a umocňuje atmosféru, kdy po předchozím řečeném očekáváme první setkání hlavních hrdinů. První z nich se nám ukáže záhy v davu, a to židovský lichvář Shylock. Vzápětí nato se davem prodírá i druhá z hlavních postav - kupec Antonio - aby přivítal svého kmotřence a přítele Bassania. Tento úsek díla bych označila jednoznačně jako expozici.
Ke kolizi ve filmu dochází ve chvíli, kdy Antonio chce pomoci svému příteli a žádá Shylocka (kterého ovšem předtím urazil a mezi „svými“ přehlížel, byť se velmi dlouho znají) o peněžitou půjčku. Za tuto půjčku může ručit svým majetkem, který získá po návratu svých obchodních lodí z cest, avšak Shylock žádá libru masa. Následně dochází ke krizi, kdy se přístavem šíří informace o zlém počasí, mnoha potopených lodích a velké ztrátě všech kupců a tedy i Antonia. Dochází tedy k peripetii - Shylock se raduje, že dojde k zadostiučinění, kdy nad ním a jeho přáteli ostatní ohrnovali nos a divák mu vidí na očích, že je vše jen hrané a Shylock chce jen kupcům ukázat pošetilost jejich chování a připomenout tak, že rčení o božích mlýnech se týká také jich. V tomto momentě se však také rozvine vedlejší linie filmu, kdy Bassaniův přítel a pobočník uteče se Shylockovou jedinou dcerou. Žal otce je tak obrovský, že se rozhodne trvat na doslovném splnění dlužního úpisu a vyžadovat jeho dodržení třeba i soudní cestou."

Poznámka

Vytvořeno pro distanční studium na Vysoké škole finanční a správní, o.p.s. v Kladně

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x47346206425dc.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
Aristetolova_drama.doc (37 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse