Seminarky.cz > Čtenářský deník > Velký čtenářský deník > > Česká literatura od 20. století - čtenářský deník k maturitě 2/4

Česká literatura od 20. století - čtenářský deník k maturitě 2/4


Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Velký čtenářský deník

Škola: Obchodní akademie a vyšší odborná škola Brno, Kotlářská, příspěvková organizace, Brno

Charakteristika: Práce obsahuje pět pečlivě vypracovaných rozborů děl k maturitě, a to Ostře sledované vlaky Bohumila Hrabala, Bílá nemoc a RUR Karla Čapka, Rozmarné léto Vladislava Vančury a Spalovač mrtvol Ladislava Fukse. Jednotlivé rozbory obsahují přehled života a tvorby autorů, základní charakteristiku díla z hlediska obsahu a formy a popis jeho děje. Nechybí stručné vystižení hlavní myšlenky díla a úvaha nad ní. Předchozí část série naleznete zde Česká literatura do 20. století - čtenářský deník k maturitě 1/4 a následující zde Evropská literatura do 20. století - čtenářský deník k maturitě 3/4.

Obsah

1.
Bohumil Hrabal: Ostře sledované vlaky
1.1.
Bohumil Hrabal
1.2.
Jiná díla
1.3.
Ostře sledované vlaky
1.3.1.
Charakteristika
1.3.2.
Hlavní postavy
1.3.3.
Děj
1.3.4.
Myšlenka díla
1.3.5.
Úvaha nad tématem sebevraždy
2.
Karel Čapek: Bílá nemoc
2.1.
Karel Čapek
2.2.
Jiná díla
2.3.
Bílá nemoc
2.3.1.
Hlavní postavy
2.3.2.
Děj
2.3.3.
Myšlenka díla
2.3.4.
Úvaha nad Galénovým činem
3.
Karel Čapek: RUR
3.1.
Karel Čapek
3.2.
Jiná díla
3.3.
RUR
3.3.1.
Charakteristika
3.3.2.
Hlavní postavy
3.3.3.
Děj
3.3.4.
Myšlenka díla
3.3.5.
Zamyšlení nad přínosem techniky
4.
Ladislav Fuks: Spalovač mrtvol
4.1.
Ladislav Fuks
4.2.
Jiná díla
4.3.
Spalovač mrtvol
4.3.1.
Charakteristika
4.3.2.
Hlavní postavy
4.3.3.
Děj
4.3.4.
Myšlenka díla
4.3.5.
Úvaha nad vlivem zaměstnání na charakter člověka
5.
Vladislav Vančura: Rozmarné léto
5.1.
Vladislav Vančura
5.2.
Jiná díla
5.3.
Rozmarné léto
5.3.1.
Charakteristika
5.3.2.
Hlavní postavy
5.3.3.
Děj
5.3.4.
Myšlenka díla
5.3.5.
Úvaha nad významem štěstí

Úryvek

"Bohumil Hrabal
(28. března 1914 – 3. února 1997)
Bohumil Hrabal se narodil v Brně v městské části Brno-Židenice. Narodil se svobodné matce Marii Kyliánové a důstojníkovi rakouské armády Bohumilu Blehovi, který se ovšem k otcovství nehlásil a proto je rodné jméno Bohumila Hrabala Bohumil František Kylián. Hrabal žil do svých tří let u prarodičů v Brně. Matka pracovala jako účetní v pivovaru v Polné, kde se seznámila se svým budoucím manželem Františkem Hrabal, za kterého se provdala 7. února 1916. 25. září 1917 se narodil Hrabalův nevlastní brat Břetislav Josef. V srpnu 1919 se celá rodina přestěhoval do Nymburka.
Po maturitě, kterou stěží složil, na tamním gymnáziu, byl přijat na právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Kvůli uzavření škol během okupace dokončil VŠ až roku 1946. Během války pracoval jako železniční dělník a výpravčí v Kostomlatech. Hrabal vystřídal mnoho profesí, např. pojišťovací agent, obchodní cestující, brigádník v ocelárnách, balič ve sběrných surovinách a kulisák.
Nemalou část svého života prožil v pražské Libni (1950 - 1973). Roku 1965 si Hrabal se svou manželkou Eliškou Plevovou, kterou si vzal roku 1956, koupil chatu v Kersku u Nymburka. Roku 1973 se z Libně přestěhoval do panelového domu na sídliště v Kobylisích.
Spisovatelem z povolání se stává až v roce 1963. Roku 1965 se stal členem Svazu československých spisovatelů a redakční rady Literárních novin. Po roce 1970 nesměl několik let svá díla oficiálně vydávat. Psal tedy do samizdatových a exilových periodik. V roce 1975 uveřejnil v časopise Tvorba sebekritické prohlášení, na jehož základě mu bylo částečně a pod dohledem cenzury opět dovoleno publikovat.
Jeho velkým přítelem byl Egon Bondy. Hrabal často navštěvoval hospodu U Zlatého tygra, kde se roku 1994 setkal s Václavem Havlem a americkým prezidentem Billem Clintonem.
Hrabal zemřel roku 1997 po pádu z okna v pátém patře Ortopedické kliniky nemocnice na Bulovce, kde se léčil. Je pohřben s celou svou rodinou na hřbitově v Hradištku.
Bohumil Hrabal byl významným českým prozaikem české moderní literatury 20. století.

Jiná díla:
- Pábitelé – jedná se o sbírku povídek, která byla vydána roku 1964. Povídky vypráví o lidech, kteří pocházejí z okraje společnosti. V tomto díle Hrabal uvádí pojem pábení, což je vyprávění člověka, který miluje život, i když není snadný, a o svých životních příhodách dokáže se zalíbením vyprávět.

- Taneční hodiny pro starší a pokročilé – jedná se o novelu, která je psána jednou větou (literární experiment). Toto dílo bylo vydáno roku 1964. Poprvé se zde objevuje strýc Pepin.

- Postřižiny – jedná se o vzpomínkovou prózu z roku 1976, která zachycuje autorovo mládí z pohledu jeho matky. Děj se odehrává na počátku 20. století v pivovaru, kde Hrabalova matka pracovala.

- Obsluhoval jsem anglického krále – jedná se o román z roku 1980, který zachycuje osud číšníka Jana Dítěte, který je zároveň vypravěčem. Kvůli svému malému vzrůstu má komplexy méněcennosti, které si kompenzuje budováním kariéry za každou cenu.

Také vytvořil díla Slavnosti sněženek, Městečko, kde se zastavil čas nebo Svatby v domě

Ostře sledované vlaky
Jedná se o novelu, jejíž děj se odehrává na samotném konci druhé světové války v západočeském městečku u hranic s Německem. Toto prozaické dílo se drží hlavní dějové linie, a jedinými odbočkami jsou vzpomínky hlavního hrdiny. Hlavním tématem je přerod chlapce v muže. Dílo se skládá ze šesti kapitol, které mají souvislou dějovou linii. Autor zde využívá častých kontrastů. Děj je obohacen prvky erotiky a černého humoru. Toto dílo dokonce velmi úspěšně zfilmováno českým režisérem a Hrabalovým přítelem Jiřím Menzelem.
Dílo je psáno ich-formou, je zde použit hovorový jazyk, který je obohacen občasnými vulgarismy. Je zde použit chronologický kompoziční postup s retrospektivními prvky.

Hlavní postavy:
Miloš Hrna - citlivý, čestný, naivní a zranitelný mladík, který se dokonce pokouší o sebevraždu. Bojuje s pocitem nedostatku mužnosti. Po zkušenostech na železniční stanici se nakonec vzchopí a je vyrovnanější a spokojenější sám se sebou
výpravčí Hubička - jedná se o velkého milovníka žen, sukničkám a záletníka. Je také velice sebejistý, nebojácný a vychytralí. Má averzi k Němcům
přednosta stanice – jedná se o vášnivého chovatele holubů, který velmi touží po povýšení, ale jeho vášeň mu to překazí
výpravčí Máša – jedná se o Milošovu dívku, která je v partnerském vztahu aktivnější. Byla při jeho selhání
Viktoria Freie – jedná se o zkušenou, tajemnou a atraktivní partyzánku, která je součástí Milošova přerodu v muže

Miloš pocházel z rodinu, kterou neměli ostatní lidé příliš v lásce. Mysleli si o nich totiž, že jsou flákači. A když se Miloš pokusil o sebevraždu přeříznutím žil, tak si o něm ostatní mysleli, že si podřezal žíly jen proto, aby nemusel pracovat a mohl se flákat stejně jako jeho otec, dědeček a pradědeček.
Po několika měsících, které strávil léčením se ze svého pokusu o sebevraždu, nastupuje Miloš zpět do práce na malou železniční stanici. Když ale opět nastoupí do svého zaměstnání, řeší se tam právě menší incident. Výpravčí Hubička se při noční službě miloval s telegrafistkou Zdeničkou a otiskl jí štábní razítka na zadek, čehož si pak všimla dívčina matka. Tuto událost přijíždí řešit dopravní šéf Slušný, který měl také povýšit přednostu na dopravního inspektora, ale když ho uviděl, přednosta byl neupravený a celý ušpiněný od svých milovaných holubů. S vyšetřováním mu pomáhá rada Zednicek. Omezování osobní svobody to být nemohlo, protože Zdenička se přiznala, že to taky chtěla, a tak se rozhodnou, že s Hubičkou zavedou alespoň disciplinární řízení za hanobení němčiny, státního jazyka, protože na razítku byly německé nápisy. Miloš ale vidí v Hubičkovi svůj vzor.
Stanicí jezdily často ostře sledované vlaky, na frontu i z fronty, vozily těžké zbraně, vojáky nebo utrápená zvířata, kterých bylo Milošovi strašně líto. Miloš sice Němce jako většina Čechů nenáviděl, ale když viděl pohledy zraněných a utrápených vojáků, uvědomil si, že to jsou také lidé. Když mu ovšem Hubička řekl, že tudy pojede druhý den okolo půlnoci jeden z ostře sledovaných vlaků naložen velkým množstvím zbraní, neváhal Hrma přislíbit Hubičkovi pomoc."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera24778
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse