Seminarky.cz > Studijní podklady > Výpisky z knih, recenze > > Charakteristiky- Povídky malostranské

Charakteristiky- Povídky malostranské


Kategorie: Čeština

Typ práce: Výpisky z knih, recenze

Škola: Masarykovo gymnázium, Plzeň, Petákova 2, Plzeň

Charakteristika: Práce obsahuje charakteristiky čtyř hlavních postav ve třech povídkách z knihy Povídky malostranské od Jana Nerudy. Lze je využít, jak při psaní slohu, tak i do literárních rozborů.

Obsah

1.
Pan Vorel
2.
Pan Rybář
3.
Pan Ryšánek
4.
Pan Schlegl

Úryvek

"Pan Vorel
Narodil se do rodiny mlynáře a pocházel z venkova. Přistěhoval se na Malou Stranu a otevřel si zde obchod s krupicí v domě U zeleného anděla.
Měl štíhlou postavu, kulatý obličej a krásné modré oči. Sám o sobě si myslel, že je mladý, štíhlý, pěkný. Pevně věřil, že se mu na Malé Straně dobře povede. Doufal, že k němu budou chodit slečny nakupovat, protože velice dobře vypadá a navíc je svobodný. A aby se ještě více přiblížil svým sousedům, koupil si úplně novou a krásnou pěnovku. Díky ní však získal přezdívku „uzený krupař“, protože jeho jediná zákaznice slečna Poldinka tvrdila, že všechno jeho zboží zapáchá od kouře.
Do jeho krámu nikdo nechodil a lidé se o něj nezajímali, protože porušil místní zvyklosti, když si otevřel krám v domě, kde nikdy předtím žádný nestál. Čím byl mrzutější, tím více kouřil ze své pěnovky. Postupem času obchodníkova tvář bledla a čelo se svrašťovalo.

Pan Rybář
Žil v Praze na Malé Straně u svých příbuzných. Lidé si o něm mysleli, že má velké bohatství, protože vlastnil sbírku drahokamů.
Vždy s sebou nosil svůj baňatý cylindr, ale držel ho jen v ruce nebo nad hlavou jako slunečník. Šedivé vlasy měl spletené do pevného copu. Oblékal si zelený kabátek se zlatými knoflíky a dlouhými šosy, bílou vestu, červené spodky dlouhé ke kolenům, sněhobílé ponožky a velké střevíce. Pan Rybář byl hubený a nepříliš vysoké postavy, ale jeho obličej zdobil věčný smích. Když šel po ulici, každých dvacet kroků se zastavil a otočil se napravo i nalevo. Vypravovalo se, že to za ním jdou jeho myšlenky, a on se po nich vždy ohlédne. Získal přezdívku hastrman a to především díky svému zelenému fráčku, pro své jméno a pro svoji lásku k moři."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x560e7c3ab0a54.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
Charakteristiky.doc (32 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse