Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Charles Dickens: Oliver Twist

Charles Dickens: Oliver Twist

Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická Vyškov, příspěvková organizace, Vyškov

Charakteristika: Práce představuje detailně zpracovaný rozbor románu Oliver Twist. Nejprve obsahuje základní charakteristiku díla, popis děje a jednotlivých postav. Součástí je také analýza vypravěčských postupů, větné skladby, použitého jazyka i funkcí díla. Práce je vhodná pro přípravu k maturitní zkoušce.

Obsah

1.
Charakteristika díla
2.
Obsah
3.
Postavy
4.
Vypravěč, autorský přístup a záměr
5.
Forma řeči
6.
Syntax
7.
Jazyk
8.
Funkce díla
9.
Okolnosti vzniku díla, autobiografické prvky
10.
Autor a tvorba
11.
Současníci a pokračovatelé

Úryvek

"Postavy:
Jedním z prvků realismu je typizace postav, kdy chybí psychologická propracovanost, spíše se jedná o jakési karikatury či modelové představitelé daných společenských skupin.
 Oliver Twist je malý devítiletý kluk, který sám svůj život příliš neovlivňuje, možná je to dáno jeho zanedbanou výchovou, může to být ale stejně tak autorův záměr. Oliver je sirotek, který trpělivě snáší všechna příkoří a narážky, kterých se mu od ostatních dostává kvůli jeho nevyjasněnému původu. Vyrůstá s tím, že je nejnižší mezi všemi, ale přesto to v něm nevyvolá nenávist ke světu a lidem v něm. Jediným jeho vlastním rozhodnutím je až útěk z pohřebnictví, kdy se vydává na cestu do Londýna. Pak se ale dostává do rukou bandy zlodějů a naivně věří, že se živí poctivě, vlastně se o původ jejich peněz ani nezajímá, protože mu vyhovuje, že má kde spát a co jíst. Teprve když vidí na vlastní oči, co je jejich povoláním, zděsí, protože chápe, že je to proti dobré morálce. Ale pak se opět nechá zavléct do jejich zločinné činnosti, stejně jako později se nechá opečovávat od staré dobré paní.
 Pan Brownlow je starý vlídný pán, který umí lidi odhadnout, a proto ví, že Oliver Twist není zlobivé dítě, pouze naivní, co neví, co by mělo od světa čekat a může se snad zaplést se zločinem. Brzy si však všimne chlapcovo podobnosti na jeho přítele a rozhodne se jednat. Při svém posuzování chlapcovy povahy se nenechá ovlivnit názory ostatních a důvěřuje mu i po tom, co zmizí.
 Ferina Lišák, Čódl Bates jsou dva kapsáři, kteří Olivera zaučují ve svém řemeslu. Autor v jejich postavách ukazuje, že děti z ulice dříve či později dostanou jedinou šanci jak přežít a to je dát se dohromady s nějakou bandou. Oba chlapci jsou jen o málo starší než Oliver, ale přesto musí uvažovat jako dospělí, být samostatní a nespoléhat na to, že se o ně někdo postará. Na druhou stranu jim záleží jenom na sobě, neumí nikomu důvěřovat nebo s ním jednat jinak než skrze úsečné poznámky. Jsou však už jednou členové bandy a nemají šanci se z ní dostat, i kdyby na svém životě chtěli něco změnit.
 Fagin je židovský šéf tlupy zlodějíčků i lupičů, ale sám se do akcí přímo nezapojuje, protože je prý moc starý. Umí dokonale manipulovat s lidmi a zneužívat je pro své potřeby, díky své vychytralosti ví, do jakého obchodu se zapojit, ale v případě, že něco nevyjde, umí zajistit, aby jemu nebezpečí nehrozilo.
 Monks je postava, na které autor ukazuje, že i člověk, který by byl dobře finančně zaopatřený a slušně vychovaný, může patřit mezi nečestné zločince bez ohledu na to, jak čestní byli jeho rodiče. Autor nám však nedává možnost pohlédnout zpět k momentu, kdy nastal i muže tento obrat a stal se tímto ničemou. Monks je nevlastním bratrem malého Olivera, ale místo aby jej miloval, hluboce je nenávidí a dělá vše proto, aby mu zničil život, přestože by to chlapec mohl mít těžké i bez těchto přitěžujících okolností.
 Nancy je už dospělá mladá žena, čtenář se o ní dozvídá, že se k Faginově bandě dostala už jako malé dítě, kdy neměla na vybranou a ani nebyla schopná samostatně uvažovat. Jak ale dospěla udělala si vlastní názor a pochopila, že pro ni je už pozdě, aby se dostala ze dna společnosti a začala žít jinak. Přesto se snaží zabránit, aby Oliver Twist musel žít stejně bídný život jako ona, a tím prokazuje nejen obrovskou odvahu, kdy se postaví proti celému společenství a zaplatí za to smrtí, ale také citlivý přístup a dobrosrdečnost, možná i čest a ctnost, tedy vlastnosti, které by člověk u zlodějky nečekal.
 Róza Maylieová je dívka, která mohla skončit stejně jako Nancy, ale měla štěstí a dostala se do domu své pěstounky, která se jí ujala a vychovala ji. Měla proto možnost rozvíjet svou čistou osobnost i nadání, jí samotnou však utvářel nahodilý osud. Autor nám ji představuje jako skromnou, čestnou a poslušnou dívku, až v závěru se ukáže, že je Oliverovou tetou, už před tím si však chlapce zamiluje a projevuje mu náklonnost.
 Pan Bumble je v počátku příběhu vážený obecní serbus, který si na své hodnosti velmi zakládá a povyšuje se nad ostatní. Je velmi vypočítavý, což se mu stane osudným, protože si myslí, že by sňatkem se správcovou chudobince mohl získat i její tajené bohatství, ve skutečnost ale ztrácí jen vše, na čem si tolik zakládal a stává se z něj manžel, který musí poslouchat svou ženu.
Vypravěč, autorský přístup a záměr
Kniha je psána ve 3. osobě jednotného čísla (erformě). Uplatňuje se zde tradiční, autorský, vševědoucí vypravěč, který se ztotožňuje s pozorovatel a spisovatelem, neodpustí si tak hlavně zpočátku satirickou poznámku k popisovaným událostem. Do děje však jinak nezasahuje, nechává jej plynout a zachová si odstup. Není výjimkou, že přechází mezi postavami a různými prostředími, což právě tento přístup umožňuje velmi dobře.
Charles Dickens zamýšlel napsat román jako reakci na nový systém péče o chudé, ukazuje proto reálné podmínky mezi spodinou, které však bere jako zcela samozřejmé, často hovoří s nadsázkou a ironií o nově prosazeném řádu (jako by páni z výboru měli na mysli jen blaho těch nejnuznějších). Řada věcí, které ve své době i dnes musela představovat šokující odhalení, jsou zde podána bez příkras a komentářů takové, jaké byly a jak je autor zpozoroval v ulicích, není zde ani zmínka po ospravedlnění či omluvě některých činů. Autorovo záměrem byla tedy ostrá kritika společnosti. Chtěl však také lidi přimět k zamyšlení nad otázkou, zda se člověk rodí už špatný nebo má na něj vliv až jeho okolí.
V knize jsou využity slohové postupy: vyprávěcí a popisný."

Poznámka

Důležité informace jsou tučně značeny.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera27922
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse