Dialýza


Kategorie: Biochemie a biofyzika

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta, České Budějovice

Charakteristika: Práce je zaměřena na téma Dialýza. Cílem práce je informovat o problematice dialýzy, co to je, jaké jsou druhy dialýzy a jak dialýza a ledviny fungují.

Obsah

1.
Úvod
2.
Dialýza
2.1
Obecná charakteristika
2.2
Hemodialýza
2.3
Peritoneální dialýza
3.
Funkce ledvin
3.1
Struktura a činnost ledvin
3.2
Měření funkce ledvin
4.
Závěr
5.
Citovaná literatura

Úryvek

"První primitivní dialyzační přístroj sestavil v roce 1854 Thomas Graham. Tato událost se dá považovat za počátek hemodialýzy a od té doby je Thomas Graham znám jako „otec dialýzy“. V roce 1912 byl vynalezen první dialyzátor a uskutečnil se první pokus na zvířeti, konkrétně na králíkovi, tento pokus provedli pánové John J. Abel, L. G. Rowntree a B. B. Turner. O dva roky později se začaly provádět první dialýzy na psech. (Tušková, 2004)
V naší republice vzniklo první dialyzační pracoviště na 2. interní klinice prof. Vančury 1. LF UK v Praze. Tam proběhla 10. prosince 1955 první akutní dialýza u pacientky s akutní intoxikací sublimátem. (Hudáčková, 2004)

2 Dialýza
2.1 Obecná charakteristika
Dialýza je proces, při němž jsou z těla člověka odplavovány odpady metabolismu, které za normálního stavu u zdravého člověka odstraňují ledviny. Rozlišujeme dva základní druhy dialýzy. První tzv. hemodialýza neboli krevní dialýza a druhý peritoneální dialýza neboli břišní dialýza. V naší zemi je o dost častější hemodialýza oproti peritoneální dialýze – břišní dialýzou se u nás v roce 2005 léčilo 349 pacientů, což představuje 7,5 % všech dialyzovaných pacientů. Oproti tomu, v ostatních zemích se využívá podstatně častěji, někde se dokonce peritoneální dialýza používá u více než poloviny postižených pacientů (např. v USA u 8,8 %, v Kanadě u 22,2 %, v Austrálii u 41,5 % nebo na Novém Zélandu u 58,6 % dialyzovaných pacientů). (Smržová, 2016)"

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x588e156605d63.zip (22 kB)
Nezabalený formát:
Seminarni_prace_z_biofyziky___Dialyza.doc (78 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse