Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Elektronické úschovny se zaměřením na server Úschovna.cz

Elektronické úschovny se zaměřením na server Úschovna.cz

Kategorie: Informatika

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Materiál byl vypracován jako případný manuál pro učitele informatiky na základní škole pro výuku práce s Internetem. Zabývá se elektronickými úschovnami, přičemž se zaměřuje na často používaný server Úschovna.cz. První dvě kapitoly mají obecný charakter. Vysvětlují, co to vlastně elektronická úschovna je a radí, kterou zvolit pro jakou příležitost. Další část popisuje server Úschovna.cz a navrhuje dva experimenty, které si mohou žáci při práci s ním vyzkoušet. V závěru je uvedeno několik cvičení, která je možno zadat studentům při výuce či jako domácí cvičení.

Obsah

1.
Co je to elektronická úschovna?
2.
Kterou zvolit?
3.
Úschovna.cz
3.1
Experiment 1
3.2
Experiment 2
4.
Shrnutí
5.
Náměty pro cvičení

Úryvek

"Co je to elektronická úschovna?
Pojem elektronická úschovna se stal samozřejmou součástí našeho slovníku. Elektronická úschovna je jednu ze služeb, které pamatují počátky masového využívání internetu nejen v našich končinách. Vznikly z potřeby ukládat data a dokumenty v prostředí internetu obdobně, jako se ukládají zavazadla do skutečné úschovny například na nádraží, ovšem s jedním rozdílem a to podstatným. V opravdové úschovně si lze uložené zavazadlo většinou vyzvednout pouze na stejném pracovišti, kde bylo uloženo. Internet je ale globální médium, a tedy pokud na nějaký server uložíme data, je přinejmenším teoreticky možné je z něj stáhnout kdekoliv na světě. Úschovna, která to umožňuje, je tak vlastně specifickým typem služby, jež může současně sloužit jak pro uschovávání, tak i pro posílání dokumentů.
Data lze však samozřejmě po internetu posílat různě. Nejsnazší je to pomocí elektronické pošty. Obrovskou nevýhodou ovšem je, že protokoly používané při přenosu elektronické pošty nejsou pro transport velkého množství dat optimální. I když mnohé freemaily či podnikové poštovní servery v současnosti nabízejí možnost zvýšit kapacitu poštovní schránky až na jednotky gigabajtů, v praxi tam dostaneme velice obtížně i mnohem menší balík informací, velmi častým stropem je 8 MB. Jednak může být omezená velikost jedné zprávy, a pak je tedy třeba větší soubor zkomprimovat a rozdělit do menších archivů, jednak samotný přenos dat nemusí být úplně bezproblémový. Archiv se cestou může poškodit, a to s větší pravděpodobností, než by se poškodil při použití jiných metod přenosu po síti.
Druhou možností posílání datových „balíků“ je použití veřejného nebo vlastního FTP serveru. Protokol FTP je určen k přenosu velkých objemů dat a v kombinaci se snadno dostupným rychlým připojením je výbornou volbou pro posílání elektronických balíků. Ale samozřejmě má své nedostatky. Abychom ho mohli používat, musíme disponovat serverem s diskovou kapacitou a povoleným přístupem. FTP je standardní součástí webhostingových služeb, včetně těch bezplatných, nicméně jejich provozovatelé většinou neradi vidí, když jsou tyto služby používány místo úschovny dat. Navíc celý proces není zrovna uživatelsky triviální.
Možnost posílání dat na internetu konkrétnímu příjemci formou jejich sdílení na veřejné P2P službě je sice lákavá, ale v podstatě sebevražedná. Absolutně se nehodí pro soukromá data, představuje bezpečnostní ohrožení a neúměrně zatěžuje odesílatele i příjemce. Mimo to není spolehlivá. Data lze posílat i jinak, například prostřednictvím souborového přenosu služeb Instant Messagingu, ovšem přenos probíhá v reálném čase, což v praxi znamená, že vysílající i přijímající strana byly současně on-line a počítač přijímající strany akceptoval příchozí spojení. Na tomto principu funguje zasílání souborů všem zcela běžných aplikací jako je ICQ nebo Skype. Dalším příkladem může být jedna z prvních možností komunikace v reálném čase po internetu - IRC (Internet Relay Chat). Ve své době propojovala významnou část internetových uživatelů a stála tak u zrodu internetového „chatování“. Nejznámějšími IRC sítěmi jsou například EFnet, UNDERnet, IRCnet, QUAKEnet (specializovaná pro hráče počítačových her) nebo CZFree (uživateli jsou převážně čeští studenti). České IRCnet servery jsou například irc.felk.cvut.cz, irc.gts.cz, irc.upc.cz, irc.ipv6.cesnet.cz, irc.nomi.cz, irc.czfree.net. K připojení IRC je třeba speciální program, tzv. IRC klient. Mezi nejznámější u nás patří Miranda nebo X-chat. Posílání dat pomocí IRC je ovšem silně neefektivní a velice nespolehlivé a mnohdy i technicky náročné."

Poznámka

Práce obsahuje několik obrázků. Délka čistého textu je cca 5 stran.
Text první kapitoly vychází z internetové stránky http://pcworld.cz/ostatni/elektronicke-uschovny-se-o-vas-postaraji-4720.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera20156
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse