Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Jak pracovat s programem Expert Choice 9.5

Jak pracovat s programem Expert Choice 9.5


Kategorie: Informatika, Statistika

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce popisuje přesně krok po kroku, jak pracovat s programem Exper tChoice 9.5 při výběru spotřebního zboží hodnoceného několika kriterii.

Obsah

1.
Vytvoření hierarchie
2.
Vytvoření úrovně variant
3.
Změna důležitosti kriterií
4.
Hodnocení kriterií
5.
Celkové hodnocení
6.
Vložení do textového procesoru Word

Úryvek

"1. Vytvoření hierarchie:
» FILE » NEW » v názvu souboru smažu * a napíšu svoje jméno (míň než 6znaků) (např. Jarka.EC.1)
» vybereme volbu DIRECT » pak to chce popis problému („výběr digitální kamery“ max. 65 znaků), nejlépe psát bez diakritiky » vytvoříme hiearchický systém » MENU » EDIT » INSERT » pak napíšu kritérium např. CENA, dám ENTER a popis např. „v Kč“ » dám další kriterium HMOTNOST » ENTER » a popis např. „v gramech“ » ROZLIŠENÍ » ENTER » popis – počet megapixelů » VZHLED » nepíšu do popisu nic. Když už nechci další kriteria výběru, dám ESC.

2. Vytvoření úrovně variant.
» 2x klik na první kriterium a vytvářím úrovně variant » použijeme první ikonu (graf znázornující hierarchii) » CANON » pak do popisu dám typovou řadu » NIKON » popis » SONY » popis » KODAK » popis » když už další nechci, dám ESC. » EDIT » REPLICATE CHILDREN OF CURRENT NODE » TO PEERS » ANO » - abychom nemuseli přepisovat k ostatním kritérium, tak se nám to tímto zkopíruje. » 2x klik na GOAL.

3. Změna důležitosti kritérií.
Změním důležitosti kritérií dle své představy » metodou párového porovnání. » ASSESSMENT (nebo ikonu jablka a hrušky) » PEARWICE » IMPORTANCE » OK » PRELIMINARY » MORE IMPORTANT » porovnám dle sebe, ukáže se mi stupnice a porovnávám vždy dva výrobky proti sobě, které mi to nabídne. Nebo druhá možnost (tabulka s čísly) » kliknu na QUESTIONARY » ohodnotím proti sobě stojící páry porovnávaného zboží a pak kliknu na CALCULATE (dole v levo) » ukáže se mi okno, musím si zkontrolovat, aby INCONSISTENCY RATIO < 0.1 , pokud není, tak abych to mohla opravit, vrátím se tlačítkem COMPARE. » když dostaneme hodnotu < 0,1 tak dáme tlačítko RECORD."

Poznámka

Práce je velmi stručná.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4bfb96cd6b1b1.zip (12 kB)
Nezabalený formát:
Jak_pracovat_s_Expert_Choice_9.5.doc (52 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse