Seminarky.cz > Maturitní otázky > > > Jaroslav Foglar, životopis - maturitní otázka

Jaroslav Foglar, životopis - maturitní otázka



Kategorie: Literatura

Typ práce: Maturitní otázky

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato práce uvádí maturitní otázku na téma můj oblíbený autor. Seznamuje životem a dílem Jaroslava Foglara.

Obsah

1.
Životopis
2.
Dílo

Úryvek

"Za svého oblíbeného autora jsem si vybral Jaroslav Foglara, který se narodil 6. července 1907 v Praze - Nuslích v Benátské ulici č.3. Ve čtyřech letech ztrácí otce a od té doby žije s matkou a starším bratrem. V roce 1914 se přestěhují z Nuslí na Vinohrady. Roku 1920 poprvé na výzvu svého staršího bratra navštěvuje skautský oddíl 48. klub oldskautů Jestřábi, podle kterého později dostal i svoji přezdívku Jestřáb. Nástup do skautského oddílu mu naprosto ovlivňuje další jeho život a literární tvorbu. Jako třináctiletému (1920) mu vychází literární pokus, báseň Měsíční noci. V roce 1921 se mu naskytla možnost vstoupit do 34. pražského oddílu "Ohnivci", kde získává i svoji přezdívku. Jeho první publikovaná povídka Vítězství vychází časopisecky roku 1923, a je vlastně prvním krůčkem ke spisovatelské dráze.

V roce 1925 končí obchodní školu, krátce pracuje v informační kanceláři firmy Wys Müller et Company a poté přechází na třináct let jako úředník k firmě Oskar Stein, velkoobchod papíren. O prázdninách vede skautský tábor, při němž poprvé zavítá do Sluneční zátoky na řece Sázavě. Po návratu z tábora se 34. pražský oddíl slučuje se slavnou Dvojkou a Jestřáb přechází do jeho vedení pod názvem Hoši od Bobří řeky. Roku 1980 umírá jeho maminka ve věku 102 let. Po šedesáti letech nepřetržitého vedení předává oddíl v roce 1987 svému nástupci a řadí se tak mezi nejstarší oddílové vedoucí na světě. 23. ledna 1999 Foglar zemřel v pražské Thomayerově nemocnici ve věku 91 let.
Foglarova díla by se dala téměř označit za bibli skautingu u nás. V době kdy jsem jeho knihy intenzivě četl jsem se o toto téma velmi zajímal. S odstupem času jeho myšlenky o černobílém dělení světa beru spíš s úsměvem. Každopádně jeho knihy stále zaujímají mladé čtenáře, kteří pevně věří, že pravda zvítězí. O to horší bude jejich procitnutí v dnešní době. Jedním z rysů jeho příběhů je chlapecká svornost, dále klade důraz na fyzickou zdatnost a další pozitivní vlastnosti u hrdinů. Tyto čistě chlapecké výpravy a dobrodružství mnohokrát naskytli kritice pochybnosti o jeho sexuální orientaci, ale homosexualita u něj nikdy nebyla potvrzena."

Poznámka

Práce obsahuje překlepy.
Práce kompilačního charakteru. Čerpáno z: http://ld.johanesville.net/foglar; http://cs.scoutwiki.org/Jaroslav_Foglar.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4958c4db4be4e.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
Jaroslav_Foglar.doc (35 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse