Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Motiv lásky v díle Johna Galsworthyho

Motiv lásky v díle Johna Galsworthyho


Kategorie: Literatura

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Text v krátkosti shrnuje partnerské vztahy a vzplanutí hrdinů z románové ságy anglického spisovatele Johna Galsworthyho Sága rodu Forsythů.

Obsah

1.
Irene Heronová (později Forsytová) – Soames Forsyte
2.
Irene Forsytová – Philip Bosinney
3.
Fleur Forsyte – John Forsyte
4.
Winnifred Forsytová– Monty Dartie
5.
Soamesovi rodiče
6.
Jolyonovy ženy:
7.
Druhá žena (Helen)
8.
Třetí žena (Irene)
9.
Annette Forsytová – Soames Forsyte
10.
Holly Forsytová – Nicholas Forsyte
11.
June Forsytová – Philip Bosiney

Úryvek

"Třetí žena (Irene) – krásný, oboustranný, láskyplný vztah požehnaný dítětem.

Annette Forsytová – Soames Forsyte
Sňatek z rozumu. Ona chce peníze a materiální zázemí. On chce dítě a dědice svého rozsáhlého majetku. Zpočátku k sobě cítí sympatie. Jí imponuje Soamesova anglická distingovanost a pochopitelně jeho bohatství, on se cítí být přitahován atraktivní Francouzkou a v této ženě vidí dobrou matku svých dětí. Navenek se můžou jevit jako vcelku ideální pár jako kdysi Soames s Irene. On má peníze, ona je krásná. Ale ani jeden z nich nechová k tomu druhému nic, co by se dalo nazvat láskou, avšak nakonec jejich manželství, ač značně narušeno Annetiným románkem se záletným Belgičanem Prosperem a také její marnivostí, vydrží díky dceře Fleur, již oba velmi milují. Hlavně pro Soamese se jeho dcera stává středobodem bytí, snaží se jí dát lásku a péči, kterou kdysi nemohl dát Irene.

Holly Forsytová – Nicholas Forsyte
Harmonický vztah, který se rozvíjí bez komplikací.

June Forsytová – Philip Bosiney
Mladá sedmnáctiletá, naivní dívka a mladý muž s prázdnou kapsou, ale slibnou budoucností. Philip má June rád, ale nemiluje ji, neboť pravou lásku do té doby ještě nepoznal. Tu zakusí až poté, co ho June seznámí se svou přítelkyní Irene Forsytovou, ženou strádající v manželství s mužem, který se jí hnusí a zcela rezignující na svůj osud. Leč jiskra života v ní ještě nepohasla, Irene se tak docela nevzdala a právě Bossiney je oním impulsem, jenž jí pomůže se postavit na vlastní nohy a opustit nemilovaného Soamese. Nečekaným vášnivým vztahem Irene a Philipa pochopitelně někdo strádá. Je to June, jíž připadla vskutku nezáviděníhodná role. Nejenže zrazena snoubencem, který nemá ani natolik odvahy, aby jí řekl do očí, že se s ní rozchází, zrazena též nejlepší přítelkyní a vystavena lítosti okolí, je postavena do situace, se kterou se dokázala obdivuhodně vyrovnat. Po smrti Bossineyho je to právě ona, kdo zařídí smuteční obřad, jímž dá alespoň najevo lásku a oddanost, kterou k němu chovala..."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4e276371849e8.zip (176 kB)
Nezabalený formát:
Motivy_lasky_Forsyth.doc (210 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse