Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Nábytkářské umění 2. poloviny 19. století

Nábytkářské umění 2. poloviny 19. století

Kategorie: Design

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce se zabývá nábytkářským uměním 2. poloviny 19. století. Podrobně charakterizuje nábytkovou tvorbu tohoto období z hlediska vlivu historismu, okázalost obydlí nejbohatších vrstev společnosti, detailů či dynamických forem. Zmiňuje chaos slohovotvorných prvků, situaci v nábytkářských továrnách i úsilí o vytvoření tzv. lidového provedení. Vyvrcholením je pak světová výstava nábytku v roce 1851. Následně uvádí jednotlivé druhy nábytku, u kterých nastiňuje jejich základní rysy. Závěr patří kritice Karla Čapka na tehdejší chaos a nesouměrnost v zařizování domácností a na výrobu nábytkových předmětů.

Obsah

1.
Nábytková tvorba druhé poloviny 19. století
1.1.
Vliv historismu
1.2.
Okázalost obydlí horních vrstev společnosti
1.3.
Detaily
1.4.
Dynamické formy
1.5.
Chaos slohotvorných prvků
1.6.
Nábytkářské továrny
1.7.
Úsilí o vytvoření tzv. lidového provedení
1.8.
Světová výstava nábytku v roce 1851
2.
Sedací nábytek
3.
Stoly
4.
Skříňový nábytek
5.
Kritika K. Čapka na chaos a nesouměrnost v zařizování domácností a na výrobu nábytkových předmětů

Úryvek

"Nábytková tvorba druhé poloviny 19. století

Devatenácté století se stalo pro vývoj architektury jednou z nevýznamnějších etap. Nábytkové předměty tvořené v této době se staly nápodobou nábytku předcházejících historických slohů. Návrháři neusilovali o vytvoření nového slohu, který by odpovídal tehdejší společnosti. Vliv historismu poznamenal celé půl století.
Architekti a návrháři byli toho názoru, že slohový vývoj je ukončený a nové tvarové soustavy se již ani zrodit nemohou. (Dlabal, S.: Nábytkové umění – vybrané kapitoly z historie. Praha, Grada 2000). Zdroje slohů vzešlých v minulosti byly velmi rozsáhlé. Nespočet dekorativních prvků, ornamentů a tvarosloví, což přinášelo velké množství a možností napodobení. U návrhářů se nejednalo o vytvoření nového slohu, ale pouze o jakousi retrospektivu, což velmi těžko neslo měšťanstvo, které s lítostí obdivovalo ony velké doby feudalismu, z nichž každá měla svůj vlastní architektonický sloh.
Velký vliv na pseudohistorismus měla i skutečnost, že potvrzení svého postavení hledala většina obyvatel měst právě v symbolech minulosti – v symbolech šlecht a feudální společnosti, kterou chtěla napodobovat. (Janák, P.: O nábytku a jiném. Praha, Umělecký měsíčník, únor 1912). Do poloviny 19. století při zařizování domácností převládala střízlivá tradice, až po revolučním roce 1848 se v čele evropské společnosti postupně začala zavádět buržoazie.
Obydlí nových horních vrstev společnosti se stávalo měřítkem společenského postavení a nástrojem reprezentace. Měšťanstvo se svým úsilím stavělo do čela tehdejší společnosti, stavělo se na místa šlechty, kterou původně kritizovali, ale nyní napodobovali. Tato doba se stala počátkem úsilí široké společnosti po blahobytu postaveném na množství vyrobeného zboží. Byl to v pravém slova smyslu i počátek dnešní spotřební společnosti. (Janák, P.: O nábytku a jiném. Praha, Umělecký měsíčník, únor 1912).
Je pravda, že skoro po celou polovinu 19. století nebyl nalezen nový slohový výraz a tvorba nábytku si vystačila pouze s napodobováním. Nebyly vytvořeny nové tvary a formy, ani se nezrodily nové zdroje a materiály, pouze byla s naivitou vyvíjena snaha po napodobení všech předešlých slohů. I přesto řemeslníci odvedli práci, před kterou dodnes stojíme s úctou a velkým obdivem.
Zbohatlí měšťané a podnikatelské špičky pocítili potřebu své domovy vybavovat okázaleji. K této problematice se velmi kriticky vyjádřil Mart Steam, jeden z předních představitelů funkcionalismu: ,,Pro devadesát ze sta měšťanů se byt stal reprezentací. Stal se výrazem pýchy, která chce ukázat, co si majetník může dovolit. Stal se i výrazem falešné snahy předstihnout jiného boháče – touhou bydleti ještě velkolepěji, nákladněji a nádherněji než soused…“
Obdobný názor zastával i Karel Čapek: ,,…zmatení a bezmyšlenkovití řemeslníci si s tím nevěděli jiné rady, než do toho co nejvíce nalepit a nakupit, továrny do toho vychrlily své tlačené řezby, své ohavné plyše, lambrekýny a vlněné závěsy, své galanterní zboží z falešného stříbra, všechny nově vynalezené druhy padělků, barvotisků, náhražek, imitací a blbostí, a v tomto desolátním světě se zařizovala generace našich rodičů…“ (Čapek, K.: časopis Kultura bydlení, ročník 1925).
Historizující prvky se objevovaly na všelijakých detailech. Napodobování minulosti začalo gotikou. Následně byl střízlivý klasicistní nábytek oživován bohatými ornamenty baroka a v polovině 19. století toto přejímání předchozích slohů dospělo až k tzv. druhému rokoku. Návrat k rokoku byl také návratem ke křivkám, které začaly vévodit nábytkovým předmětům, stejně jak tomu bylo v 18. století, i návratem k rokokovým ornamentům.
Dynamické formy byly uplatňovány všude, často i tam, kde postrádaly logiku. Typickou dobovou ukázkou je bohaté zařízení císařských komnat v Tuileriích, které jsou přeplněny zlacenými ozdobami, těžkými závěsy a honosným sedacím nábytkem. V mnoha bohatých měšťanských domech bylo možné setkat se s interiéry gotických prostor, rokokových zámeckých salónů či tureckých harémů. Vše bylo bohatě pokryto ornamenty."

Poznámka

Práce obsahuje bohatý doprovodný obrázkový materiál.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera10402
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse