Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Osvětim a dnešní vztah lidí k holocaustu - úvaha

Osvětim a dnešní vztah lidí k holocaustu - úvaha


Kategorie: Historie

Typ práce: Eseje

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Krátká úvaha se stručně zmiňuje o vybraných událostech spojených s koncentračním táborem Osvětim, především se však zamýšlí nad dnešním vztahem lidí k holocaustu a nad důvody, proč se stále více obyvatel stává členy nejrůznějších extremistických hnutí.

Obsah

1.
Stručná charakteristika
2.
Názory neonacistů a neofašistů
2.1
Situace v České republice
3.
Popírání holocaustu
4.
Vlastní názor

Úryvek

"OSVĚTIM
Vyhlazovací tábor Osvětim je dnes jedním z hlavních míst, která nám připomínají hrůznost války a zvěrstva, která byla prováděna na nevinných lidech v rámci holocaustu. Působil tu lékař Josef Mengele, který je známý pro své zvrácené pokusy na lidech. V roce 1941 tu byla také vybudována první plynová komora. Od roku 1942 byli do Osvětimi transportováni lidé ze všech nacisty ovládaných zemí. Jednalo se především o Židy a Romy. Údajně na tomto místě přišlo o život přes 3 miliony lidí. Pouze 667 lidem se podařilo uniknout, ale 270 jich bylo dopadeno v blízkosti tábora a popraveno. Tato čísla ale nemusí být přesná.
Dnes je holocaust pro většinu obyvatel naší planety těžko pochopitelný. Bohužel, stále jsou tu lidé, kteří podporují politické režimy, které ho zapříčinily… Jedná se o skupiny neonacistů a neofašistů. Ti stále věří nadřazenost bílé rasy. V České republice máme např. Autonomní nacionalisty, Dělnickou stranu sociální spravedlnosti a Národní korporativismus. Ti jsou dnes zaměřeni především proti Romskému etniku na našem území. Do úvahy o Romech bych se ale pouštěla nerada. Myslím si, že jsou prostě jiní a že se s námi časem prostě sžijí, protože se stát snaží, aby studovali a začlenili do společnosti. Dnešní situace je ale hodně vyhrocená.
Extremistická hnutí jsou založena na tom, že mají jednoho vůdce, který kolem sebe nabaluje lidi (především mladé muže) nespokojené s tím, jak to v České republice dnes vypadá. Myslím tím např. právní systém, demokracii a již zmíněná cizí etnika…
Další rizikovou (i když to je slabé slovo) skupinou jsou popírači holocaustu. Ti se snaží přesvědčit ostatní, že k holocaustu nikdy nedošlo, přestože máme nespočet svědectví o tom, co se během druhé světové války dělo…"

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4d8f6e66019b5.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Osvetim_uvaha.doc (33 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse