Seminarky.cz > Maturitní otázky > > > Ota Pavel - Smrt krásných srnců

Ota Pavel - Smrt krásných srnců


Kategorie: Literatura

Typ práce: Maturitní otázky

Škola: Gymnázium Matyáše Lercha, Brno, Žižkova 55, příspěvková organizace, Brno

Charakteristika: Práce se zaměřuje na téma z literatury od Oty Pavla Smrt krásných srnců. Pojednává nejen o motivech, postavách, ději, ale i životu autora.

Obsah

1.
Charakteristika díla
2.
Téma
3.
Motivy
4.
Postavy
5.
Děj
6.
Kompozice
7.
Jazyk a styl
8.
Autor
9.
Směry, epocha

Úryvek

"Charakteristika


• Vzpomínková kniha sedmi povídek s autobiografickými prvky, vydaná 1971, vypravěč je sám autor
• Okolí Křivoklátska (údolí Berounky), městečko u Prahy, předválečná doba, doba Protektorátu i poválečná doba
Téma
• Nostalgicky humorné i tragikomické povídky o autorově dětství, o životě tatínka a celé rodiny, o okupaci - i přes tragičnost situace zlehčené vyznění z pohledu malého kluka
Motivy
• Silný vztah autora k přírodě, rybaření, ke sportu a k rodné zemi
• Dětství, okupace
Postavy
• Oto Popper - vypravěč
• Leo Popper - tatínek, plný vitality a nadšení, má velký smysl pro humor, je posedlý svými sny, nedá se odradit neúspěchy a vždy se pouští i do málo nadějných podniků, má rád rybolov, obchodování, milovník žen i peněz, pro rodinu dělá vše
• Hermína Popperová - maminka, v povídkách je upozaděna, trpělivá a milující tatínka i přes prohřešky, děti vede k lásce k vlasti a k laskavosti
• Karel Prošek - žije na chatě u Berounky s rodinou, kamarád tatínka, chytá s ním ryby, je srostlý s přírodou
Děj
• Nejdražší ve střední Evropě
Maminka chce jet za ušetřené peníze do Itálie, tatínek ale kupuje drahý rybník v Kročehlavech od doktora Václavíka s velkými kapry, ve kterých tuší zisk. Na podzim se koná výlov rybníka, v něm je ale jeden kapr, ten, kterého tatínek obdivoval při koupi. Pan doktor za utržené peníze jel s manželkou do Itálie, tatínek s rodinou si nejdražšího kapra dal k večeři. Později chce doktor od tatínka koupit ledničku, ten se mstí, prodává mu lednici bez vnitřku, nejdražší v Evropě.
• Ve službách Švédska
Tatínek pracuje ve firmě Elektrolux, ale nenávidí ředitele - závidí mu jeho manželku, krásnou Irmu. Tatínek se dobře se obléká, kupuje drahé auto, Irmě ale není dobrý. Spřátelí se s uznávaným malířem, po kterém ředitel chce Irmu namalovat, malíř ale ženy nemá rád. Tatínek ho přemlouvá, myslí, že tak získá Irmu, když ji ale malíř vidí, odmítá to. Irma i s manželem dál tatínkem opovrhuje. Později malíř tatínkovi řekl, že v životě toužil namalovat jen maminku.
• Smrt krásných srnců
Nejznámější povídka, zfilmovaná. Rodina žije na chalupě u převozníka Karla Proška u řeky Berounky. Karel Prošek má vlče Holana, který pro něho loví srnce na stráni Smrt krásných srnců. Po vzniku protektorátu se rodina musí přestěhovat zpět do města, ale Otovi bratři jsou povolaní do koncentračního tábora. Tatínek je chce před odjezdem vykrmit a tajně jede k Proškovi na ryby, ty ale neberou. Přemlouvá Proška, aby mu přinesl srnce, Karel odmítá. Tatínek si půjčí Holana a ten mu pomáhá srnce ulovit. Synové se pak z koncentračního tábora vrací živí, pravděpodobně díky srnci. Po válce umírá Holan i Prošek a Ota si uvědomuje, že spolu s nimi umírá i jeho dětství.
• Kapři pro Wehrmacht
Tatínkovi seberou jeho rybník. Stále chodí krmit kapry. Rodina má několik konfrontací s vojáky, pak jsou vypáleny Lidice, rodina vše sleduje. Před Vánoci je povolán do koncentračního tábora i tatínek. V noci před odjezdem tatínek budí Otu, z rybníku loví kapry, které maminka potom mění za jídlo. Oto po roce sleduje výlov rybníka, a jak tatínek „vypálil němcům rybník“.
• Jak jsme se střetli s vlky
Po válce Popperovi přijíždí na Proškovu chalupu, kde loví štiky. Soutěžili s Vlky, ostřílenými rybáři, kdo uloví víc štik. Jednou chytili jen tři, a tak tatínek naložil štiky na vozík, aby to vypadalo, že jich mají víc. Když projížděli okolo Vlků, zjistili, že jich mají pět. Tak si oba pamatovali tento den jako den, kdy jim Vlkové "dali na prdel".
• Otázka hmyzu vyřešena
Po válce tatínek přichází o místo v práci a je nešťastný, pak mu jinou nabízí pan Jehlička - má prodávat mucholapky. Tatínek je nadšený z vidiny velkého zisku. Lidé ale nevěří funkčnosti mucholapek a nekupují je. Tatínek chce ale všechny mucholapky na skladě prodat. Skutečně se začínají prodávat po tisících, jsou distribuovány velkoobchodníkům, ti je ale neumí prodat tak dobře jako tatínek. Do firmy chodí výhružné dopisy. Tatínek z firmy odchází, propadá depresi. Ota po letech potkává pana Jehličku, říká mu, že Holanďané nyní vyrábějí stejné mucholapky a jsou úspěšní. Když mu Ota tuto zprávu chce říct, už nemůže.
• Králíci s moudrýma očima
Poslední roky života rodiče tráví v malém domku. Tatínek pod vidinou zisku chová králíky, zvláštní chov s moudrýma očima. Jede s nimi na výstavu, jak mu namluvili lidé, mamince říká, ať vyklidí špajz, že doveze všechno jídlo nové. Rozhodčí mu ale neudělí žádné ceny. Večer králíky pouští, nechtějí od něj odejít, ale on utíká. Domů jde podél řeky, vidí v ní rybu, starou a chytrou, tatínek cítí, že se přišla podívat, jak umírá. Další den je na pokraji zhroucení, vidí, že maminka jídlo nevyhodila, za vše jí děkuje. Potom přijíždí sanitka, je odveden, ale záhy se vrací a na dveře věší ceduli: Přijdu hned."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x55a295ac6bf26.zip (14 kB)
Nezabalený formát:
Ota_Pavel_Smrt_krasnych_srncu.doc (65 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse