Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Počítačové tiskárny: historie a typy

Počítačové tiskárny: historie a typy



Kategorie: Počítače/informatika

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce nejprve krátce zachycuje vývoj počítačových tiskáren a poté objasňuje principy fungování jejich jednotlivých typů.

Obsah

1.
Historie tiskáren
2.
Bodové tiskárny
2.1.
Jak pracuje bodová tiskárna
2.2.
Jehličkové
2.3.
Řádkové
3.
Inkoustové tiskárny
4.
Laserové tiskárny
5.
Tepelná barevná tiskárna

Úryvek

"HISTORIE TISKÁREN

V raných dobách osobních počítačů přišel někdo s myšlenkou, že všechna počítačová data by měla vést ke kanceláři „bez papíru“. Jsme už více než deset let v době revoluce osobních počítačů a více stromů než kdy jindy odevzdalo svoje životy na otisky všeho od podnikových rozpočtů s barevnými grafy po doma vytvářené pohlednice. Nejenže vytváříme více tiskových výstupů než kdykoliv před tím, ale tisk počítačů se zdokonalil na umění. Pravou podstatou nové kategorie software - desktop publishing - je produkování stále lepších a lepších tiskových stran.
Prvním vylepšením tisku byla rychlost a jednoduchost. Tam, kde se chyba na psacím stroji dřív přetřela bělobou a opravila perem, se dnes - vzhledem k rychlosti tiskáren - opraví chyba jednoduše na obrazovce a vtiskne se nová bezchybná kopie.
Grafika je dalším velkým pokrokem. Vítězství textových dokumentů skončilo uvedením prvního software, který byl schopen vytisknout i tu nejprimitivnější grafickou čáru na bodové tiskárně. Nyní cokoliv, co lze vidět na monitoru, počítaje různými typy čar až po polotónové fotografie, lze vytisknout na standardní kancelářské tiskárně.
Dnes je aktuálním omezením barva, kterou kancelářské tiskárny dobývají. Kvalita a rychlost barevných tiskáren stoupá zároveň s poklesem jejich ceny. Černobílé tiskárny jsou stále rychlejší a levnější, proto bychom neradi viděli, jak barevné tiskárny úplně nahrazují monochromní tiskárny, přesto se ale budou ukazovat stále častěji ve více kancelářích a na sítích, kde je možné je sdílet.

BODOVÉ TISKÁRNY

JAK PRACUJE BODOVÁ TISKÁRNA

Třebaže laserové tiskárny jsou rychlejší a vytvářejí mnohem atraktivnější dokumenty, zůstává mechanická bodová tiskárna trvalou součástí mnoha počítačových systémů. Laserové tiskárna stojí často více než 1 000 dolarů; spolehlivá bodová tiskárna stojí jen několik set. Laserové tiskárny vyžadují výměnu kazety s tonerem, která stojí skoro tolik jako levná bodová tiskárna; vše, co bodové tiskárny s hlediska spotřebního materiálu vyžadují je nová barvící páska, kterou můžete pořídit za pár drobných,které máte v kapse.
Bodové tiskárny jsou nezbytností pro úlohy, které vyžadují tisk s kopií, čehož laserová tiskárna není schopna. A dnešní 24 jehlové bodové tiskárny zvyšují jak rychlost, tak kvalitu tisku.
V nabídce mnoha výrobců jsou uživatelům nabízeny nové, rychlejší, inteligentnější - a i méně hlučné - bodové tiskárny. Existují dobré vyhlídka na to, že s bodovými tiskárnami se budeme ještě roky shledávat.
Třebaže některé bodové tiskárny umějí interpretovat příkazy pro PostScript nebo jiný jazyk pro popis stránky, je většina jehličkových tiskáren navržena pro práci s bytovými typy písma, ovládanými kódy ASCII, zasílanými do tiskárny z počítače."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x508aa377ba3d3.zip (14 kB)
Nezabalený formát:
Pocitacove_tiskarny.doc (51 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse