Seminarky.cz > Studijní podklady > Zápisky z hodin > > Poživatiny - výpisky z přednášek

Poživatiny - výpisky z přednášek


Kategorie: Zemědělská, potravinářská škola, Ostatní předměty

Typ práce: Zápisky z hodin

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce obsahuje výpisky z přednášek předmětu Zbožíznalství. Formou hesel uvádí význam poživatin v potravinářském průmyslu, zabývá se jejich hodnocením. Dále vyjmenovává energetické a neenergetické živiny, i kritéria hodnocení poživatin.

Obsah

1.
Poživatiny - význam potravinářského průmyslu
2.
Hodnocení poživatin
3.
Živiny
3.1.
Energetické – Bílkoviny, tuky a sacharidy
3.2.
Neenergetické – Minerální soli, vitamíny, vláknina
4.
Kritéria hodnocení poživatin

Úryvek

"III. Živiny
• Nepostradatelnou složkou výživy je voda
• Z potravin přijímá tělo živiny, které se dělí na:

1. Energetické – Bílkoviny, tuky a sacharidy

a) Bílkoviny – Jsou organické dusíkaté sloučeniny vlastní všem živým tělům. Proto patří k nepostradatelným živinám, zejména v době růstu. Jsou obsaženy téměř ve všech potravinách, ale v různém množství a kvalitě. Cennými bílkovinami jsou živočišné bílkoviny, využitelné v těle z 94 – 97 %, méně využitelné jsou rostlinné bílkoviny, které neobsahují všechny důležité aminokyseliny. Při trávení se bílkoviny štěpí až na aminokyseliny, ze kterých si organizmus tvoří vlastní stavební látky těla. Přebytečné bílkoviny se mohou měnit v tuky.

b) Sacharidy – Jsou organické sloučeniny uhlíku, vodíku a kyslíku. Dělí se na jednoduché – lehce stravitelné monosacharidy a složené – disacharidy. V těle se sacharidy rozkládají až na vodu a oxid uhličitý, přičemž vzniká energie. Pro tělo jsou hlavním zdrojem energie. S namáhavou prací jejich potřeba roste. Jsou obsaženy hlavně v potravinách rostlinného původu. Neproměněné v těle na energii se v malém množství ukládají do rezervy, jinak se mění na tuky.

c) Tuky – Jsou estery vyšších monokarboxylových kyselin a glycerolu. Vedle sacharidů jsou nejvydatnějším zdrojem energie. Jsou obsaženy v živočišných tkáních, v mléce, ve vaječném žloutku a v semenech rostlin. Tuky nespotřebované se ukládají v tukových tkáních těla jako rezerva.

2. Neenergické – Minerální soli a vitamíny.

a) Minerální soli – Jsou nezbytné ke stavbě kostí, k tvorbě tělních tekutin a ke správné funkci některých žláz. Spotřeba soli stoupá při pocení. Nadměrná spotřeba soli nesvědčí srdeční činnosti a cévám. Bohatými zdroji vápníku a fosforu jsou mléko, sýry a ryby. Pro správnou funkci štítné žlázy je nezbytný jód. Flór chrání zubní sklovinu před kazy, železo je důležité pro tvorbu krevního barviva, hemoglobinu. Hořčík je nepostradatelný v tkáních a tělních tekutinách jako součást mnoha látkových přeměn.

b) Vitaminy – Jsou organické sloučeniny, které tělo potřebuje k bezporuchové výměně látek. Řízení těchto dějů se kromě vitaminů účastní i hormony produkované tělem. Mezi nejdůležitější vitaminy patří:

- Vitamin A – Stálý i za tepla, porušuje se okysličováním a světlem. Je obsažen v rybím tuku, v másle, ve špenátu, v rajčatech … Nedostatek vyvolává poruchy oční rohovky, šeroslepost, nadměrné rohovatění pokožky a náchylnost sliznic k zánětům.
- Skupina vitaminů B – Za tepla jsou stálé, porušují se světlem a zásadami. Jejich nedostatek se projevuje záněty nervů, poruchami růstu, chudokrevností … Podporují okysličování a uvolňování energie. Jsou obsaženy v obilninách, ve vnitřnostech, v mase, v luštěninách, v některých zeleninách – rajčata, špenát a v droždí. "

Poznámka

Práce obsahuje věcnou chybu: živiny neenergické - má být živiny neenergetické.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4902c8ca1fa25.zip (13 kB)
Nezabalený formát:
Pozivatiny.doc (50 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse