Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Slavnostní menu

Slavnostní menu


Kategorie: Gastronomie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: University College Prague - Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. Pobočka Praha, Praha 5

Charakteristika: Navržení slavnostního menu k maturitní oslavě. Práce zahrnuje sestavené menu, popis jednotlivých pokrmů, technologické postupy a kalkulace.

Obsah

1.
Technologické postupy přípravy
2.
Kalkulace pokrmů, přepočet surovin na jednu porci
3.
Menu
4.
Zhodnocení
5.
Zdroje

Úryvek

"1. Rajčata plněná šlehanou nivou
Tvrdší rajčata opláchneme, vršek částečně kolmo seřízneme a vnitřek obou částí vykojíme. Spodní část rajčat naplníme úhledně pomocí sáčku s vroubkovanou trubičkou vyšlehaným plísňovým sýrem s máslem a mlékem, ozdobíme cibulí nakrájenou na jemné plátky a zlehka přiklopíme horní seříznutou částí.

2. Hovězí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky
Maso a kosti omyjeme a dáme vařit do hrnce s osolenou vodou. Přidáme nové koření a pepř. Vaříme, dokud není maso měkké. Pak vývar přecedíme. Kořenovou zeleninu okrájíme, omyjeme, nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme na hrubším struhadle a dáme vařit do čistého vývaru. Cibuli a 2 stroužky česneku oloupeme, pokrájíme a přidáme do vývaru. Játra umeleme, 1 stroužek česneku oloupeme, utřeme se solí a majoránkou, přidáme žloutek a smícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou, aby vznikla hustší směs. Můžeme přidat i sníh z bílku. Z hmoty tvarujeme mokrýma rukama malé hladké kuličky. Když je zelenina měkká, přidáme knedlíčky do polévky a vaříme asi 3 minuty, pak přidáme nudle nebo kupované vlasové nudle. Pokud chceme mít polévku čirou, nudle uvaříme zvlášť v osolené vodě a do polévky přidáváme až před servírováním. Libové části hovězího masa nakrájíme na kousky a vrátíme do polévky. Krátce povaříme, dokud knedlíčky nevyplavou na povrch a nudle nejsou měkké. Na talíři sypeme porce polévky omytou na nasekanou petrželkou.

3. Pstruh na grilu, vařené brambory
Vykuchané pstruhy důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou, pak je osušíme například papírovými ubrousky. Ryby osolíme a okořeníme šalvějí z venku i zevnitř. Grilujeme asi 10 minut, po každé straně, na dobře rozpáleném grilu potřeném tukem nebo slaninou.
Propláchnuté, oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky, zalijeme vlažnou vodou, přidáme sůl a kmín a uvaříme doměkka. Při expedici brambory posypeme jemně pokrájenou petrželovou natí nebo pažitkou..



4. Kiwi řezy
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, pak vmícháme vlažnou vodu, olej, prášek do pečiva, hladkou mouku a nakonec sníh z bílků, který si připravíme ze čtyř bílků.
Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu, s vyšším okrajem, asi 20 minut na 160 °C.Šlehačku ušleháme, vmícháme jogurt a vanilkový cukr.Krémem potřeme vychladlé těsto a moučník dáme do lednice. Na polevu svaříme vodu s vanilkovým cukrem a sirupem, mícháme do úplného vychladnutí. Těsto natřené krémem poklademe na plátky pokrájenými kolečky kiwi a přelijeme polevou. Necháme důkladně ztuhnout, nařežeme na jednotlivé řezy a podáváme."


Poznámka

Práce obsahuje tabulky o rozsahu 3 stran.

PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x53722e03e48bc.zip (21 kB)
Nezabalený formát:
Vyziva_a_hygiena.doc (151 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse