Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Smrt krásných srnců - Ota Pavel

Smrt krásných srnců - Ota Pavel

Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: Střední odborná škola obchodu a služeb, Olomouc, Štursova 14, Olomouc

Charakteristika: Práce obsahuje literární rozbor díla Smrt krásných srnců od Oty Pavla, který lze využít jako přípravu k maturitní otázce z literatury. Popisuje děj, jazyk a historický kontext díla, ale i život autora.

Obsah

1.
O autorovi
2.
Podrobný rozbor jednotlivých povídek
3.
Literární rozbor (druh, směr, žánr, doba děje, obsah, charakteristika postav, jazyk, současníci, historický kontext, zfilmování)

Úryvek

"Byl to český prozaik, novinář a sportovní reportér. Vlastním jménem se jmenoval Otto Popper. Je autorem sportovních a autobiografických próz s tématy z vlastního dětství.
Narodil se v Praze jako třetí syn židovského Lea Poppera. Do svých šesti let bydlel s rodiči a bratry v Praze 7. Odtud se přestěhovali do Buštěhradu k rodičům otce a do stejného domu se po válce rodina vrátila.
Hodně se zajímal o sport. Po transportu jeho otce a obou starších bratrů do koncentračního tábora během druhé světové války, žil sám s matkou, která nebyla židovského původu (Buštěhrad na Kladensku). V mládí Ota krátce pracoval i jako horník. Po skončení války se jeho bratři i otec vrátili živí. Navštěvoval obchodní a jazykovou školu, ale maturitu udělal až v roce 1960na Střední škole pro pracující.
Trénoval krátce i hokejové družstvo mládeže ve Spartě a věnoval se činnosti redaktora. Ve Stadionu vycházely jeho první literární pokusy, především fejetony ze sportovního prostředí.
Jako redaktor mohl hodně cestovat – v roce 1962 doprovázel armádní fotbalové mužstvo do USA, Francie a Švýcarska.
Při zimní olympiádě v Innsbrucku u něj propukla vážná duševní choroba (zřejmě maniodepresivní psychóza), v jejímž důsledku se pokusil podpálit statek nad Innsbruckem. Kvůli této nemoci odešel roku 1966 do invalidního důchodu. Několikrát pobýval v psychiatrických léčebnách a zemřel předčasně na srdeční infarkt ve věku nedožitých 43 let v rodné Praze. Je pohřben na Novém židovském hřbitově na Olšanech vedle svého otce.

Jeho knihy Zlatí úhoři a Smrt krásných srnců byly zfilmovány.
2002 - v Buštěhradě zřízeno muzeum věnované životu a dílu Oty Pavla

Díla
Dukla mezi mrakodrapy (1964)
Plná bedna šampaňského (1967)
Smrt krásných srnců (1971)
Jak jsem potkal ryby (1974)

Vydáno posmrtně
Zlatí úhoři (1985)
Mám rád tu řeku (1989)



















SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ
NEJDRAŽŠÍ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Otova maminka chtěla jet před válkou k moři do Itálie, ale otec tvrdil, že není dost peněz. V té době se staral o obchod a ryby, dělal obchodního cestujícího s ledničkami a vysavači pro Elektrolux. Tatínek se rozhodl koupit si rybník s kapry. Maminka byla proti, radši by jela do Itálie, ale tatínek měl za to, že za peníze které kapři vynesou, se tam hravě dostanou. Hledá rybník, nakonec za ním v Kročehlavech přijde jeho známý, doktor Václavík. Ujednají prodej a tatínek je nadšený a přesvědčený, že to je ten správný rybník. Dojíždí sice daleko za Prahu, ale je šťastný, krmí kapry a jakmile nadejde den výlovu, udělají z toho velkou událost, pozvou kdekoho. Při výlovu se zjistí, že v rybníku je jen jedna ryba a pobaví to všechny kromě něj a maminky (ta v Kročehlavech vyrůstala). Tučného a velkého kapra snědí na večeři (odtud název povídky Nejdražší ve střední Evropě, stál je 11 000). Chce Václavíka zmlátit, ale neudělá to a jak plynou roky, jednou za ním Václavík přijde s tím, že chce u něj koupit ledničku. Tatínek mu doporučí, Václavík za ni zaplatí deset tisíc a tatínek mu místo nové doveze starou vyřazenou ledničku bez vnitřku. Václavík mu ihned volá a požaduje, aby mu poslal ledničku a ne králíkárnu – a tehdy mu to tatínek vmete do obličeje. Václavík ho nežaluje, ale dochází mu, že si koupil nejdražší králíkárnu ve střední Evropě.
VE SLUŽBÁCH ŠVÉDSKA
Tatínek bohatého ředitele Elektroluxu Františka Kolárka považuje za gangstera, který si svou židovskou manželku Irmu, nádhernou a inteligentní ženu, do níž je tatínek zamilovaný, nezaslouží. Maminka se jeho láskou k ní vůbec neznepokojuje – ví, jak mizerné jsou šance. Hned jako nováček prodal 31 vysavačů, čemuž se všichni divili, a vyhrával mistrovství republiky. Slavil úspěch a dělal to především kvůli paní Irmě. Oblékal se draze a moderně, koupil si drahé auto, které neuměl ovládat, museli si pořídit řidiče Tondu. Leovy pokusy řídit dopadly katastrofálně. Začal nenávidět ředitele. Uvědomil si, že Irma se o něj zajímá jen přátelsky, to ho ale neodradilo. Seznámil se s Vratislavem Nechlebou, známým malířem a společenskou elitou, který od něj koupil dvě ledničky. V Elektroluxu nemůžou uvěřit svých uších. Tatínek se dělá důležitým, když ho ředitel požádá, aby Nechleba namaloval jeho ženu, ten však maluje převážně muže. Tatínek řediteli slíbí, že se na tom pracuje a je ihned oblíben a vyšvihnut do centra dění, po finanční stránce však rodina celý rok klesá a jakmile tatínek požádá Nechlebu o portrét Irmy, portrétista nad tím uvažuje. Když svolí a tatínek ji Nechlebovi přivede, portrétista ji odmítne namalovat a po tatínkově utěšování ho Irma začne všude pomlouvat. Mezi rodinami vznikne válka, ale vše se vrátí do zajetých kolejí a tatínek se dál věnuje své práci. Nechleba mu o pár let později daruje jeden portrét Lukrézie."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera31256
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse