Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Štěnice domácí

Štěnice domácí


Kategorie: Biologie, Biologie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Gymnázium Františka Martina Pelcla, Rychnov nad Kněžnou, Hrdinů odboje 36, Rychnov nad Kněžnou

Charakteristika: Práce obsahuje podrobnou charakteristiku štěnice domácí. Popisuje morfologii jejího těla či vývojová stádia.

Obsah

1.
Morfologie těla
2.
Vývojová stádia
3.
Způsob života
4.
Výskyt a šíření štěnic
5.
Hubení štěnic

Úryvek

"Způsob života
Štěnice vyhledává hostitele za pomoci tepelných senzorů na vzdálenost zhruba jednoho až šesti metrů. Běžně bodají na odhalených částech těla, pod oděvem zpravidla ne. Štípance se objevují nejčastěji na pažích, nohách, zádech a v okolí očí. Při vpichu do rány ihned vstříkne anestetikum, takže kousnutí ani sání není cítit. Až později se objeví zánět, který se většinou projevuje zarudnutím a svěděním. U citlivých osob a u dětí se může objevit alergická reakce. Od svědění si můžete pomoci bylinkami, například mátou, levandulí, černým pepřem nebo červenou paprikou. Případně vám může ulevit i přikládání ledových kostek.
Sání trvá 5 až 20 minut podle momentálního stádia vývoje a může vyvolat tzv. cimikózu . Bohužel často lékaři hned nepoznají, že se může jednat o toto onemocnění a léčí pacienty jinak než by bylo vhodné. Štěnice bývají objeveny až při zamoření bytu. Mezi jednotlivými sáními se schovávají v úkrytech (prádlo a oblečení, záhyby povlečení, matrace a čalounění, štěrbiny v nábytku, praskliny ve zdi, rámy obrazů a zrcadel, podlahové lišty a koberce, knihy a pelíšky domácích zvířat).
Štěnicemi jsou častěji napadané ženy. Oblíbenou dobou „napadení“ je poslední třetina noci. Dobrou zprávou je, že štěnice nepřenášejí během kousání žádné nemoci, ani choroboplodné zárodky.
Výskyt a šíření štěnic
Štěnice se nejčastěji vyskytují v bytech, ubytovacích zařízeních (hotely, ubytovny, motely), kde se pohybuje větší množství lidí. Mohou se objevit i v lůžkových vlacích, letadlech a lodích. Šíří se nejčastěji s použitým nábytkem, v zavazadlech nebo na oblečení a doplňcích při návštěvách.
Zabránit jejich zavlečení do bytu můžete důkladnou kontrolou zavazadel při návratů z dovolených, stejně tak kontrolou použitého nábytku, který si stěhujete do bytu.
Hubení štěnic
Přesto, že v drogeriích naleznete mnoho přípravků na hubení, je lepší nechat zásah na odbornících. Ti používají dezinsekční přípravky a často je potřeba zasáhnout celoplošně a opakovaně. Vhodná je i likvidace celé postele včetně matrací a napadeného nábytku, kde se mohou štěnice držet i po dezinsekci."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x52d9ab68e9c98.zip (11 kB)
Nezabalený formát:
Stenice_domaci.doc (38 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse