Seminarky.cz > Studijní podklady > Zápisky z hodin > > Trávicí soustava, kůže, nervová soustava, hormonální regulace

Trávicí soustava, kůže, nervová soustava, hormonální regulace


Kategorie: Biologie

Typ práce: Zápisky z hodin

Škola: Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži, Kroměříž

Charakteristika: Práce obsahuje zápisky z hodiny biologie. Rozebírá trávicí soustavu, kůži, nervovou soustavu a hormonální regulaci.

Obsah

1.
Trávicí soustava
2.
Kůže
3.
Nervová soustava
4.
Hormonální regulace

Úryvek

"TRÁVICÍ SOUSTAVA
• dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, dvanáctník, tenké střevo, tlusté střevo, konečník, řitní otvor
• Trávicí soustava vzniká z entodermu ( z výjimkou začátku – výstelka a konce – výstelka => ektoderm)
• Z entodermu vznikají i přidružené žlázy (slinivka, játra)
Dutina ústní
• tvoří patro (tvrdé a měkké) – oddělení trávicích a dýchacích cest
• zuby, tváře, jazyk (druhotné povahy)
• úkolem je mechanické zpracování potravy a částečné chem.zpracování (smíchání se slinami)
Zuby
• zubní vzorec 2123/2123, dohromady 32 zubů
řezáky, špičáky, třenové, stoličky

• onemocnění zubů:
• Zubní kaz - vzniká hromaděním bakterií, které vytvářejí kyseliny a ty tvoří zubní kaz
• Paradontóza- zánět zubního lůžka, dáseň se pomalu odchyluje od zubu a zub potom nic nedrží a může vypadnout, léčba zahrnuje vzetí dásně, odškrabání bakterií a čeká se jestli zuby opět srostou s dásní
Slinné žlázy
• příušní žlázy, 2 podčelistní a 2 podjazykové žlázy
• vyprudukuje se za den až 1,5 litru
• Sliny jsou tvořeny z 99% vodou, mucinem (hlenovitá látka) a některými enzymy (ptyalin- štěpí škrob na dextrin případně na maltózu, jazyková lipáza- slabí enzym, který rozkládá tuky, aby jsme neměli mastnou hubu)
• polknutí- reflexní děj
Hltan
• místo křížení dýchacích a trávicích cest
• naše řeč je ovlivněna poklesnutím hltanu
Jícen
• svalnatá trubice
• aktivní peristaltika – stahy -> sousto dolů
• řízen třemi způsoby – parasympatikus, hormony (vylučuje jícen)
Žaludek
• jícen, česlo (svěrač), žaludek, fundus, vratník (svěrač)
• slouží jako zásobník přijaté potravy, rozmělňuje ji
• pojme 2-3 l potravy, dokáže se roztáhnout, je vystlaný žaludeční sliznicí, která ho chrání
• uvolňování žaludeční šťávy (až 2,5 l denně) -trávení
• HCl rozpouští hlavně maso, desinfekce, snižuje kyselé Ph (asi 2) žaludku => způsobuje aktivizaci pepsinogenu na pepsin (štěpí bílkoviny na oligopeplidy, dipeplidy)
• Chymus- odchází do těla
• žaludeční vředy, vznikají spontánně nebo podrážděním žaludeční sliznice, nejčastější příčinnou jsou nervy"

Poznámka

Práce obsahuje obrázky o rozsahu cca 2 stran.

PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x58c18e7ce7008.zip (175 kB)
Nezabalený formát:
Clovek_zapisy.doc (313 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse