
přečtěte si zdarma nové číslo časopisu |
Recentní suroviny: skripta
Základní překladatelské termíny - rusky
Huntington, Samuel: Politický řád v měnících se společnostech
Finanční řízení podniku: otázky ke státní zkoušce
Karel Čapek a kol.: Hovory s Antonínem Švehlou (a o něm)
Kategorie: Zemědělská, potravinářská škola
Typ práce: Seminárky/referáty
Škola: nezadáno/škola není v seznamu
Charakteristika: Práce seznamuje s vejci, jejich složením, tříděním a jakostním hodnocením, skladováním a konzervováním, jejich vadami a možnými nákazami. Zmiňuje vaječné výrobky, zabývá se obsahem vejce a uvádí, jak rozpoznat čerstvé vejce na základě testu ve vodě či jeho rozklepnutím. V závěru se věnuje vaření vajec a bodově popisuje jednotlivé druhy vajec.
Obsah:
1. vejce
1.1 Složení vejce
2. Třídění a jakostní hodnocení vajec
2.1 Čerstvá tříděná výběrová vejce
2.2 Čerstvá tříděná vejce
2.3 Chladírenská tříděná vejce
2.4 Konzervovaná tříděná vejce
3. Skladování a konzervování vajec
4. Vady vajec
5. Změny probíhající ve vejci
6. Nákazy vajec
7. Vaječné výrobky
8. Průřez slepičím vejcem
9. Test ve vodě
10. Oddělení žloutku od bílku
11. Zkouška rozbitím
12. Vaření vajec
13. Druhy vajec
14. Použitá literatura
Úryvek z práce:
"Zkouška rozbitím:
„Toto je další možnost, jak prověřit čerstvost vejce. U čerstvého vejce je žloutek pevný, zaoblený a obklopený kompaktním bílkovým prstencem a tenkou vnější vrstvou bílku.“
Vaření vajec:
4 až 5 minut: bílek je pevný jen z vnější strany, žloutek zůstane tekutý a získá tmavožlutou barvu.
5 až 6 minut: bílek je pevný, žloutek je uvnitř ještě tekutý, vnější okraj ovšem poněkud zpevní.
6 až 8 minut: bílek je pěkně pevný, žloutek zůstane pouze uprostřed o něco měkčí, jinak je zcela pevný.
7 až 9 minut: jak bílek, tak žloutek má pevnou konzistenci. Žloutek je uprostřed ještě trochu krémový a světlejší barvy.
10 až 12 minut: bílek i žloutek jsou pevné a dobře se krájí, zbarvení žloutku je nyní světlejší.
15 minut: žloutek ještě víc ztratí na barvě, je suchý a při krájení se drolí.
Druhy vajec:
Krůtí vejce – větší než slepičí vejce, má stejné použití.
Holubičí vejce – menší než slepičí vejce, používá se ve francouzské a čínské kuchyni.
Pštrosí vejce – je největší vejce na světě, lze ho sehnat jen málokdy, použití pštrosího vejce je stejné jako u vajec slepičích.
Vejce kachny mandarínské – menší než běžné kachní vejce, konzumuje se především v Číně.
Vejce kachny divoké – má výraznou olejnatou chuť, používáme pouze čerstvá vejce.
Kachní vejce – vaříme nejméně 10 minut, aby ztratila svůj jinak toxický účinek.
Husí vejce – chuťově podobné kachnímu vejci, používají se také jen čerstvá.
Vejce zakrslé slepice – tzv. liliputky, je menší než běžné slepičí vejce, má stejné použití.
Zelené slepičí vejce – je výsledkem křížení plemen.
Hnědé slepičí vejce
Bílé slepičí vejce
Křepelčí vejce – jsou malá vejce poseta hnědými skvrnami.
Perliččí vejce – je o něco menší než vejce slepičí, z kulinářského hlediska je nejlepší ze všech vajec.
Racčí vejce – má tmavě skvrnitou skořápku, má nepříliš výraznou rybí příchuť.
Čajová vejce – vaří se déle než 10 minut, poté se vyválejí, aby se na skořápce utvořily pukliny, poté se naloží do čajového nálevu.
Stoletá vejce – se na 100 dní nakládají do směsi popela z borovicového jehličí, limetkové šťávy, vody a soli."
Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"
Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.
V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199
Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:
Nápověda pro zákazníky Vodafone:
Nápověda pro zákazníky T-mobile:
Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"
Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.
Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".
Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.
Další práce od tohoto autora | ||
---|---|---|
1. | Jakub Arbes: Newtonův mozek | 977x |
2. | Průvodní dopis k životopisu - vzor | 874x |
3. | Důležité anglické fráze i s překladem | 723x |
4. | Finanční účty - maturitní otázka | 626x |
5. | Moderní literární směry a prokletí básníci - maturitní otázka | 470x |
6. | Realismus v české literatuře v 19. století - maturitní otázka | 363x |
7. | Buřiči - maturitní otázka | 321x |
8. | Cukr, med a sušené ovoce | 222x |
9. | Cestovní kancelář Andy Tours s.r.o., podnikatelský projekt - absolventská práce | 210x |
10. | Maturitní otázky z matematiky pro SŠ | 204x |
Zaregistrujte se a dostávejte nejlepší nabídky jako první.