Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Maturita krok za krokem 1: Jak se připravit

Maturita krok za krokem 1: Jak se připravit

Do maturitní zkoušky už není daleko a je načase nachystat si plán boje. Dobrá příprava na maturitu nespočívá jen v naučení se látky – přesouvání učiva z poznámek a knih do hlavy je jen jednou z mnoha fází celé maturitní bitvy. Mnoho studentů se například s plnou vervou pustí do učení, ale pak zjistí, že jim nezbývá čas nebo k některým tématům nemají žádné podklady. Abyste z maturitního pole neodešli poražení, zpracovali jsme pro vás rady a návody, jak se na velký den D připravit.

CO, KDY, KDE: Ujasněte si, co vás letos čeká

Víte, co bude obsahem maturity, kdy se budou jednotlivé části zkoušky konat nebo jak se budou hodnotit? Hlavní otázky kolem maturity 2013 vám zodpovíme v článku zde.

S ČÍM: Shromážděte si materiály pro přípravu

Materiály k přípravě na maturitu můžete získat z několika zdrojů.

Základem jsou pro mnoho studentů vlastní zápisky z hodin. Ne každý si ale pořídí všechny zápisky v dostatečné kvalitě a navíc se může stát, že jste ve škole neprobrali vše. Poznámky také někdy nejsou strukturovány přesně podle maturitních témat, takže příprava z nich vyžaduje mnoho rozptylujícího listování a hledání.

V takovém případě můžete sáhnout k profesionálním publikacím s přehledy látky, vypracovanými tématy nebo přímo otázkami a odpověďmi. A existuje spousta materiálů, které zpracovali maturanti z minulých let a rozhodli se podělit se o ně s ostatními na internetu.

Výhody knižních publikací

  • záruka správnosti a profesionálního zpracování
  • všechno učivo je zpracované ve stejném stylu
  • často obsahují i cvičení, kterými můžete doplnit svoji přípravu
  • vše okamžitě v papírové podobě – není třeba nic tisknout

Z publikací vhodných k přípravě na maturitu si můžete vybrat zde.

Profesionální práce nemusí mít jen podobu knih. V databázi na Seminarky.cz najdete velké množství jednotlivých studijních materiálů zpracovaných odborníky a vhodných k maturitě.

Výhody studentských prací na internetu

  • studenti je zpracovali tak, aby se z nich na maturitu dobře a efektivně učilo
  • můžete si jich stáhnout větší množství a pak porovnávat, které zpracování vám více vyhovuje nebo informace z různých textů kombinovat
  • můžete se také dostat k materiálům vytvořeným podle požadavků vaší školy
  • pokud máte zájem o jedno konkrétní téma, stáhnete si pouze je a nemusíte kupovat celou publikaci

V sekci maturitních otázek na Seminarky.cz najdete jednotlivé otázky i celé balíky témat zařazené podle předmětů, školy, kvality a mnoha dalších kritérií.

Máte zpracované vlastní otázky? Můžete je k nám vložit a pomoci ostatním studentům. Navíc si tak můžete i přivydělat.

JAK: Naplánujte si strategii učení a zvládněte stres

Shromáždit potřebné materiály je jen první krok, který předchází samotnému studiu. Ačkoli máme každý k učení individuální přístup, neocenitelný je pro všechny dobrý časový plán a dodržování zásad efektivního studia. Jak si rozvrhnout čas a látku, jak se motivovat a zvládnout stres před maturitou, se dozvíte například v rozhovoru s MUDr. Janu Schmidtovou nebo v článku zde.

Máte vlastní tip pro učení? Napište nám je a ty nejzajímavější zveřejníme.

ZKUŠEBNÍ BITVA: Vyzkoušejte si testy nanečisto

Úspěch při maturitní zkoušce není ovlivněn jen znalostí látky. Poznatky je třeba umět aplikovat v praktických úlohách, dokázat pracovat s časem nebo ovládat strategii efektivního čtení a řešení úloh. Stejně důležité je udržet si klid a nepodléhat panice. Nic vás na to nepřipraví lépe než staré testy, které si můžete prohlédnout i vyzkoušet nanečisto. Vzorové a ostré testy z minulých let najdete na v databázi zde.

Hledáte rady, jak se připravit na jednotlivé maturitní předměty? Tipy a návody pro přípravu na český jazyk a literaturu, matematiku a cizí jazyk najdete zde, na přírodovědné předměty zde a na společenskovědní předměty zde
 

datum: 13.03.2013 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse