Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Maturita krok za krokem 3: Profilová část maturity (přírodovědné předměty)

Maturita krok za krokem 3: Profilová část maturity (přírodovědné předměty)

V předchozích částech maturitního seriálu jsme pro vás shrnuli základní rady, jak se připravovat na maturitu, a informace o společné části. V tomto dílu se blíže podíváme na profilovou část, která je specifická pro jednotlivé střední školy. Letos bude obsahovat 2 až 3 povinné zkoušky a rozhodnout se můžete skládat maximálně 2 nepovinné zkoušky.

Nabídku předmětů určuje ředitel školy a zkouška může mít podobu písemnou, ústní, praktickou, maturitní práce s obhajobou nebo kombinace uvedených. Protože je okruh předmětů závislý na konkrétní škole, zde uvádíme jen některé s přírodovědným zaměřením, s nimiž byste se mohli při maturitě potkat.

Maturita z fyziky

Kde najdete materiály k přípravě

Při přípravě k maturitě můžete využít některou z dostupných knižních publikací. Nabízejí se učebnice středoškolské fyziky, souhrnné přehledy učiva, maturitní otázky či testové úlohy. Nabídka je pro vás připravena například zde.

Víte, že u společné maturity z fyziky můžete mít matematické, fyzikální a chemické tabulky pro střední školy? V přehledu knih na odkazu výše je najdete také.

Chybí vám příprava k některým tématům? Zkuste se podívat na otázky zpracované svými staršími kolegy shromážděné v databázi Seminarky.cz. Možná tam bude přesně to, co hledáte.

Doporučujeme: profi práce

  • Přehledné a srozumitelné shrnutí středoškolských poznatků z fyziky najdete v profesionálně vypracovaných výukových listech.
  • Jste spíše pro praktickou přípravu? Projděte si příklady z fyziky s podrobně popsaným postupem řešení.

Maturita z chemie

Kde najdete materiály k přípravě

Sáhnout můžete po knižních publikacích s výkladem středoškolského učiva chemie i testových otázkách. Vybírat můžete třeba zde.

Víte, že u společné maturity z chemie můžete mít matematické, fyzikální a chemické tabulky pro střední školy? V nabídce knih na odkazu výše je najdete také.

Dále se vám nabízí materiály vašich starších kolegů. Například zde můžete stahovat samostatné otázky z jednotlivých oblastí chemie i celé sady okruhů.

Doporučujeme: profi práce

  • Chemici mohou na Seminarky.cz vybírat z velkého množství studijních materiálů zpracovaných odborníky. Vlastnostem chemických prvků a jejich reakcím se věnují přehledné výukové listy.
  • Další sada výukových listů vám srozumitelně vysvětlí chemické názvosloví.
  • Pokud se potřebujete v názvosloví a dalších postupech a poznatcích chemie procvičit, sáhněte po řešených příkladech.
  • Základní informace o jednotlivých prvcích a sloučeninách vám dá chemický lexikon.

Maturita z biologie

Kde najdete materiály k přípravě

Pokud chcete při přípravě na maturitu z biologie čerpat z knih a učebnic, máte na výběr z přehledů středoškolské látky nebo také testových otázek a odpovědí. Co je na českém trhu dostupné, si můžete prohlédnout například zde.

Pomoci vám mohou i otázky zpracované minulými maturanty ke stažení třeba zde. Podle toho, co vám k přípravě chybí, můžete stahovat jednotlivé okruhy nebo i celé balíčky témat.

Maturita z matematiky

Tipy na přípravu ke zkoušce z matematiky můžete čerpat z předchozího dílu našeho seriálu.

Náš tip

Společná část maturitní zkoušky sice sestává už jen z matematiky, českého jazyka a literatury a cizích jazyků, k dispozici jsou ale pro vás stále ostré a vzorové testy z minulých let i z dalších předmětů. Fyziku, chemii i biologii najdete v databázi na tomto odkazu. I když v této podobě maturitu skládat nebudete, při přípravě se mohou hodit.

Chystáte se kromě maturity také na přijímací zkoušky na vysokou školu? Snažte se přípravu co nejvíce propojovat a soustřeďte se zejména na učivo, které využijete i při přijímačkách. Pomoci vám v tom mohou ty publikace, které jsou určeny nejen k přípravě na maturitu, ale také k přijímacím zkouškám.

Máte zpracované vlastní otázky? Můžete je vložit na www.seminarky.cz a pomoci ostatním studentům. Navíc si tak můžete i přivydělat.

Rady a tipy, jak si naplánovat dobrou strategii k maturitě a jak se připravovat na předměty společné části nebo společenskovědní předměty profilové části, najdete v předchozích dílech seriálu.

datum: 21.03.2013 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse