Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Jak zvládnout maturitní ročník a přijímačky

Jak zvládnout maturitní ročník a přijímačky

Září teprve začalo a maturita nebo přijímací zkoušky na vysokou školu jsou v nedohlednu? Nenechte se uchlácholit téměř deseti měsíci, které vás dělí od doby, než to všechno vypukne. Maturita i přijímačky vyžadují nastudování velkého objemu látky naráz a do toho musíte zvládat běžný průběh školního roku a další povinnosti. V článku vám proto poradíme, jak si všechny úkoly během následujícího školního roku rozdělit, abyste maturitou a přijímačkami prošli s úspěchem a hlavně bez zbytečných nervů a obav.

Maturitní zkouška

Podzim: cíle, strategie a plán přípravy

  • stanovte si laťku: chcete mít samé jedničky, být nejlepší ve třídě nebo stačí projít maturitou s odřenýma ušima? Vaše cíle vám pomohou získat představu, jak dlouho a intenzivně se budete muset připravovat.
  • z jakých předmětů budete maturitu skládat: maturitní předměty vybírejte podle svých zájmů a představ o budoucím studiu. Ačkoli máte ve výběru poměrně volnou ruku, vždy se najdou předměty, které vám vyhovují méně a ve kterých tolik nevynikáte. Dobře si je vytipujte, abyste věděli, na jaká slabá místa se zaměřit.
  • jaké jsou nároky společné a školní části maturity: důkladně si zjistěte, jakou mají zkoušky formu a jaké znalosti se po vás vyžadují. Neuškodí se poptat starších maturantů, kteří vám dají informace a doporučení z vlastní zkušenosti. Základní informace o společné maturitě najdete v našem článku a o požadavcích na jednotlivé předměty v sérii o maturitě.
  • jaký jste učební typ: jaký typ učení vám vyhovuje (sami, se spolužákem, z heslovitých poznámek, z knížek apod.), jak rychle jste si schopní zapamatovat větší množství látky, jak zvládáte stres – ujasnění těchto otázek vám pomůže lépe zhodnotit, jakou přípravu zvolit.
  • jaké materiály k přípravě budete používat: budete se učit s vlastních zápisků z hodin, z učebnic, z již hotových otázek nebo si podklady pro přípravu k maturitě budete sestavovat sami? Stačí vám pro přípravu heslovité osnovy témata nebo potřebujete podrobnější a souvislejší podklady? Čas potřebný pro přípravu se do velké míry odvíjí od toho, co od svých podkladů očekáváte, a zda už je máte po ruce nebo je budete teprve vytvářet. Vlastní příprava vytvořená na základě výpisků z hodin, učebnic a již existujících otázek vás znalostmi vybaví nejdůkladněji, ale stojí nejvíce času.
  • vyberte si literární díla k maturitě: začněte s výběrem literárních děl k ústní zkoušce společné části maturity z českého jazyka a literatury. Z nabízeného seznamu sáhněte především po tom, co už znáte, baví vás nebo byste si rádi přečetli.
  • udělejte si plán: pokud už víte, co, z čeho a jak se budete učit, je čas navrhnout si plán. Rozpočítejte si, kolik dnů zhruba máte na přípravu jedné otázky, naučení se látky nebo přečtení knížky. Získáte tak realističtější představu o tom, co vás čeká, a zbavíte se falešného dojmu, že maturita je přece jen ještě daleko.
  • začněte shromažďovat podklady pro přípravu: s hotovým plánem se můžete pustit do shromažďování materiálů, z nichž se budete učit. Udělejte si pořádek v zápiscích z minulých let, zjistěte, co k maturitě potřebného obsahují a co v nich naopak chybí. Prostudujte učebnice, které máte doma, zhodnoťte, co všechno k přípravě by se z nich mohlo hodit, a případně si pořiďte vhodnější nebo rovnou knihy určené přímo k přípravě na maturitu - nabídku si můžete prohlédnout například zde. Udělejte si také přehled v tom, jaké podklady i již hotové otázky je možné stáhnout z internetu - třeba v naší sekci maturitních otázek. V této fázi se snažte získat co nejvíce materiálů, abyste měli z čeho vybírat v další etapě, kdy se již začnete učit nebo vytvářet vlastní přípravné texty.
  • hlídejte si administrativu: nezapomeňte sledovat, do kdy je třeba odevzdat přihlášky a další náležitosti (např. seznam děl k maturitě), a protože se situace v oblasti státních maturit v posledních letech mění, buďte pozorní vůči aktualitám.

Zima: studium na plný výkon

  • pusťte se naplno do učení: v prosinci byste měli mít všechny otázky výše rozmyšlené, zbývá proto už jen začít s učením. Jeho začátek příliš neodkládejte a snaže se dodržovat stanovený plán – pokud budete už nyní dělat ústupky, projeví se to v dalších měsících, kdy bude studijní nápor daleko větší.
  • učte se celostně: nesnažte se hned naučit vše dopodrobna. Ze začátku je důležitější zvládnout nejdůležitější body každé otázky, na které můžete později nabalovat další poznatky. Častou chybou je, že se student snaží otázky hned naučit dokonale a stále dokola se učí prvních několik témat, která výborně zvládá, ale ke zbylým se nemá čas dostat.
  • najděte si „parťáka“: ve dvojici nebo větší skupině se můžete vzájemně podporovat – pomáhat si s přípravou otázek, vzájemně se přezkušovat a povzbuzovat.
  • respektujte svou paměť: člověk nejvíce zapomíná v prvních hodinách a dnech po naučení. Látku si proto po kratších intervalech pravidelně opakujte, než se vám v paměti ustálí.
  • raději více než méně: bohužel je to fakt, s nímž se nedá nic dělat – nikdy si nebudete pamatovat vše, co jste se učili. Lepší je proto naučit se i to, o čem si myslíte, že nevyužijete. Čím více se naučíte, tím více si budete ve finále pamatovat.
  • získejte si testy společné části a otestujte se: testy společné části maturity si můžete vyzkoušet nanečisto pomocí zadání z minulých let. Soustřeďte se na poznání toho, které oblasti vám jdou a které naopak nejsou vaší silnou stránkou, a upravte podle toho svou přípravu. Nezapomeňte také na trénování strategie vyplňování testů.
  • motivujte se: prvotní zápal do studia je pryč a teď pro vás příprava na maturitu není nic než dřina? Naplánujte si odměnu za její zvládnutí nebo i dílčí odměny při splnění měsíční nálože učiva – budete se mít, na co těšit, a náročné studium vám uteče rychleji.

Jaro: dolaďování a závěrečné přípravy

  • pilujte, co už znáte: s koncem zimy postupně se snažte nejen o základní zvládnutí všech otázek, ale při každém opakování dodávejte podrobnosti navíc. Máte již, na čem stavět, takže se vám detailnější informace budou pamatovat lépe, než kdybyste se do nich pustili rovnou
  • doplňte, co vám chybí: pokud stále existují otázky a učivo, na které jste se zatím ani nepodívali, snažte se to co nejrychleji dohonit. Vědomí, že sice většinu otázek umíte perfektně, zato několik z nich vůbec, vás bude zbytečně stresovat.
  • zkuste si maturitu doma: napište si společné testy podle zadání z minulých let nebo se nechte rodiči přezkoušet z vybrané otázky, jako byste seděli u pravé maturity. Zjistíte tak, co vám na zkouškové situaci dělá problémy, a máte ještě čas s tím něco udělat.
  • snažte se o psychickou pohodu: zvládnutí učiva je pro úspěšné složení maturity, ale není to vše. Důležité je také dobré duševní rozpoložení, které zabrání, aby se vám v klíčovém momentu vše nevypařilo z hlavy. Snažte se zahnat přehnaný strach ze selhání a myslete pozitivně.
  • u maturity se uklidněte: k testu nebo před komisi zasedněte s pocitem, že jste svou přípravu zvládli dobře. Pomůže vám to odhodit nejistotu a s klidnou hlavou předvést, co jste se naučili.
  • pokud to nevyšlo: Může se stát, že maturita z nějakého důvodu nevyjde. Pokud to potkalo vás, nevěšte hlavu, nejste jediní. Zkusit můžete podat žádost o přezkoumání výsledků a samozřejmě je pro vás otevřený opravný termín.

Přijímací zkoušky na vysokou školu

Podzim a zima: výběr oboru

  • výběr oboru: Vysoké školy nabízí tolik oborů a vy nevíte, který si vybrat? Vycházejte ze svých dosavadních studijních zájmů, schopností, předpokladů a představ o budoucím uplatnění. Nebojte se podat si přihlášku na více škol a oborů – získáte tak více zkušeností na různých typech přijímacích zkoušek a přes prázdniny si můžete ještě rozmyslet, kam nastoupíte.
  • zjistěte si podmínky přijetí: rozhodování o podaných přihláškách mohou ovlivnit také podmínky přijetí. Zjistěte si, jaké požadavky škola má, jakou podobu mají přijímací zkoušky i kolik se minulý rok hlásilo uchazečů a kolik bylo přijato.
  • mějte pojistku: Pokud si nevěříte na svůj vysněný obor, opatřete si pojistku – obor, na který se téměř jistě dostanete. Díky alespoň jednomu přijetí „v kapse“ budete klidnější, a pokud vaše preferovaná volba nevyjde, můžete se o ni pokusit další rok.
  • využijte adresáře a veletrhy: po vhodných oborech a školách nemusíte pátrat jen ve své paměti – možná se pro vás hodí obor, na který byste sami nepomysleli a o kterém ani možná nevíte, že existuje. Pokud si chcete udělat opravdu dobrý přehled o tom, jaké obory se v České republice nabízejí a které školy je vyučují, navštivte veletrhy vysokých škol a zapátrejte v souborných adresářích na internetu - třeba na www.VysokeSkoly.com. S jejich pomocí si pak můžete opravdu důkladně vybrat, který obor se pro vás hodí, a zjistit další podrobnosti například o přijímacím řízení.
  • navštivte dny otevřených dveří: máte-li už užší výběr škol či oborů, běžte si pro informace rovnou ke zdroji. Největší kumulace akcí je během ledna a února.
  • pohlídejte si termín odevzdání přihlášky: většina veřejných vysokých škol má termín odevzdání stanovený na konec února. Umělecké obory ale obvykle vyžadují odevzdání přihlášky již v dřívějších měsících a naopak existuje řada oborů, na které se můžete hlásit i po únoru.
  • poohlédněte se po přípravném kurzu: stejně jako přípravu na maturitu, ani přípravu na přijímací zkoušky na vysokou školu byste neměli v žádném případě podcenit. Zájemci o dlouhodobou a důkladnou přípravu mohou využít přípravných kurzů, které se nabízejí ve formě nultých ročníků i kratších variantách. Mezi výhody přípravných kurzů patří také to, že vám zároveň pomohou se studiem na maturitu a přijímací zkoušky si v nich také můžete nanečisto vyzkoušet. Vybírat z nultých ročníků a semestráních kurzů můžete například zde

Zima a jaro: příprava na zkoušky

  • důkladně si prostudujte obsah přijímacích zkoušek: podmínky pro přijetí a náplň zkoušek je dobré si zjistit ještě před podáním přihlášky, při přípravě na samotnou zkoušku jsou ale ještě důležitější. Měli byste mít přesnou představu o tom, jakou formu zkouška má (písemná, ústní, kombinace obojího, praktická zkouška apod.) a jaké schopnosti a znalosti se po vás budou vyžadovat. Stejně jako u maturity pomůže, pokud znáte někoho, kdo přijímacími zkouškami na daný obor prošel.
  • opatřete si materiály pro přípravu: na trhu dnes nejdete velké množství publikací, které slouží k přípravě na přijímací zkoušky - drtivou většinu jich můžete pořídit zde. Hodí se také středoškolské učebnice a poznámky z hodin nebo publikace určené k maturitě, které máte po ruce, ale pamatujte, že často si s úrovní střední školy nevystačíte. Zvláště na žádaných oborech školy testují znalosti, které rámec střední školy překračují a učit se je budete v prvním ročníku. Vedle speciálních přípravných publikací tak nemusí být od věci ani základní skripta oboru nebo výpisky z hlavních předmětů od stávajících studentů. Najít je můžete například u nás na Seminárkách v sekci přednášek nebo zkouškových otázek
  • spojte přípravu se studiem na maturitu: ve své přípravě na maturitu se můžete důkladněji soustředit na témata, která je možné očekávat u přijímacích zkoušek. U maturity s těmito podrobnějšími znalostmi zazáříte, využijete je zároveň u přijímacích zkoušek a ve výsledku takto zefektivníte své studium.
  • vyzkoušejte si testy nanečisto: školy často nabízí ukázky z testů z minulých let. Díky nim získáte přesnější obraz o tom, jak jsou testy náročné a co je tedy všechno třeba znát, ale nepřekvapí vás pak ani formální stránka zkoušky. Věnujte pozornost tomu, zda je možné mít v jejím průběhu pomůcky, kam zaznamenáváte odpovědi, kolik času na test máte a podobně. Ukázkové testy můžete vyhledávat zvlášť na stránkách škol nebo v našem přehledu s odkazy, kde najdete vše na jednom místě.
  • naplánujte si zkouškový den: dopředu si zjistěte, kde se zkoušky odehrávají a jak se tam včas dopravíte. Ujistěte se, že máte s sebou všechno potřebné, ať už je to pozvánka, občanský průkaz nebo dostatek psacích potřeb. Nenechte tyto technické maličkosti, aby vás v rozhodující čas znervóznily.
  • připravte se na ústní pohovor: na střední škole studenti většinou zažívají spíše písemnou než ústní podobu zkoušení. Tento nezvyk spolu s tím, že u ústního pohovoru se můžete setkat s autoritami oboru, často na klidu a sebevědomí nepřidá. Dobře se proto na pohovor připravte a nespoléhejte jen na svoji spontánnost. Zatímco na vědomostí otázka se dá připravit spíše obecně, své představení, motivaci a představy o budoucím uplatnění si můžete dopředu sestavit poměrně přesně.
  • když to nevyjde: odvolání sice vyjít nemusí, ale když je důvod, není proč se o něj nepokusit - s žádostí o přezkoumání vám poradíme zde

datum: 01.09.2013 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse