Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Obiloviny, mlýnské a pekařské výrobky

Obiloviny, mlýnské a pekařské výrobky

Kategorie: Zemědělská, potravinářská škola

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce se zabývá obilovinami (rýží, žitem, ječmenem, ovsem, pohankou, prosem, kukuřicí a pšenicí), mlýnskými výrobky (moukou a škrobem) a pekařskými výrobky (chlebem a pečivem). Autorka tyto potraviny blíže specifikuje a uvádí jejich druhy. U některých se dále věnuje jejich hodnocení, vadám, skladování či použití.

Obsah

1.
Z hlediska výživy
2.
Obilné zrno
2.1
Celkové složení obilného zrna
3.
Rýže
3.1
Dělení rýže
4.
Žito
4.1
Druhy žita
5.
Ječmen
5.1
Druhy ječmene
6.
Oves
6.1
Druhy ovsa
7.
Pohanka
7.1
Druhy pohanky
8.
Proso
8.1
Druhy prosa
9.
Kukuřice
9.1
Druhy kukuřice
10.
Pšenice
10.1
Druhy pšenice
11.
Výrobky z obilovin (mlýnské výrobky)
11.1
Mouka
11.1.1
Hodnocení mouky
11.1.2
Vady mouky
11.1.3
Skladování mouky
11.2
Škrob
11.2.1
Druhy škrobů
12.
Pekařské výrobky
12.1
Chléb
12.1.1
Skladování
12.1.2
Druhy chleba
12.1.3
Hodnocení chleba
12.1.4
Vady chleba
13.
Pečivo
13.1
Běžné pečivo (pšeničné)
13.2
Jemné pečivo (pšeničné)
14.
Použitá literatura

Úryvek

"Mouka:
Při mletí se obilné zrno zbavuje obalových vrstev a vzniká homogenní výrobek – mouka. Hotové výrobky musí odpovídat stanoveným normám.
Vysokovymleté mouky obsahují více povrchových částí zrna, jsou tmavší, méně trvanlivé a hůře stravitelné. Mají však vyšší biologickou hodnotu.
Nízkovymleté mouky jsou světlejší, lépe stravitelné, energeticky bohaté, ale mají nižší biologickou hodnotu.
Stupeň vymletí má vliv i na chuť mouky. Hořkou a trpkou chuť mají mouky vysokovymleté, zato mouky nízkovymleté jsou jemnější. Stupeň vymletí se vyjadřuje tzv. výtěžností mouky. Např. 80% výtěžnosti znamená, že ze 100 gramů obilí se získá 80 gramů mouky.

Hodnocení mouky:
Mlýnské výrobky se hodnotí dle tvaru, barvy, velikosti a složení zrn. Dále podle jakosti povrchu zrn a množství minerálních látek obsažených v popelu, jež zůstává po spálení určitého množství mouky.
Obyčejně se mouky označují dle druhů obilí, zrnitosti a množství popela. Například nejčastěji užívaná žitná mouka nese označení T930 (ze 100 gramů této mouky je 0,930 gramů popela. U nás se vyrábí žitné mouky s označením T500 – T1800 a pšeničné mouky s označením T450 – T2000. Jemnost mouky se určuje podle velikosti síta, jímž prochází.
„Například pro žitný chléb je předepsána hrubost krupice číslo 52 (až 85% zrníček musí propadnout sítem, které má 52 otvorů na 1cm2).“ (použita citace z učebnice Potraviny a výživa)
Při smyslovém hodnocení posuzujeme vzhled, barvu, zrnitost, vlhkost, chuť a vůni mouky. Vzhled a barva závisí na druhu obiloviny, její zrnitosti, stupni vymletí a nežádoucích příměsích.
Kvalitní pšeničná mouka je světlé barvy, vysokovymletá pšeničná mouka je tmavší a mouky z moučnatých zrn jsou světlejší a ze zrn sklovitých je mouka žlutší.
Mouku také hodnotíme podle tzv. očkovitosti. Tj. množstvím obalových zrn. Hodně oček značí, že je v mouce mnoho hrubých obalových podílů vymletí. Případná hrudkovitost mouky je způsobena zvýšenou vlhkostí.

Vady mouky:
Různí škůdci mohou v domácnosti (ale nejen tam) napadnout mouku. Pokud v mouce naleznete malé bíložluté housenky s hnědou hlavičkou či různé zámotky a pavučinky, vaše mouka byla napadena zavíječem moučným.
Hůře zjišťujeme přítomnost roztoče moučného. Je velmi malý a má bílou barvu, takže ho na první pohled neuvidíme. Jeho přítomnost lze zjistit tak, že na bílý papír rozprostřeme trochu mouky a po nějakém čase zkontrolujeme, zda jsou v mouce cestičky od roztoče.
Dlouho skladovaná mouka může zapáchat. Zapáchá též špatně skladovaná mouka. Ta může chytit pachy od jiných surovin či potravin. Mouku zatuchlou a plesnivějící poznáme dle charakteristického zápachu. Tyto mouky není vhodné používat k přípravě pokrmů.

Skladování mouky:
Mouka získává další vlastnosti (příznivé a nepříznivé) v průběhu skladování. Závisí to zejména na vlhkosti a teplotě ovzduší.
Skladovaná mouka má mít vlhkost 12-15%, ta je nejvhodnější k dozrávání. Vyšší vlhkost urychluje enzymatickou činnost a takovéto prostředí vyhovuje různým mikroorganismům a škůdcům.
Vyšší teploty dozrávání urychlí, ale urychlují i stárnutí mouky a podporují činnost mikroorganismů."

Poznámka

Práce obsahuje jeden obrázek obilného zrna.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera20138
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse