Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Irská kuchyně

Irská kuchyně

Kategorie: Hotelnictví a turismus

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Seminární práce o irské kuchyni vhodná pro gastronomické obory apod. Práce obsahuje i irské recepty.

Obsah

2.
Obsah
3.
Irsko
4.-7. Irská kuchyně
8.-10. Recepty
11.
Zdroje

Úryvek

"JÍDLO
Irish breakfast - je podobná anglické snídani, stejně jako ona většinou obsahuje klobásu, slaninu,
smažená vajíčka, krvavé jelito (black pudding) a někdy smažená rajčata či houby. K tomu se
přikusuje tmavý sodový chléb, případně bramborový chléb, toast apod., zapíjí se samozřejmě
čajem. V Severním Irsku je obdobou „irské snídaně“ tzv. Ulster fry.
Irish stew – dušené maso a zelenina, které jsou národním pokrmem. Stew se připravuje z jehněčího
nebo skopového masa, brambor, cibule, mrkve a petrželové natě, které se ochutí tymiánem a
pomalu dusí.
Colcannon – tradiční irské jídlo obsahující především bramborovou kaši a kapustu nebo hlávkové
zelí, které se vaří dohromady na másle a mléce. Přidat se mohou i další ingredience (cibule, pórek,
pažitka, slanina, šunka...). V Severním Irsku se z rozmačkaných brambor, jarní cibulky (šalotky),
másla a mléka dělá velmi podobné jídlo zvané champ.
Coddle (Dublin coddle) – irské jídlo tradiční natolik, že je zmiňováno i v literárních dílech Jamese
Joyce. Jedná se o jakousi obdobu guláše. Vepřové klobásy, slanina, brambory a cibule se vaří ve
vývaru pod pokličkou. Jediným kořením je obvykle sůl a pepř. Je to relativně levné jídlo, které se
snadno a rychle připravuje.
Bacon and cabbage – znamená v překladu „slanina a zelí“. Jedná se o (často uzenou či naloženou)
slaninu vařenou se zelím a brambory. Někdy může pokrm obsahovat i tuřín, mrkev, cibuli nebo
jinou zeleninu. Protože už v dávné minulosti většina rodin chovala prase a pěstovala zeleninu, bylo
toto jídlo vzhledem k snadné dostupnosti surovin oblíbené, což mu zůstalo dodnes.
Shephard´s Pie – masový koláč tvořený vrstvou mletého masa pokrytého bramborovo-sýrovou
vrstvou. Maso je tradičně skopové (v případě, že jde o hovězí, je správný název spíše „cottage pie“).
Obě vrstvy jsou upečeny dozlatova a křupava tak, aby se nesmíchaly.
Seafood Chowder – hustá polévka s mořskými plody připravovaná nejčastěji v restauracích irského
pobřeží. Obsahuje často mléko či smetanu a bývá poměrně sytá. Je to samozřejmě různé podnik od
podniku, ale často je skutečně vynikající, rozhodně stojí za ochutnání.
Black pudding – jelito vyráběné z vepřové krve, obilí a koření. Klobása se nakonec nakrájí na
kolečka a osmaží. Krvavá jelita patří k základním součástem irské stravy. White pudding se dělá
obdobně, ale neobsahuje krev, nýbrž vepřové maso, lůj a oves.
4
Boxty – bramborová palačinka, která se připravuje ze strouhaných brambor, mouky, jedlé sody,
podmáslí a někdy i vajíček. Běžnější je v severnějších vnitrozemských oblastech.
Crubeens - vařené vepřové nožky.
Soda bread – sodový chléb, který je k dostání po celé zemi. Při jeho výrobě se namísto kvasnic
používá jedlá soda (hydrogenuhličitan sodný), dalšími ingrediencemi jsou jemná mouka, voda a
podmáslí. Sodový chléb najdete ve sladké i slané, bílé i černé variantě. Soda se zde používá, protože
irská mouka je velmi jemná a s kváskem z droždí by špatně kynula.
Potato bread (fadge) – tenký bramborový chléb. Brambory nahrazují při jeho výrobě (větší či
menší) část pšeničné mouky.
Blaa – měkký těstovitý bochánek posypaný moukou. Má čtvercový tvar a konzumuje se nejčastěji
ráno s máslem, ale může také obsahovat nejrůznější náplně.
Barmbrack – kváskový chlebíček se sušenými hrozinkami. Často se jí opečený s máslem a zapíjí
se šálkem čaje. Je také spojený s Halloweenem, kdy se do něj zapékají malé předměty a s jejich
objevením je pak spojena nějaká předpověď do budoucna."

Poznámka

SŠ Rokycany, Práce obsahuje obrázky o rozsahu cca jedné strany.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera29169
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse