Obsah
2. | Aminokyseliny – základní jednotky bílkovin
|
Úryvek
"Bílkoviny (proteiny) patří mezi důležité biopolymery. Svou chemickou podstatou jsou shodné s peptidy. Základní stavební jednotkou jsou aminokyseliny, rozdíl mezi peptidy a bílkovinami je v polymeračním stupni. Hranice mezi peptidy a bílkovinami je umělá a u různých autorů se liší. Hranici lze stanovit:
a) počtem kondenzovaných aminokyselin (polymeračním stupněm). Peptidy mají polymerační stupeň 2 – 100, bílkoviny větší,
b) relativní molekulovou hmotností. Peptidy mají relativní molekulovou hmotnost menší než 10.000, bílkoviny větší.
Všechny peptidy a bílkoviny vznikají kondenzací (resp. polykondenzací).
Aminokyseliny – základní jednotky bílkovin
Aminokyseliny jsou substituční deriváty karboxylových kyselin, většina přírodních aminokyselin má aminoskupino vázanou na alfa-uhlíku (druhý uhlík ležící hned vedle uhlíku karboxylu). Tento uhlík je proto chirálním centrem a aminokyseliny jsou opticky aktivní (výjimkou je glycin). Všechny aminokyseliny přírodního původu jsou L-enantiomer (s výjimkou buněčných stěn bakterií a některých antibiotik).
V bílkovinách se vyskytuje běžně asi 20 proteinogenních aminokyselin, existují však i další, které se vyskytují jen u některých druhů organismů. Pro různé organismy jsou různé aminokyseliny esenciální (nepostradatelné, musí se přijímat potravou, u lidí jsou to valin, leucin, izoleucin, threonin, lysin, methionin, fenylalanin, tryptofan) a jiné neesenciální (dokáží je syntetizovat, ale jen z organických sloučenin, především z oxokyselin procesem transaminace)."
Poznámka
Práce obsahuje obrázky o rozsahu cca 1,5 strany.
PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ
Vlastnosti
| Číslo práce: | 30452 |
|---|
| Autor: | wontos - pavelsotna na seznam.cz |
| Typ školy: | SŠ |
| Počet stran:* | 7 |
| Formát: | Acrobat Reader |
| Odrážky: | Ne |
| Obrázky/grafy/schémata/tabulky: | Ano |
| Použitá literatura: | Ne |
| Jazyk: | čeština |
| Rok výroby: | 2015 |
| Počet stažení: | 366 |
| Velikost souboru: | 656 KiB |
| * Počet stran je vyčíslen ve standardu portálu a může se tedy lišit od reálného počtu stran. |
STÁHNOUT PRÁCI
Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x55913abeb99d4.zip (656 kB)
Nezabalený formát:
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.