Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Aditivní látky v potravinách

Aditivní látky v potravinách



Kategorie: Chemie, Průmyslová škola

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce seznamuje s vlastnostmi, funkcemi, využitím nebo způsobem výroby jednotlivých typů aditivních látek. Výklad doprovází grafická zobrazení chemických vzorců.

Obsah

1.
Úvod
2.
Aditivní látky obecně
3.
Konzervanty
3.1.
Seznam některých konzervantů
3.2.
Příklady konzervantů
3.2.1.
E200 Kyselina sorbová
3.2.2.
E210 Kyselina benzoová
3.2.3.
E230 Bifenyl
3.2.4.
E231 Orthofenylfenol
3.2.5.
E234 Nisin
3.2.6.
E212 Benzoan draselný (benzoát draselný)
3.2.7.
E220 Oxid siřičitý
3.2.8.
E284 Kyselina boritá
3.2.9.
E290 Oxid uhličitý (Suchý led)
3.2.10.
E296 Kyselina jablečná
4.
Antioxidanty a regulátory kyselosti
4.1.
Seznam některých antioxidantů a regulátorů kyselosti
4.2.
Příklady antioxidantů a regulátorů kyselosti
4.2.1.
E300 Kyselina askorbová (vitamín C)
4.2.2.
E334 Kyselina vinná
4.2.3.
E320 Butylhydroxyanisol
4.2.4.
E312 Dodecylgallát
4.2.5.
E330 Kyselina citronová
4.2.6.
E387 Oxystearin
4.2.7.
E388 Kyselina thiodipropionová
4.2.8.
E340 Fosforečnany draselné
4.2.9.
E353 Kyselina metavinná
4.2.10.
E363 Kyselina jantarová
5.
Protispékavé látky, plnidla
5.1.
Seznam některých protispékavých látek a plnidel
5.2.
Příklady protispékavých látek a plnidel
5.2.1.
E500 Uhličitany sodné
5.2.2.
E504 Uhličitany hořečnaté
5.2.3.
E509 Chlorid vápenatý
5.2.4.
E516 Síran vápenatý
5.2.5.
E535 Hexakyanoželeznatan sodný
5.2.6.
E559 Kaolin
5.2.7.
E578 Glukonan vápenatý
5.2.8.
E541 Fosforečnan sodnohlinitý
5.2.9.
E575 Glukonolakton
5.2.10.
E530 Oxid hořečnatý
6.
Lešticí látky, sladidla, balicí plyny, propelanty
6.1.
Seznam některých sladidel, leštících látek, propelantů a balicích plynů
6.2.
Příklady sladidel, leštících látek, propelantů a balících plynů
6.2.1.
E951 Aspartam
6.2.2.
E900 Dimethylsilikonový olej
6.2.3.
E903 Karnaubský vosk
6.2.4.
E904 Šelak
6.2.5.
E912 Estery montanových kyselin
6.2.6.
E927b Močovina (Karbamid)
6.2.7.
E940 Dichlordifluormetan
6.2.8.
E950 Acesulfam K
6.2.9.
E954 Sacharin
6.2.10.
E999 Extrakt kvilajové kůry

Úryvek

"3. Aditivní látky obecně
Každá aditivní látka je označena E číslem. Aditivní látky jsou látky, které prošli složitými toxikologickými testy, trvajícími několik let a prováděnými v různých toxikologických laboratořích v různých zemích světa. Toxicita látky se šetří na minimálně šesti pokusných zvířatech, z toho musí být minimálně 3 druhy savců. Podrobné testy určí hodnotu NOAEL (No Observed Averse Effect Level) – tedy takovou hladinu zkoumané látky, u které nejsou pozorovány žádné nepříznivé vlivy na testovaném organismu. Jinými slovy, hodnota NOAEL tedy stanoví, kdy je látka pro testovaný organismus zdravotně nezávadná. Testy ale počítají s námitkou, že pokusné zvíře může mít jiný metabolismus než organismus člověka a proto hodnotu NOAEL ještě dělí bezpečnostím faktorem, což je hodnota 100 nebo 1000. Teprve jedna tisícina nebo jedna setina hodnoty NOAEL pak udává zdravotně nezávadnou hranici pro lidský organismus, a tou je hodnota ADI (Accetable Daily Intake). Ta se udává, většinou v přepočtu na 1 kg tělesné hmotnosti, kde je limit spotřeby té které látky pro člověka. Rozumí se tím to, že při celoživotním dodržování hladiny ADI nebude organismus člověka sledovanou látkou poškozen.

4. Konzervanty
Konzervanty jsou látky, které prodlužují údržnost potravin. Zamezují růstu mikroorganismů, které by mohly být pro lidský organismus škodlivé. Mezi konzervanty se řadí E200 – E299."

Poznámka

Součástí práce jsou tabulky, fotografie a grafická zobrazení vzorců, rozsah čistého textu činí cca 9 stran.

PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x50167a7a9d90e.zip (1907 kB)
Nezabalený formát:
Aditivni_latky_v_potravinach.doc (2135 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse