Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Emoční změny v životě člověka - esej

Emoční změny v životě člověka - esej

Kategorie: Psychologie

Typ práce: Eseje

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato esej z psychologie se týká emočních změn v životě člověka. Autor vysvětluje, proč se lidé zamýšlí nad svým životem a následně proč si stanovují předsevzetí. Charakterizuje lásku jako jeden z hlavních motivačních zdrojů vedoucích ke změnám v životě člověka. Vymezuje pozitiva a negativa partnerství a přátelství. Vypovídá o zvycích a zlozvycích každého člověka. Krátce varuje před syndromem klamných nadějí. Závěr tvoří stručné shrnutí o názoru autora na toto téma.

Obsah

1.
Zamyšlení nad životem
2.
Předsevzetí
3.
Láska
4.
Přátelství nebo partnerství
5.
Zvyky
6.
Očekávání
7.
Shrnutí

Úryvek

"Přátelství nebo partnerství? Příkladem, kdy se člověk brání změně, avšak podvědomě o ní uvažuje a přeje si, aby k ní došlo, je vztah z nouze. Netrávil svůj čas s pravým přítelem nebo pravou láskou, ale s člověkem, na jehož choutky nebyl nikdo zvědavý. Plytké přednášky jsou vrcholem zábavy a čím praktičtěji nad tím člověk přemýšlí, tím jsou komentáře jízlivější. Člověk se cítí, jako by mu vztah více energie bral, než dával. Přesto mu věnuje spoustu času, protože nevěří, že by se mohl naskytnout nějaký lepší vztah.A když se tak stane, tak ten pravý se vyskytl už v minulosti. Základy pro budoucí vztahy, ať už milostné či přátelské, si lidé utváří již v dětství, především v prvních pěti letech. Jako děti se lidé nevědomě zaměřovali na charakterové vlastnosti svých rodičů, sourozenců nebo jiných lidí ve svém okolí, kteří byli a jsou pro ně důležití. Později cítili, že je přitahují lidé s podobnými vlastnostmi. V určité době nastane zlom, kdy lidé zjistí, že do vztahů přenáší stejné problémy, jako měli ve vlastní rodině. A kromě toho sahají do starých způsobů chování a tím jen vztah zhoršují a mají tak pocit, že vztah by nebyl špatný, kdyby nebyl ve skutečnosti odrazem jejich vnitřní duše. Neléčitelné rány na duši jsou hlavním důvodem, proč spadají lidé do spárů lidí ostatních, kteří jim však nepřináší nic dobrého. Častokrát se stává že jedinci nejsou schopni se od takovýchto lidí odloučit. Někteří lidé si chtějí léčit své rány z dětství z neznámých důvodů, takříkajíc donutit otce nebo sestru, aby je i nadále měli rádi. Lidé věří, že se musí snažit mnohem více, aby ten druhý změnil své chování a jednal lépe. Zvláště lidem s narušeným pocitem vlstní hodnoty dělá velké problémy vyloučit ze všech svých přátel ty špatné. Necítí se milováni a jsou zvyklí, že se k nim lidé nechovají dobře. I když tento pocit nastal u někoho už v dětství a často bývá pojmenováván komplexem méněcennosti, je možné i tento komplex překonat a přenést se tak do nového života přes změnu, kterou člověk vykoná. Opakem lidí s komplexem méněcennosti, kteří často bývají velmi rádi sami, mohou být lidé, kteří mají naopak strach ze samoty a přispívá k tomu, že visí na člověku, se kterým si vůbec nerozumí. Nejen to, že jsou pároví tvorové, ale i proto, že ve dvou zažijí více legrace a mohou se vyskytnout věci, se kterými si prostě sami neporadí. Pro své duševní zdraví potřebují přítele, se kterým si mohou vyměňovat své názory o všem a o každém. Také ale potřebují čas pro sebe. Kdo se však nenaučil být sám, nemůže absolutně ocenit přednosti času, který má jen pro sebe. Nechápe ho jako šanci, ale jako ohrožení.

V naší společnosti, ve které je kladen důraz na partnerský život, považuje mnoho lidí osamělost jako ostudu. Lidé si přejí před celým světem obstát jako samostatní tvorové, ale ne jako samotáři. Nebo jako smolaři, jako lidé, které nikdo nechce a kteří byli druhým pohlavím navždy zapomenuti. Potom se raději smíří s někým, jednoduše jen proto, že se tu vyskytl. Raději se utěšuje vrabcem v hrsti a už nesní o holubovi na střeše. Lidé jsou ve vztahu natolik zaměstnáni řešením kompromisů, že nemají čas poznávat ty pravé spřízněné duše. Partner z nouze zakryje všechny díry v duši. Přinejmenším jsou lidé velmi nakloněni tomuto řešení věřit. Je samozřejmě jednodušší zapomenout ve dvou, než dostat svou nejistotu pod kontrolu sám nebo v případě nutnosti s profesionální pomocí. I když ve vlastních očích vlastně nikdo žádným hrdinou není, s nevyzpytatelnou bytostí ze světa blahobytu se najednou ocitnou na vrcholu společenského žebříčku. A v očích druhých lidí jsou jedinci jen něco, ale také už někdo. Když je pro lidi důležitý jejich vlastní status přítele či přítelkyně, je zřejmé, že jeho vlastní hodnota je někde oceněna. Poznají-li to lidé, mohou se postarat sami o sebe a nemusí se opírat o jiné osoby."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera22886
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse