Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Jan Neruda v kontextu vývoje českého fejetonu

Jan Neruda v kontextu vývoje českého fejetonu

Kategorie: Literatura

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Gymnázium Elišky Krásnohorské, Praha 4 - Michle, Ohradní 55, Praha 4 - Michle

Charakteristika: Seminární práce představuje fejeton jako žánr a detailně se zabývá Nerudovým fejetonem v kontextu vývoje tohoto žánru v Čechách i okolních zemích. Práce tedy obsahuje nejen informace o fejetonu Jana Nerudy, ale také obecný popis vývoje tohoto žánru v naší oblasti v 18. a 19. století.

Obsah

Jan Neruda v kontextu vývoje českého fejetonu, rozsah 10 stran
Obsah:
Úvod
1.
Fejeton
1.1
Vymezení fejetonu
1.2
Vývoj německého fejetonu do 60. let 19. stol.
1.3
Vývoj českého fejetonu do 60. let 19. stol.
2.
Fejeton Jana Nerudy
2.1
Úvod
2.2
60. léta
2.3
70. léta
2.4
80. léta
Závěr

Úryvek

"ÚVOD
,,Měl strašnou odvahu vzít slova z ulice, nemytá, nečesaná, a učinit z nich posly věčnosti.“ Slova F. X. Šaldy nejen že vyzdvihují význam Nerudy jako autora, ale také vystihují charakter Nerudových fejetonů, kterým bych se chtěl v této seminární práci v kontextu vývoje českého fejetonu věnovat.
Na začátku práce bude mým cílem charakterizovat fejeton jako takový a stručně nastínit jeho historii. V dalších částech bych chtěl stručně nastínit vývoj německého fejetonu, jelikož vývoj české literatury, fejeton nevyjímaje, nebyl pouze izolovaným procesem, ale naopak se nemálo inspiroval v zahraničí, v případě fejetonu především u německy psané literatury. Proto jsem dal přednost fejetonu německému před francouzským, i přesto, že ve Francii fejeton vzniknul. Domnívám se, že přímý vliv u nás měl více ten německý. Dále se pokusím vyobrazit vývoj českého fejetonu od počátků až do doby Nerudovy, přičemž záchytnými body pro mě budou především nejvýznamnější osobnosti, které se na vývoji fejetonu nějak podílely.
Po vyobrazení vývoje českého fejetonu přesunu svou pozornost na Nerudu, který představuje zlomového autora tohoto žánru. Uvedu typické rysy Nerudova fejetonu a pokusím se charakterizovat jednotlivá tvůrčí období, která se od sebe mírně odlišují. Doufám, že jako celek mé pojednání o Nerudovi vysvětlí, čím byla jeho tvorba pro českou publicistiku přelomová a že ukáže vývoj Nerudy jako fejetonisty od šedesátých let devatenáctého století až do jeho smrti o třicet let později.




2
1
1.1
Fejeton je publicistický útvar, který se v západní Evropě (především ve Francii, ze které pocházel), začal vyvíjet již na konci 18. století. Jde o specifický publicistický žánr, který zpracovává zdánlivě nevýznamné, ale čtenářsky zajímavé téma. ,, Jeho název pochází z francouzského slova feuille – lístek, neboť býval původně umístěn na listu do novin volně vloženém. Později byly fejetony otiskovány na spodní části stránky, pod čarou, odtud pochází dříve používaný český název pro fejeton, podčárník.“ (Maršálek, Vít. Jan Neruda a jeho fejetony, strana 4. Praha, 2017. Seminární práce. Gymnázium Elišky Krásnohorské, Praha.) Typický fejeton je subjektivní, humorný a většinou je gradován do pointy. Bývá graficky oddělen (dříve také ve sloupci, později se ustálilo umístění pod čarou). Nachází na pomezí umělecké literatury a publicistiky, kdy autor píše o běžných, každodenních životních starostech, na které ale nahlíží subjektivně. Stylistická forma bývá lehká, doplněná sarkasmem, ironií a překvapivou pointou. V 19. století, kdy se rozrůstaly intelektuální vrstvy, měl fejeton především nalákat ke koupi novin a zvyšovat jejich náklady.
Pro naši literaturu byl poměrně důležitý vývoj fejetonu německého. Německo bylo samozřejmě oproti Francii o něco pozadu, ale vývoj německého fejetonu v mnoha věcech předznamenával vývoj toho českého, který se začal rozvíjet o něco později, a proto byl oproti německému mírně opožděn.
1.2
V Německu se fejeton rozvíjel od konce 18. století. V roce 1800 začala vycházet první vydání periodických zábavných příloh, které se zaměřovaly především na kulturu a v té samé době vznikla rubrika ,,Gemischte Nachrichten“, která se soustředila na nepolitické zpravodajství a byla jedním ze zárodků fejeonů.1 V první polovině 19.
3
století se pak německý fejeton začal rozvíjet rapidněji. Okolo roku 1920 již byla patrná snaha publicistického textu po kontaktu se čtenářem, užívaly se tištěné soutěže a cykly hádanek. 2 Ve třicátých letech devatenáctého století se již ustálilo oddělování čarou a fejeton kromě političnosti sloužil také cílům německé romantiky. 3 Okolo roku 1960 se již fejeton prosazuje nejen jako styl, ale také jako umělecký žánr. Toto období je hodnoceno jako vrchol německého fejetonu, po němž následoval postupný úpadek. 4
1.3
Počátky ani ne tak českého fejetonu, ale zatím spíše jen nepolitického zpravodajství a beletristických prvků v publicistice, můžeme v Čechách pozorovat již za první fáze národního obrození, konkrétně u Krameria. Ten se ve svých novinách snažil doplňovat politickou žurnalistiku např. zprávami ze soukromí slavných osobností, kuriozitami a ojediněle i beletrizovanými příběhy, nejčastěji líčícími osudy lidí postižených válkou. 5
V průběhu dvacátých let se již v českém tisku začaly objevovat takzvané Smíšené zprávy, které byly zárodkem samostatné kulturní rubriky. Obsahovaly například posudky divadelních, kulturních a literárních děl, cestopisy a byla v nich patrná snaha po subjektivizaci stylu.6 "

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera32389
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse