Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Léčitelství ve středověku - esej

Léčitelství ve středověku - esej

Kategorie: Dějepis

Typ práce: Eseje

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Obsahuje esej na téma léčitelství se zaměřením na tehdejší dobu. Popisuje počátky lékařství, i první zákroky. Charakterizuje úroveň péče. Zmiňuje okolnosti zajímavého vyléčení zranění Karla IV..

Obsah

1.
Úvod
2.
Počátky léčení
3.
Úroveň lékařství
4.
První zákroky
5.
Závěr

Úryvek

"V této zjitřené době u nás vládne Karel IV. lékařství u nás není zdaleka na tak vysoké úrovni jako v jiných zemích, proto mě zaujal způsob léčení na tuto dobu vážného až smrtelného zranění Karla IV. Stalo se to někdy v roce 1350 a většina obyvatel ani nevěděla, že se slavnému panovníkovi něco stalo. Po pádu z koně leželo na zemi nehybné panovníkovo tělo, po odkrytí jeho přilby se naskytl hrozivý pohled na jeho hlavu. Silná rána údernou zbraní do přilby vyvrátila Karlovu hlavu dozadu a také dolní okraj přilby prudce dopadl na krční páteř a poškodil ji. Zkřivený krk, hluboce zaražená brada a vše zalité v krvi, to byl pohled na nejslavnějšího panovníka českých zemí. Nejdříve Karla IV. odklidili do bezpečí, nechali odtéci krev, aby se neudusil a pak podvázali žíly a cévy. Nejhrozivěji vypadal zkřížený krk, lékaři poznali, že Karel IV. se nehýbe, a tak má zřejmě zraněnou páteř. V této době se používala docela děsivá metoda, jak narovnat páteř - kožená smyčka. V jeho případě se ovšem použít nemohla, protože ji nemohli dát kolem zraněných čelistí. A tak vyzkoušeli ještě hrozivější metodu, místo smyčky použili jeho vlasy, jak rovnali jeho páteř, tak mu je postupně vytrhávali. Další na řadu přišla jeho brada, ale tu museli pouze znehybnit, protože ve 14. století ještě neměli možnost dívat se pod kůži. O tom všem píše ve své kronice florentský kronikář Matteo Villani.
Tyto zákroky trvaly asi tak 2 až 3 hodiny, proto musel být Karel IV. pravděpodobně umrtven „uspávacími houbami“, i když v jeho době byli lidé na bolest více zvyklí než jsme my dnes. Byly to napuštěné opiáty v kombinaci s bylinami (mandragora a bolehlav). Panovník přežil prvních kritických 10 dnů, po dvou týdnech mu byly vyndány stehy a do šesti týdnů se vyléčily i čelisti. Další problém však nastal v tom, že se Karel IV. nemohl hýbat. Jediné, co pro něj mohli udělat bylo, že měnili neustále jeho polohu, aby nevznikaly proleženiny. Hýbali s jeho končetinami, aby svaly úplně neodumřely. Občas ho mohli posadit. Největší pokrok byl, když Karel IV. mohl pohnout prstem nebo se mohl postavit na pár minut na nohy. Pak teprve přišly pokusy o první krůčky. K obnovení králova zdraví používali i dechová cvičení, masáže či cvičení ve vodní lázni. I tak návrat do života trval panovníkovi několik měsíců.
Nevím, čím to je, že i v této době se mohlo podařit něco tak na svou dobu dokonalého. Bylo to snad tím, že Karel IV. měl okolo sebe výborné lékaře profesionály, ale také tím, že měl i atletickou postavou a velikou vnitřní sílu a kázeň. Jediné, co mu po vážném zraněním zbylo, bylo poškození páteře. Po celý zbytek život měl zvláštně položenou hlavu, místo nahoru z páteře hlava „vyrůstala“ jakoby směrem dopředu do levé strany. Ale přece jenom je ještě jedna „památka“ , která mu zbyla. Kronikář Villani uvádí, že následky mohly přetrvat ještě déle, protože bývalo zvykem panovníka „ držet při audiencích v ruce vrbové proutky a nožík a pro své potěšení si pečlivě něco vyřezávat“. To svědčí o snaze o obnovení a neustálé procvičování malých drobných svalů, ochrnutých po úrazu páteře.
Proto si myslím, že středověká doba nebyla jen dobou mastičkářů, šarlatánů
a lazebníků. Byla to také doba, ve které se žilo mnoho učených lékařů, kteří museli umět využívat „pomůcky a nástroje“ své doby, museli se přizpůsobit své době. Kdyby jen mohli zjistit, co je možné používat dnes... Jen neměli takovou možnost projevovat své názory a myšlenky kvůli církvi, která považovala mnoho lékařských zákroků dnes normálně prováděných za nemorální a neodpovídající tehdejším zvyklostem. Aspoň toto tajemné uzdravení Karla IV. mě přesvědčilo o tom, že lékaři byli již tehdy velmi vzdělaní a dokázali vyléčit těžká zranění."

Poznámka

Práce obsahuje obraz a schéma. Čistého textu v práci jsou cca 2 strany.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera15556
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse