Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Prevence alimentárních nákaz, 10 zlatých pravidel WHO

Prevence alimentárních nákaz, 10 zlatých pravidel WHO

Kategorie: Služby

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: University College Prague - Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. Pobočka Praha, Praha 5

Charakteristika: Prevence alimentárních nákaz, 10 zlatých pravidel WHO. Alimentární nákaza (alimentární infekce, otrava z potravin) je onemocnění člověka a zvířat pocházející z potravy, respektive z příjmu potravy a tekutin. Popisuje způsob nákazy z jídla či pití, jak se lez vyhnout nákaze. Případná léčba, když se člověk či zvíře nakazí.

Obsah

1.0.
Alimentární nákaz
1.1.
Nárůst počtu případů alimentární nákazy
1.2.
Tři hlavní příčiny alimentární nákazy
1.2.1.
Bakteriální znečištění
1.2.2.
Znečištění toxiny
1.2.3.
chemické znečištění potravin
2.0.
Příznaky alimentárních nákaz a intoxikace
3.0.
Prevence alimentárním nákaz
3.1.
Hygiena při zpracování potravin
3.2.
Preventivní opatření u jednotlivých agens
3.3.
Obecná pravidla v prevenci alimentární nákazy
3.4.
Preventivní opatření v gastronomii
4.0.
Léčba alimentární nákazy.
5.0.
Pravidla prevence alimentárních nákaz dle WHO
5.1.
WHO
5.2.
10 pravidel WHO v prevenci alimentárních nákaz
6.0.
Seznam použité literatury.

Úryvek

"1.0. Alimentární nákaza
Alimentární nákaza (alimentární infekce, otrava z potravin) je onemocnění člověka a zvířat pocházející z potravy, respektive z příjmu potravy a tekutin. Název je odvozen z latinského slova "alimentum" znamenající výživa či potrava. Alimentární nemoci jsou způsobeny bakteriemi a jejich toxiny, viry, plísněmi a mykotoxiny, jedno nebo mnohobuněčnými parazity, případně přítomností jedů v potravě. V posledně jmenovaném se používá termín intoxikace nebo otrava z potravin. V České republice je nejčastější alimentární nákazou salmonelóza, která se během letních měsíců vyskytuje v desítkách případů na 100 tisíc obyvatel.
1.1. Nárůst počtu případů alimentární nákazy
V posledním desetiletí se počet hlášených případů alimentárních nákaz zdvojnásobil. Možných příčin je několik. Vzrůstající obliba kuřecího masa může mít na situaci svůj podíl, protože syrové kuřecí maso obsahuje choroboplodné zárodky, které mohou vyvolat onemocnění při nedostatečném tepelném zpracování masa. Jiným z důvodů je nárůst počtu podniků rychlého občerstvení. Některé kavárny a restaurace ve snaze mít jídlo stále k dispozici udržují je částečně uvařené při pokojové teplotě a tepelnou úpravu dokončují až těsně před podáváním. Tato praxe může přispět k zlepšení podmínek pro růst bakterií, které jsou v potravinách přítomny, a prohřátí jídla před podáním již nemusí stačit k usmrcení všech mikrobů. A konečně se na šíření těchto nemocí podílí i skutečnost, že někteří lidé nedodržují zásady hygieny, což je pro prevenci alimentárních infekcí nezbytné.
1.2. Tři hlavní příčiny alimentární nákazy
1.2.1. Bakteriální znečištění
Choroboplodné zárodky mohou být přítomné již v syrové potravě nebo se do ní mohou dostat znečištěním. V potravinách před jejich konzumací rostou a množí se. Po požití kontaminované potravy pokračují bakterie v dělení v žaludku a ve střevech a vyvolávají typické příznaky alimentární nákazy. Nejčastějšími příčinami alimentární nákazy jsou bakterie rodu Listeria, salmonella (často se vyskytuje v drůbeži nebo vejcích, zejména  
v kachních),Clostridium (obvykle se do potravin dostane znečištěním z okolí nebo prostřednictvím much), Shigella a Escherichia coli (pochází ze znečištění potravin nebo vody fekáliemi, je důsledkem nedostatečné hygieny).
1.2.2. Znečištění toxiny
Některé bakterie jsou schopné produkovat za vhodných podmínek (v teple nebo tehdy, když potrava nebyla správně uskladněna) toxiny, které mohou po požití vyvolat závažná onemocnění. Často jsou to stafylokoky - původci kožních zánětů. Když osoba s takto infikovanou kůží připravuje jídlo, mohou se do něj mikroby dostat, pomnoží se zde a vyprodukují „stafylokokový toxin". Po požití vyvolává záhy onemocnění. Častým zdrojem infekce jsou zejména majonézové saláty a podobná jídla.
Botulismus je vzácná, ale nesmírně nebezpečná otrava. Původcem je toxin botulin („klobásový jed") vyprodukovaný bakterií Clostridium botulinum. Vyskytuje se především v špatně konzervovaných potravinách. Zdaleka to nejsou jen klobásy, ale také například nakládaná zelenina apod.

1.2.3. chemické znečištění potravin
Některé potraviny obsahují přírodní chemické jedy. Vysoce jedovaté jsou některé houby, dokonce i v nepatrném množství. Obsahují látky, které mohou způsobit bezvědomí, nepravidelnou srdeční akci a v některých případech i smrt. Také některá jídla pokládaná lidmi za zcela bezpečná vyvolávají někdy problémy. Například některé ořechy obsahují malá množství jedovatých chemických látek, které mohou způsobit nevolnost a zvracení, požijeme-li je ve větším množství. Mnohé plísně produkují velmi nebezpečné jedy poškozující zejména játra. Plesnivé potraviny je třeba vyhodit. Týká se to i potravin napadených plísní jen zčásti. Houbová vlákna totiž prorůstají mnohem dále, než kde je porost plísně viditelný.
Potraviny mohou také být příležitostně kontaminovány pesticidy (látky používané k ošetření rostlin proti škůdcům, vesměs vysoce toxické), je to však spíše výjimečné. Při dlouhodobé konzumaci potravin znečištěných pesticidy může dojít k otravě."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera31885
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse