Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Sociologie v ekonomické praxi - esej

Sociologie v ekonomické praxi - esej

Kategorie: Ekonomické - ostatní, Sociologie

Typ práce: Eseje

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato práce se skládá ze čtyř částí. První část se formou eseje zamýšlí nad zadlužeností domácností v současné době hospodářské krize. Druhá část popisuje pracovní trh a politiku zaměstnanosti naší republiky. Další kapitola seznamuje s profesně kvalifikační strukturou pracovníků, zejména se sociálními procesy spojenými s profesí. Závěrečná část pojednává o pracovních skupinách. Charakterizuje nejen malou pracovní skupinu, její vliv na chování a výkon pracovníka, ale také týmovou spolupráci.

Obsah

1.
Zadluženost domácností v současné době hospodářské krize
1.1.
Zadluženost domácností
1.2.
Sociální dopady zadluženosti
2.
Pracovní trh a politika zaměstnanosti v ČR
2.1.
Pojmy zaměstnanost a nezaměstnanost
2.2.
Historický vývoj
2.3.
Dlouhodobá nezaměstnanost
2.4.
Nezaměstnanost jako sociální problém
2.5.
Funkce, činnost úřadů práce
3.
Profesně kvalifikační struktura pracovníků
3.1.
Profese a její charakteristika
3.2.
Sociální procesy spojené s profesí
3.3.
Sociálně demografická struktura pracovníků v ekonomice
4.
Pracovní skupiny
4.1.
Malá pracovní skupina
4.2.
Vliv pracovní skupiny na chování, výkon pracovníka
4.3.
Týmová spolupráce

Úryvek

"1.2. Sociální dopady zadluženosti
Jedním z nevítaných jevů zadluženosti je snížení disponibilního příjmu rodiny, v němž je třeba počítat právě se splátkami úvěrů. Protože je potřeba platit závazky, rodině se snižuje disponibilní příjem a to může vést také ke snížení životní úrovně. Nemohou si dopřát to, co dříve. Musí se začít omezovat. Mohou si dovolit pouze životně nezbytné statky a s dosti omezeným rozpočtem si nemohou plně užívat všech svých dřívějších požitků. Nejhorší je, pokud lidé své úvěrové financování nezvládnou a dostanou se do situace „osobních bankrotů“. Takovou situaci se velmi často snaží řešit dalšími úvěry. Bankovní instituce nechtějí půjčovat další finanční prostředky předluženým osobám a tak se dlužníci uchylují k velmi drahým půjčkám od různých nebankovních institucí. Velký problém může být také, když se osoby snaží řešit svoji již tak těžkou situaci dalšími půjčkami u různých lichvářů na hranici zákona. Tito lichváři účtují nehorázné úroky a situace dlužníka se může stát neúnosnou. Lichváři se totiž nebojí své pohledávky vymáhat násilím, vyhrožují dlužníkům, vydírají je, psychicky i fyzicky týrají. Zadluženost může některým osobám způsobit velmi negativní psychické i sociální problémy. Lidé se bojí o svoji budoucnost, pokud nebudou moci splácet všechny své dluhy. Nespí a stresují se. Tyto stavy jsou často příčinou i zhoršení činnosti imunitního systému a zhoršujícího se fyzického zdraví. Pokud již na ně sáhne ruka exekutora, je to dosti ponižující a tento člověk se může dostat také na okraj společnosti. Takové situace se často zdají bezvýchodné a lidé je řeší třeba zvýšenou spotřebou alkoholu, výdělečnou činností za hranicí zákona nebo dokonce i sebevraždou.

1.3. Shrnutí
Jak je vidět z předcházejících odstavců, je zadluženost domácností a jedinců dosti značný problém. Největší dopady samozřejmě nese dlužník sám, ale zadluženost ovlivňuje také jeho rodinu a nejbližší okolí.
Podle mého názoru jsou nejhorší spotřebitelské úvěry na předměty běžné spotřeby. Nedokážu pochopit, že jsou lidé ochotni půjčovat si na nákup televize, lednice, pračky, počítače nebo jiného vybavení domácnosti. Logicky jsou to věci, které nejsou až tak drahé, že bychom si na ně nemohli ušetřit. Splátkové firmy, které nabízejí tyto spotřebitelské úvěry, často v reklamách lákají na možnost koupit si předmět bez finanční hotovosti. Náklady jsou však mnohem větší. Roční procentní sazby nákladů jsou v desítkách procent a tyto spotřebiče jsou nakonec třeba i dvakrát dražší, než kdybychom je koupili za hotové. Myslím si, že by tyto domácnosti mohli třeba měsíc, dva počkat a ušetřit si na ně. Hypotéky a úvěry ze stavebního spoření jsou zase rizikové, pokud člověk ztratí pravidelné příjmy. Splátky se obvykle pohybují v desítkách tisíc korun a délka splácení úvěrů se pohybuje v desítkách let. To je obrovský zásah do rodinného rozpočtu. Pokud dlužník ztratí pravidelné příjmy, většinou není schopen ze sociálních dávek tyto závazky splácet a dostává se do tíživé životní situace.
Pomocí úvěrů lidé často řeší své bytové potřeby. Berou si hypotéky nebo úvěry ze stavebního spoření, aby si mohli pořídit byt, postavit dům, nebo provést rekonstrukci nemovitosti. I já v tuto chvíli řeším bytové potřeby. S přítelem jsme se rozhodli stavět, ale je nám předem jasné, že to nebude jednoduchá záležitost. Ve své bakalářské práci jsem se věnovala bankovním produktům a jedna z kapitol byla zaměřena právě na úvěrové produkty. Proto mám alespoň malé podvědomí o výškách úrokových sazeb a ročních procentních sazeb nákladů. Umíme si spočítat, že banka nám nepůjčí zadarmo. Dokonce bychom jí mohli zaplatit i dvojnásobek půjčených peněz (samozřejmě záleží na výši RPSN, a dalších podmínkách banky). V průměru se ale zaplatí o mnoho víc, než je původně půjčená částka. Zadluženost sebou nese mnoho negativních dopadů na dlužníka, což je důvod, proč se já i přítel úvěrů bojíme. Raději bychom chtěli co nejvíce využít našich uspořených finančních prostředků. Máme štěstí, že nejsme v žádné tíživé situaci. Bydlíme u přítelových rodičů a tak nemusíme na stavbu domu pospíchat. Ani nájem neplatíme, takže velkou část vydělaných prostředků ušetříme. V tom máme výhodu oproti párům, které potřebují peníze ihned, a proto se rozhodnou vzít si úvěr."

Poznámka

Čistý text dosahuje cca 15 stran. Práce obsahuje graf a tabulku.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera18086
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse