Správní právo


Kategorie: Právo, Sociální práce

Typ práce: Skripta, učební texty

Škola: Policejní akademie České republiky Fakulta bezpečnostně právní, Praha 4

Charakteristika: Práce obsahuje podrobně vypracované otázky z předmětu správní právo.

Obsah

1.
Správní právo a veřejná správa (charakteristika SP v systému práva, předmět SP, pozitivní a negativní vymezení veřejné správy, subsystémy veřejné správy, legalita veřejné správy ).
2.
Normy a vztahy správního práva (specifické rysy norem a vztahů ve správním právu, neurčité právní pojmy, tzv. správní uvážení).
3.
Prameny správního práva, systém správního práva, (obecná charakteristika pramenů SP, jejich druhy obecně a konkrétně, základní principy správního práva, základní členění systému správního práva).
4.
Nositelé a adresáti veřejné správy, osoby veřejného práva obecně (vymezení pojmů, základní klasifikace osob veřejného práva, součásti osob veřejného práva, osobní základ veřejné správy).
5.
Působnost vlády, presidenta a ministerstev při výkonu státní správy.
6.
Působnost ostatních ústředních správních úřadů a dalších správních úřadů s celostátní působností pří výkonu státní správy. Vnitřní a vnější dekoncentrace.
7.
Územní správní (specializované) úřady (rozlišení, členění)
8.
Postavení a působnost obce (obecné vymezení pojmů, základní atributy obce, klasifikace obcí, dva základní druhy působnosti obce).
9.
Orgány obce, jejich postavení a vzájemné vztahy.
10.
Normotvorba obcí (vymezení, právní předpisy obce, publikace, sistace). Tzv. dobrovolné svazky obcí.
11.
Postavení a působnost kraje (vyšší územní samosprávné celky).
12.
Orgány kraje, jejich postavení a vzájemné vztahy.
13.
Normotvorba samosprávných krajů, dozor nad výkonem jejich působnosti.
14.
Nositelé (subjekty) zájmové samosprávy (vysoké školy, profesní komory, veřejné pojišťovny a pod.
15.
Nařízení a jiné abstraktní akty veřejné správy (pojem, základní znaky, náležitosti, členění).
16.
Konkrétní správní akty, správní rozhodnutí (pojem, náležitosti, členění, druhy vad správních rozhodnutí).
17.
Tzv. vlastnosti správního rozhodnutí (platnost, účinosti, právní moc a vynutitelnost).
18.
Tzv. ostatní jednání veřejné správy (faktické donucovací úkony, bezprostřední zásahy, právně nezávazné úkony).
19.
Správní řízení (pojem správního řízení obecně, obecné správní řízení a správní řízení zvláštní, základní zásady činnosti správních orgánů, základní zásady činnosti správního řízení).
20.
Subjekty správního řízení (správní orgány, příslušnost a její změny, vyloučení z projednávání věci, účastníci řízení, další subjekty).
21.
Úkony ve správním řízení (procesní úkony správního orgánu, procesní úkony účastníků řízení a jejich zástupců)
22.
Některé procesně právní instituty a úkony doručování, procesní lhůty a počítání času, spis, protokol).
23.
Postup před zahájením řízení
24.
Průběh správního řízení v I. stupni (zjišťování podkladů pro rozhodnutí, dokazování, prostředky zajištění průběhu a účelu řízení, přerušení a zastavení řízení).
25.
Zahájení správního řízení v I. stupni (dva způsoby zahájení správního řízení, druhy a náležitosti podání, překážky řízení).
26.
Správní rozhodnutí (pojem, náležitosti, lhůty pro vydání rozhodnutí, oznámení rozhodnutí, druhy rozhodnutí, právní moc a vymahatelnost, nicotnosti rozhodnutí, opatření proti nečinnosti).
27.
Odvolání a rozklad (pojem, dva účinky odvolání, autoremedura, průběh odvolacího řízení, rozhodnutí odvolacího orgánu).
28.
Přezkumné řízení (pojem, lhůty, průběh přezkumného řízení a jeho právní předpoklady, účinky rozhodnutí v přezkumném řízení, druhy přezkumného řízení).
29.
Obnova řízení a nové rozhodnutí, (pojem, lhůty, zákonné důvody, účinky rozhodnutí v obnoveném řízení, nové rozhodnutí).
30.
Výkon rozhodnutí (pojem, lhůty, předpoklady a procesní podmínky, druhy exekuce na peněžní plnění, druhy exekuce na nepeněžité plnění).
31.
Zvláštní druhy správního řízení (společné řízení, sporné řízení, řízení o určení právního vztahu, řízení na místě, řízení s velkým počtem účastníků, řízení s předstihem žádosti, řízení o výběru žádosti smluv).
32.
Veřejnoprávní smlouvy pojem, členění (druhy, uzavírání veřejnoprávních smluv, přezkoumání souladu veřejnoprávních smluv, změna veřejnoprávních smluv, závazky z veřejnoprávních smluv).
33.
Další úkony podle správního řádu (obecná procesní úprava, pojem a podmínky jejich a přezkoumání osvědčení, vyjádření, sdělení, opatření obecné povahy, stížnosti)
34.
Správní dozor (vymezení pojmu, odlišení od tzv. vnějších kontrol veřejné správy, členění správního dozoru, fáze správního dozoru, oprávnění dozorčího orgánu, nápravné prostředky dozoru).
35.
Tzv. správní soudnictví (pojem, pravomoc a příslušnost soudu, druhy žalob, kasační stížnost).
36.
Odpovědnost veřejné správy (pojem, orgán oprávněný rozhodovat, podmínky uplatnění nároku, lhůty).

Úryvek

"1. Správní právo a veřejná správa (charakteristika SP v systému práva, předmět SP, pozitivní a negativní vymezení veřejné správy, subsystémy veřejné správy, legalita veřejné správy ).
SP = právní odvětví vztahující se na určitý okruh společenských vztahů, které vznikají v oblasti veřejné správy
Veřejná správa má dynamický charakter (v průběhu času se vyvíjí a mění např. v oblasti její činnosti I v její organizaci, odráží to vývoj společnosti)
Správa = druh záměrné a uvědomělé činnosti, jejímž cílem a smyslem je uspořádání určitých záležitostí v souladu s právem, výkon určitých oprávnění, obstarávání určitých záležitostí nebo řízení určitých záležitostí,
Soukromá správa = správa vlastních záležitostí tj. soukromých věcí v soukromém zájmu soukromými osobami
• obsah a prostředky soukromé správy závisí na rozhodnutí každé osoby za přepdokladu, že neporušuje zákon
• často je spojena s hospodářskou aktivitou f.o. nebo p.o. a jejím smyslem je uspokojení ekonomických, sociálních a jiných potřeb
• osoby soukromého práva v SS mohou činit vše, co není zákonem zakázáno a nikdo nesmí být nucen činit to, co zákon neukládá
Veřejná správa = správa vykonávaná ve veřejném zájmu a správou veřejných záležitostí
• VS = obstarávání, řízení, organizování a kontrola veřejných záležitostí, jakož I plnění úkolů ve veřejném zájmu
• Subjekty, které ji vykonávají, ji realizují jako právem uloženou povinnost z titulu svého postavení jako veřejnoprávních subjektů
• Je vice vázána právem než SS
• Obsah a formy výkonu VS stanoví zákon
• Základní principy organizace a činnosti VS stanoví Ústava ČR
• Je součástí veřejné moci a podléhá principu legality
• Orgány VS mohou uplatňovat své pravomoci jen v případech a mezích a způsoby, které stanoví zákon (mohou činit jen to, co jim zákon dovolí)
VS se vymezuje materiálně a institucionálně, negativně a pozitivně.
Materiální (funkční) hledisko – VS jako jednotlivé druhé správních činností (např. vydávání rozhodnutí, správní dozor, správní exekuce atd.) = výkon správy (uskutečňování úkolů a funkcí státu a dalších subjektů
Institucionální (formální) hledisko – důraz je kladen na subjekty a instituce, které VS vykonávají a realizují její úkoly (ministerstva, kraje). VS je ted subjekt, příp. soustava subjektů, které správu vykonávají, rsp. Činnosti organizačních jednotek a osob, rozhodující je postavení a charakter subjektu, který tyto činnosti vykonává
Pozitivní hledisko – snaha co nejpřesněji popsat činnosti a organizační strukturu veřejné správy tj. vytvořit definici, která by VS postihla v celém jejím komplexu
Pozitivně je VS činnost vrchnostenská, podzákonná, mající výkonný, řídící a kontrolní charakter, sledující veřejný zájem
Negativní hledisko – k popisu VS využívá metodu substraktiví (odečítací) tj. vyloučení těch složek státní moci, které nejsou VS, Negativně tedy VS není činností zákonodárnou ani soudní.
Vymezená hlediska VS nelze chápat izolovaně, ale ve vzájemných souvislostech a vazbách.
VS lze pak definovat jako činnost mající výkonný, vrchnostenský, podzákonný charakter, která není zároveň mocí zákonodárnou ani soudní a kterou vykonávají jednotlivé subjekty, kterým byla tato činnost svěřena zákonem nebo na základě zákona. Výkon této činnosti sleduje veřejný zájem a spočívá v obstarávání veřejných záležitostí a plnění veřejných úkolů."

Poznámka

Práce obsahuje tabulky o rozsahu cca 12 stránek.

PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5809cff3ca373.zip (341 kB)
Nezabalený formát:
spravni_pravo_2.doc (1585 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse