Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Stepník moravský

Stepník moravský


Kategorie: Biologie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií, Brno

Charakteristika: Práce pojednává o pavoukovi stepníku moravském, snaží se shrnout dostupné poznatky
Stepník moravský, rozsah 1 strana

Obsah

1.
Systematika
2.
Vzhled
3
.Rozmnožování
4.
Jedovatost
5
.Výskyt

Úryvek

"Relativně nově objevený druh poprvé doloženě pozorovaný na jaře 2003 rozpoznal a popsal Milan Řezáč. Již dříve byl znám stepník rudý (Eresus kollari) a stepník černonohý (Eresus sandaliatus), pod nějž byli také mylně zařazeni jedinci stepníka moravského. Při mapování stepníka černonohého objevil Milan Řezáč v Národním muzeu jedince z jižní Moravy, kteří však byli větší a barevnější.
Vzhled
Samci dosahují až 2 centimetrů, samice až 3,5 centimetrů. Samice a mláďata jsou černá s oranžovou skvrnou na hlavě, samci získávají před dosažením dospělosti červenočernou barvu, čímž napodobují jedovaté druhy za účelem ochrany během putování za samicemi.
Rozmnožování
Samci mají tříletý životní cyklus a samice čtyřletý, proto dosahují větších rozměrů, ale přežije jich méně než samců, kteří tudíž musí svádět boje o pozůstalé samice. Po oplodnění si samec zajistí věrnost samice zalepením pohlavních orgánů družky tuhnoucí kapalinou. Z vajíček zabalených do pavučiny si narozená mláďata vylezou na matku a zaživa ji vysávají (matrofágie). Na jaře mláďata opouští noru, a jelikož je matka tíží v žaludku, nešíří se větrem, ale rozlézají se po okolí.
Jedovatost
Navzdory poplašným titulkům různých internetových deníku míra jedovatosti stepníka moravského nebyla zjištěna. Usuzuje se pouze z jedu jiných druhů stepníků.
„Měl jsem možnost sám na sobě pozorovat, jak kousnutí menších druhů středoevropských stepníků způsobuje horečnatý stav doprovázený silným zrychlením tepu, tlakem v hlavě a zrudnutím obličeje. Po hodině tyto příznaky odezní a zbytek dne přetrvává jen silná bolest hlavy,“ uvádí Milan Řezáč (2009). Větší množství jedu stepníka moravského je předpokládáno na základě větších rozměrů. Nicméně stepník moravský je vzácný, žijící skrytě a neagresivní, proto není důvod větších obav.
Výskyt"

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5c88f47902648.zip (14 kB)
Nezabalený formát:
x5c88f47902648.docx (16 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse