Víno

Kategorie: Gastronomie

Typ práce: Vysokoškolské okruhy

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Víno - ampelografie, červené, bílé a růžové víno, odrůdy (moštové, stolní), odrůdy a kříženci vinné révy, které se u nás pěstují. Vinná réva - charakteristika. Složky vína. Výroba vín - základní princip technologického postupu při výrobě bílého a červeného vína, rozdíl ve výrobě bílých a červených vín, sekt, portské, vermuty, destiláty vyrobené z vína, výroba barikových vín. Zralost vína - kvalitativní ročník, kvantitativní ročník. Nádoby na víno. Skladování vína. Nemoci a vady vín - nedostatky vína, vady vína, nemoci vína, pachutě. Etiketa. Teplota vína, šumivá vína a aperitivy, bílá vína, dezerty a vermuty (bílá suchá vína, bílá sladká vína), růžová vína, červená vína (mladá červená vína, lehká červená vína, těžší červená vína). Prostředí, sklo. Jak víno ochladit, jak víno oteplit. Otevírání vína, nalévání vína, sklenice. Volba vín podle pokrmů - předkrm, polévky, hlavní jídla (lehká a vydatná), ke tmavým masům a ke kořenité úpravě masa, sýry, sladké cukroví. Šumivé víno, sekt - "Brilant brut”, brut, extra dry, demi sec, sec, Doux, Soare sekt brut”, Soare demi sec. Jednotlivé pojmy z vinařství. Domácí sklep a hlavní zásady při rozhodování o uložení vína.

Obsah

1.
Víno
2.
Viná réva
3.
Složky vína
4.
Výroba vín
5.
Zralost vína
6.
Nádoby na víno. Skladování vína
7.
Nemoci a vady vín
8.
Etiketa. Teplota vína. Prostředí, sklo
9.
Jak víno ochladit, jak víno oteplit
10.
Otevírání vína, nalévání vína, sklenice
11.
Volba vín podle pokrmů
12.
Šumivé víno, sekt
13.
Jednotlivé pojmy z vinařství
14.
Domácí sklep a hlavní zásady při rozhodování o uložení vína.

Úryvek

"
Šumivé víno, sekt
K jeho výrobě se používají jen kvalitní přírodní hroznová vína, zpravidla směsi starších a mladších ročníků (cuveé). U nás se nejčastěji volí odrůdy Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Müller Thurgau.
Víno kvasí několik měsíců pod uzávěrem v lahvi, čímž se v něm udrží oxid uhličitý, který normálně uniká. Pro správný úrůběh kvašení se přidávají čistý řepný cukr a speciální kvasinky. Po kvašení se nechává ještě jeden a půl až tři roky ležet, pak se odstraňují kaly. Tato metoda se nazývá klasickou a vzrábí se tak vína šampaňská. Druhou metodou je kontinuální způsob/charmatová metoda (u nás Bohemia sekt). Víno se připravuje v potrubí a kvašení je mnohem rychlejší a levnější, není však tolik aromatické a chuťově na stejně vysoké úrovni.
Rozlišují se podle obsahu cukru v přidávaném likéru sekty přírodní (brut, extra dry), suché (sec), polosuché (demi sec), polosladké (demi doux) a sladké (doux). Nejžádanější jsou suché a extra suché, protože u nich cukr nepřekrývá ostatní vlastnosti a jsou tudíž vyráběna z nejkvalitnějších vín.
Suché šumivé víno je výborný aperitiv, zásadně si jím ale nepřipíjíme. Při otevření má být láhev nakloněna v úhlu 45 stupňů, tlak oxidu uhličitého pak nejde pouze proti hrdlu. Víno naléváme do úzkých sklenic, nebo naopak nízkých širokých, aby bylo lépe cítit. Široké sklenice se při nalévání nedrží, úzké naopak ano, aby víno stékalo po stěně a nepěnilo příliš. Víno naléváme jen do poloviny sklenice. Pěnění je znakem kvality, méně hodnotná ztrácejí na perlivosti velmi rychle, velmi kvalitní až po několika hodinách. Podáváme zásadně do suchých sklenic. Vína zchlazujeme na 6-8 stupňů. Mají vynikající osvěžující účinky.
→ “Brilant brut”, velmi suché šumivé víno-Sekt scelený z Veltlínu zeleného a Ryzlinku vlašského. Vyrábí se rychlou charmatovou metodou, má květnatou vůni a výbornou chuť.
Doporučuje se jako aperitiv k uvítání a k lehkým předkrmům.
Pozn. Podává se při teplotě 6-8 stupňů.
→ brut, extra dry-Zcela suché šumivé víno, obsahuje maximálně 15 gramů cukru na litr.
→ demi sec-Polosuché šumivé víno s obsahem cukru nejvýše 50 gramů na litr.
→ Doux-Sladké šumivé víno s obsahem cukru přes 80 gramů na litr. Polosladké demi doux obsahuje nejvýše 80 gramů.
→ Sec-Suché šumivé víno s cukrem nejvýše 35 gramů na litr.
→ “Soare sekt brut”-Sekt vyrobený sekundárním kvašením francouzskou metodou charmat z cuvée, v němž převažují odrůdy Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené, převážně z moravských vinic. Nápoj s vytříbenou chtí a vůní se svěží kyselinkou a dlouhotrvajícím perlením.
→ “Soare demi sec”-Sekt vyrobený sekundárním kvašením francouzskou metodou charmat se zelenkavou barvou. Lahodné polosuché šumivé víno s jemnou květnatou vůní, vyváženou chutí a intenzivním perlením se doporučuje hlavně k dezertům.
→ šampaňské-Sekt vyrobený ve francouzské oblasti Champagne."

Vlastnosti

Náhled

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 15 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 15 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány GP webpay, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 10 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 180 kreditů (=10Kč).
  4. Platit převodem z ČSOB a Poštovní spořitelny, službou PaySec 10 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Rychle, bezpečně a pohodlně.
    Zaplatit za tuto práci přes PaySec >>> Kliknutí na odkaz Vás přesměruje do platebního rozhraní
    Kliknutím na ikonku Vás přesměrujeme do platebního systému, kde si vyberete převod z ČSOB, Poštovní spořitelny nebo platbu PaySec
  5. SMS platba (Slovensko) - 0,60€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera6137
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 0,60€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou, PaySecem nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse