Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Vývoj fiskální politiky v ČR od roku 1993 do roku 2008

Vývoj fiskální politiky v ČR od roku 1993 do roku 2008

Kategorie: Hospodářská politika

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato práce se zabývá vývojem fiskální politiky České republiky. Jejím úkolem je snaha o přiblížení vývoje fiskální politiky od vzniku samostatné České republiky do současnosti. Věnuje se také rozboru politických a ekonomických vlivů na rozpočtovou politiku, i analýze podnětů vedoucích ke vzniku státního deficitu. Obsahuje i náhled na vývoj fiskálního deficitu a rozbor současného státního rozpočtu.

Obsah

1.
Úvod
2.
Státní dluh
3.
Měnová krize
4.
Návrhy státního rozpočtu
5.
Závěr

Úryvek

" Během roku 1997 se postupně stabilizoval měnový kurs (kvůli měnové krizi byl zaveden floating), který se začal vracet na svou původní úroveň. Dále ovšem následovala ekonomická recese spolu s bankovní a finanční krizí. Snahou vyřešit tuto krizi byla politika ČNB, jež vedla k razantnímu snížení inflace. Tato politika vyvolala vysoké nominální pohyby mezd a platů a některých dalších rozpočtových výdajů, a znamenala pro státní rozpočet další náklady. Takovýto nápor nevydržela koaliční vláda, která v listopadu padla.
Rokem 1997 začal dlouhodobý trend zvyšování státního dluhu. Státní dluh se do roku 2001 zvýšil z 173,1 mld. Kč na 345,0 mld. Kč. Znamená to, že v průběhu čtyř let se státní dluh téměř zdvojnásobil. Vnější státní dluh byl sice snížen a to zhruba o 11 miliard Kč, nicméně vnitřní státní dluh kumulativně vyrostl až na hodnotu 345 mld. Kč.
Jak je zřejmé z výše uvedené tabulky, státní dluh se rok od roku zvyšuje i přes zavedená opatření, která by měla vést ke snížení této závratné sumy. Od roku 2001 byla provedena řada reforem, usilujících o snížení deficitu státního rozpočtu. Jako pozitivní reformu povzbuzující český fiskální rozpočet mi přijde Julínkova reforma zdravotnictví, která státnímu rozpočtu přivedla úsporu 6 -7 miliard Kč ročně. Dalším pokusem o zastavení kumulace státního dluhu je připravovaná daňová reforma ministra financí, která by měla nabýt platnosti v roce 2010.
V dalším odstavci bych ještě ráda udělala malý rozbor státního rozpočtu aktuálního roku.
K letošnímu roku byl schválen rozpočet počítající s celkovými příjmy ve výši 1036,51 miliard Kč, z nichž největší podíl tvoří příjmy daňové 938,35 mld. Kč. Co se týká daňových příjmů jsou nejvýraznější položkou příjmy DPH (191,9 mld. Kč), následovány spotřebními daněmi (134,8 mld. Kč) a daněmi právnických (117,9 mld. Kč) a fyzických osob (90,2 mld. Kč). Nedaňové a kapitálové příjmy a přijaté transfery se mají na státním rozpočtu podílet částkou 98,16 mld. Kč. Po schválení rozpočtu došlo ještě ke změnám a celková výše příjmů byla stanovena na 1040,56 mld. Kč. Přičemž se zvýší nedaňové a kapitálové příjmy a přijaté transfery z plánovaných 98,16 na 102,1 mld. Kč. Naproti tomu celkové schválené výdaje za letošní rok tvoří 1107,1 miliard Kč, z nichž největší část připadne na sociální dávky, a to ve výši 393,97 mld. Kč, po provedených změnách vypadá výdajová část státního rozpočtu o pár miliard hůře, tedy celkové schválené výdaje za rok se vyšplhají na 1111,9 mld. Kč, přičemž hlavní vinu na tomto zvýšení nesou transfery příspěvkovým organizacím, státním fondům a občanským sdružením (v úhrnu asi 2,5 mld. Kč) a mimo jiné také zvýšení platů státních zaměstnanců (zhruba 1,5 mld. Kč).
Závěrem bych chtěla říci, že by vláda měla začít tvrdě pracovat na reformách vedoucích k snížení deficitu státního rozpočtu. Je nutné začít s fiskálním rozpočtem zacházet efektivně. Zajisté bude nutno provést škrty ve státním rozpočtu, myslím si, že například sociální politika je v této zemi hodně vstřícná a právě zde vidím možnost výdaje státního rozpočtu mírně snížit a zároveň by se touto politikou pravděpodobně mělo dosáhnout také zvýšení příjmů státního rozpočtu. Dojde-li ke snížení některých sociálních dávek, jednak se zvýší zaměstnanost, což by též mělo vést k zvýšení HDP. Je pravdou, že hrubý domácí produkt se za poslední roky zvýšil, nicméně letos dle dosavadních odhadů, vycházejících z loňských hodnot, stejné úrovně nedosáhne. Problémem zřejmě bude i míra inflace, která je v letošním roce rapidně stoupla z loňské prosincové hodnoty 2,8 na současných (měřeno k srpnu roku 2008) 6,1. Takovýto nárůst znamená pro stání rozpočet vyšší výdaje. Další cestou jak vyrovnat státní kasu vidím v daňové reformě. Například reforma odvodů pojistného dle typu smlouvy, kdy při dohodě o pracovní činnosti pojistné odvádíte a při dohodě o provedení práce nikoliv, jsou dle mého názoru další kapkou do mlýna. Zbytečné výdaje pro nás znamená i státní aparát, který ačkoliv byl mírně oslaben, je stále dosti přebujelý. Toto je pouze velmi malý výčet možných, i když asi malých, řešení. Je zajisté mnoho a mnoho dalších pěšinek vedoucích k daleko efektivnějšímu fiskálnímu hospodaření. Ale budeme se muset nechat překvapit, co naší pokladně vládnoucí elita do budoucna přinese."

Poznámka

Práce obsahuje tabulky. Čistého textu v práci jsou cca 3 strany.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera15196
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse