Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Vývoj lidských práv v Číně v souvislosti s pořádáním LOH v Pekingu v roce 2008

Vývoj lidských práv v Číně v souvislosti s pořádáním LOH v Pekingu v roce 2008

Kategorie: Právo

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato práce se zabývá rozborem současného stavu lidských práv v Číně, zejména v souvislosti s pořádáním letních Olympijských her (LOH) 2008. Nastiňuje místní politickou situaci, přibližuje problematiku samotného zvolení Pekingu jako pořadatelského města. Uvádí zprávy jednotlivých mezinárodních organizací ohledně lidských práv v Číně. V závěru se zamýšlí nad tím, zda došlo v této oblasti k nějakému zlepšení, a jaký je očekávaný vývoj v budoucnosti.

Obsah

1.
Úvod
2.
Politická situace v Číně
3.
Letní olympijské hry v roce 2008
4.
Stav lidských práv v Číně
5.
Lidská práva v Číně v době před pořádáním LOH
6.
Závěr

Úryvek

Zlepšení situace
V rámci přípravy na letní olympijské hry v Pekingu se Čína zavázala k celkovému zlepšení dodržování lidských práv v Číně. I přesto, že v některých oblastech nedošlo k výraznému zlepšení, jak uvádí Amnesty International ve své zprávě, k některým pozitivním změnám přece jen došlo. Například byl učiněn pokrok, co se týče přístupu k trestu smrti a k práci zahraničních novinářů. Jak uvedla Catherine Barber: „Nové mechanismy regulace trestu smrti a zmírnění restrikcí pro práci zahraničních novinářů jsou důležitými kroky…“
Na příkladu zahraničních médií je ale jasně vidět, že čínská vláda používá „dvojí metr“ pro domácí a zahraniční novináře. V lednu 2007 vláda povolila zahraničním novinářům pracovat v Číně bez povolení místních úřadů, které bylo až do té doby nutné. Na druhé straně ale jsou zprávy ze zahraničí kontrolovány státní tiskovou agenturou, která zaručuje, že domácí novináři nebudou informovat o citlivých tématech.
Problém zájmu vlády
Další obtíží je, že řada čínských představitelů zřejmě stále považuje za nutné, aby se k dosažení harmonie a stability, jak byl definován hlavní zájem čínské vlády, používalo tvrdého zakročení proti všem, kdo představují hrozbu. Mezi tento zájem a prosazování tvrdého postupu je kladeno jakési rovnítko. To dokazuje i prohlášení čínského ministra bezpečnosti, Čou Jung kchanga: „Musíme usilovat o vytvoření harmonické společnosti a dobrého společenského prostředí pro zdárný průběh 17. sjezdu komunistické strany a olympijských her v Pekingu […] Musíme doma i v zahraničí tvrdě zakročit proti nepřátelským silám, jako jsou etničtí separatisté, násilní teroristé a heretické organizace typu Falun Kung, které vyvíjejí destabilizační činnost“.
Jak to vidí Olympic Watch
V roce 2001 byla v Praze založena nevládní organizace (občanské sdružení) Výbor pro olympijské hry 2008 ve svobodné a demokratické zemi neboli Olympic Watch, jehož posláním je sledovat situaci v Čínské lidové republice na poli lidských práv před olympijskými hrami v roce 2008. Zároveň je jeho úkolem vést kampaň, která by dosáhla změn v životech lidí v Číně. Základní iniciativa vzešla od poslanců Jana Rumla a Michaela Žantovského a pana Karla Schwarzenberga, dnes tvoří mezinárodní výbor třinácti osobností ze šesti zemí světa.
Olympic Watch upozorňuje přímo na několik problémů v souvislosti s přípravou Letních olympijských her. Jedním nepříjemným faktem, který nepodporuje tvrzení Číny, že se snaží o zlepšení v oblasti lidských práv, je například vystěhovávání obyvatel Pekingu z jejich domovů, aby se dosáhlo „vyčištění“ Pekingu před olympiádou, pronásledování protestujících, kteří nesouhlasí s pořádáním her nebo využívání dětí v tréninkových táborech pro politickou propagandu.
Podle Olympic Watch tedy rok předtím než má olympiáda začít nedošlo k výraznému zlepšení situace na poli lidských práv. Stejně jako ostatní organizace poukazuje na hlavní problémy jako je cenzura domácích médií, zatýkání a popravy atd. Vyzval tedy Mezinárodní olympijský výbor, aby prokázal zlepšení situace v Číně, ke kterému podle něj došlo, dále aby spolupracoval s mezinárodními organizacemi na obranu lidských práv a také aby po Pekingském organizačním výboru požadoval propuštění novinářů a dalších osob. Olympic Watch se obrací též na sponzory, které žádá, aby spolupracovali s organizacemi, vyjádřili své znepokojení a zvážili, zda chtějí, aby jejich jméno bylo spojováno s olympiádou v Pekingu.
Mluvčí čínského ministra zahraničí Čchin Kang na výzvu Olympic Watch odpověděl, že Čína všechny závazky přijaté v souvislosti s hrami splnila, a že lidská práva a demokracie jsou respektovány, stejně jako se pracuje na zvýšení standardu života čínského lidu. Podle čínské vlády je tedy vše v naprostém pořádku, jenže Olympic Watch i jiné organizace jako například Amnesty International či Human Rights Watch vnímají situaci zcela odlišně."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera14867
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse