Seminarky.cz > Životopisy > > > Wolfgang Amadeus Mozart - životopis

Wolfgang Amadeus Mozart - životopis

Kategorie: Umělecké obory

Typ práce: Životopisy

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce velmi podrobně představuje životopis geniálního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta dle jednotlivých životních stádií a druhů skladem, které tvořil.

Obsah

1.
Mozart a jeho dětství
2.
Tvorba prvního vídeňského období (1781 - cca 1786
3.
Objednávka nové opery
4.
Vrcholná díla instrumentální
5.
Poslední opery
5.1
Cosi fan tutte
5.2
Kouzelná flétna
5.3
La Clemenza Di Tito
6.
Poslední instrumentální díla
6.1
Requiem d-moll, K. 626

Úryvek

" Tvorba prvního vídeňského období (1781 - cca 1786 - do Figarovy svatby):
1.První velkou zakázkou byl singspiel pro císařské divadlo: Mozart získal libreto Únosu ze serailu (Die Entführung aus dem Serail), autor libreta Gottlieb Stephanie. Je to německý singspiel s mluvenou prózou místo recitativů. Atraktivní námět z prostředí serailu, což je palác tureckého velmože s harémem. Už v roce 1779 napsal v Salcburku pro společnost Emanuela Schikanedera singspiel Zaide (viz výše) s velmi podobným námětem (nedokončil, ale je to provozovatelné). Drama unesených křesťanských dívek Konstance a její služebné Blondchen (=”Blondýna”) do harému paši Selima a jejich osvobození jejich milými Belmontem (Konstance) a jeho sluhou Pedrillem (Blondchen). ”Basso buffo” – strážce harému Osmin, role paši Selima je mluvená (až na několik recitativů). Všechny role dokonale psychologicky vykresleny, jsou to živí lidé a nikoli vyabstrahované divadelní postavy.Drama končí happyendem. 1783 Únos ze serailu už v Praze – základ pro pozdější Mozartovy pražské úspěchy.
Únos ze serailu je dramaticky dokonale zvládnutý singspiel.Technika ”kontrafigur” rozvedená do velmi živých dramaticko-hudebních scén. VAUDEVILLOVÉ FINALE.
Mozartovy opery ( i ty pozdější italské) se v Itálii dlouho nemohly prosadit. Mozart byl zanícený Němec a všudypřítomné a drzé Italy neměl moc rád. Italské ”manýře také (s výjimkou krátkého období po návratu z italských cest) nikdy nepodlehl.
Premiéra Únosu ze serailu v červenci 1782 - velmi úspěšná. Krátce poté se Mozart oženil
Poměrně šťastné manželství s obdobně založenou Konstancí Weberovou. Měli spolu celkem 6 dětí, dospělosti se dožili 2 synové: Carl Thomas, právník a Franz Xaver klavírista a skladatel, pohřben v Karlových Varech.
2. Klavírní koncerty: nejvíc – přesně 17 ze zhruba 25 Mozartových klavírních koncertů vzniklo právě v tomto prvním vídeňském období - pro vlastní repertoár. Např. F-dur K.413, A-dur K.414, C-dur K.415, ponurý, dramatický d-moll, K 466 (únor 1785, Vídeň)
A-dur K.488, c-moll K.491 (ponurý, dramatický Mozart)….V této době napsal cca 14 klavírních koncertů. Mozart do nich ukládal závažné myšlenky a byly centrem jehoumělecké ctižádosti. Hlavně se obsahová hloubka týká středních – pomalých vět, v nichž Mozart nemusel dbát na požadavky publika aby koncert byl především technicky virtuosní (čemuž bylo třeba vyhovět v rychlých větách krajních).
3. Čtyři koncerty pro lesní roh a orchestr: 3 jsou v Es-dur /K.417,447,495/ a jeden – první v řadě je v D-dur /K.412 = 386b/. Koncert D-dur je pouze dvouvětý, bez pomalé věty (Allegro – Rondo) a je v autografu doplněn řadou Mozartových legračních poznámek a šprýmů – hlavně bizarní přednesové údaje interpretovi v deformované italštině. Všechny Mozartovy hornové koncerty jsou psány pro přítele ze Salcburku – vynikajícího hornistu Ignaze Leutgeba. Leutgeb byl vynikající hráč, ale jinak nevzdělaný člověk, který o vyšších cílech umění neměl ani ponětí. Hrál ovšem znamenitě.
4. Klavírní sonáty, variace, ronda - částečně pro vlastní koncertní činnost, částečně pro žáky. Zde také 3 klavírní fantasie, K.394, 397 a 475. Zejména Fantasie c-moll K.475 je nabitá vzrušeným – až barokním výrazem (důsledek studia Bacha!!!). Chromatika, složité modulace.
5. Smyčcové kvartety - především slavná sbírka věnovaná Haydnovi, 1782 (Mozarta nadchly Haydnovy ”Ruské kvartety” vydané rok před tím (1781). Nejznámější z nich: B-dur ”Lovecký”K.458 a C-dur ”Disonantní” K.465
6. Serenády a divertimenta - uměleckou úrovní vysoko převyšují průměr dobové zvorby této spíše zábavné a oddechové hudby. Serenáda c-moll pro dechy”Noční hudba”K.388 (dechový oktet 2 ob, 2 cl, 2 fg, 2 cor) je závažné dílo takřka s charakterem symfonie. POZOR! neplést s ”Malou noční hudbou”! Další skladby tohoto typu: Serenáda Es-dur, K.375 pro dech. sextet (2cl,2cor,2fg)
7. Další dvě symfonie, mezi nimi vyniká především Symfonie D-dur ”Haffnerova”, K.385, 1782, původně zamýšlená jako serenáda ke slavnosti povýšení salcburského měšťana Sigismunda Haffnera mladšího, přítele Mozartovy rodiny (a zejména osobního přítele W.A.M. z dětství), do šlechtického stavu
Druhá symfonie – Symfonie C-dur ”Linecká” K. 425 má po Haydnově vzoru pomalý úvod před allegrem 1.věty (to je u Mozartových symfonií vzácnost) a invenčně není tak svěží jako Haffnerova. Autograf dnes v Jagellonské knihovně v Krakowě."

Poznámka

Práce potřebuje úpravu grafiky pro lepší přehlednost.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera13494
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse