Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Vliv vnitřních a vnějších faktorů na mikroorganizmy v potravinách

Vliv vnitřních a vnějších faktorů na mikroorganizmy v potravinách

Kategorie: Mikrobiologie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Seminární práce z mikrobiologie se zabývá vlivem vnitřních a vnějších faktorů na mikroorganizmy (MO) v potravinách. Nejdříve autor představuje faktory ovlivňující růst MO v potravinách. Řadí sem vnitřní a vnější faktory. Dále práce poukazuje na vztahy mikroorganismů, poté se opět vrací k dílčím složkám vnitřních a vnějších faktorů. Následuje popis technologie překážek, které musí mikroorganismy překonávat při kombinaci různých faktorů. Větší část práce je věnována dalším faktorům ovlivňující MO v potravinách. Patří sem povrchové napětí, záření, hydrostatický tlak, ultrazvuk, mechanické vlivy a působení antimikrobiálních látek. Závěr patří informacím o laboratorních metodách a o jejích typizacích. Práce je rozšířením dříve vložené práce. Zde je odkaz - Vliv vnějšího prostředí na mikroorganismy.

Obsah

1.
Faktory ovlivňující růst mikroorganismů v potravinách
1.1
Vnitřní faktory
1.2
Vnější faktory
1.3
Další faktory
2.
Vztahy mezi mikroorganismy
3.
Vnitřní faktory
3.1
Složení potraviny
3.2
pH
3.3
Aktivita vody
3.4
Redox potenciál
3.5
Textura potraviny
3.6
Přítomnost antibakteriálních látek v potravinách
4.
Vnější faktory
4.1
Teplota
4.2.1
Termorezistence
4.2.2
Sterilizace
4.2.3
Pasterace
4.2.4
Vliv nízkých teplot
4.3
Složení atmosféry
4.4
Relativní vlhkost vzduchu
4.5
Čas
5.
Technologie překážek
6.
Prediktivní mikrobiologie
7.
Vliv dalších faktorů na MO v potravinách
7.1
Povrchové napětí
7.2
Záření
7.3
Hydrostatický tlak
7.4
Ultrazvuk
7.5
Mechanické vlivy
7.6
Působení antimikrobiálních látek
7.6.1
Dezinfekční látky
7.6.2
Organické a anorganické látky
8.
Laboratorní metody
8.1
Kultivační
8.2
Membránová filtrace
8.3
Mikroskopické metody
8.4
Imunologické metody
8.5
Imunomagnetická separace
8.6
Polymerázová řetězová reakce
8.7
Turbidimetrie
8.8
Průtoková cytometrie
8.9
Impedanční metoda
8.10
Metabolická aktivita
9.
Metody typizace

Úryvek

„pH
Bakterie – slabě kyselé až slabě alkalické pH
Kvasinky – preferují kyselé prostředí
Plísně – tolerují velmi široké rozmezí

Hodnota pH ovlivňuje
-rozmnožování bakterií, rychlost růstu, vitalitu
-intenzitu a charakter metabolizmu
-odolnost buněk ke zvýšeným teplotám
-kyselé pH (0,98)

Aktivita vody -aw
Bakterie halofilní x halotolerantní xerofilní x xerotolerantní osmofilní x osmotolerantní

Snížení aktivity vody:
•odstranění využitelné vody sušením, uzením, odpařením, mražením
•zvýšení obsahu tuku
•zvýšení koncentrace rozpuštěných látek v prostředí (cukry -sacharosa, NaCl) ›zvýšení osmotického tlaku (hypertonické prostředí) ›difuze vody z buňky do prostředí›zastavení metabolizmu až smrt buňky

Potraviny
•lehce kazitelné (více než0,95)
•středně kazitelné (0,95-0,92)
•málo kazitelné (pod 0,91)

Důležitá je kombinace aws ostatními faktory ovlivňujícími přežívání MO v potravinách.

Redox potenciál -Eh

Oxidačně-redukční potenciál prostředí-je rozdíl potenciálu mezi platinovou (kovovou)
elektrodou umístěnou do daného prostředí a standardní vodíkovou elektrodou.
oxidace redukovaná látka oxidovaná látka + + snížení elektronů, snížení redoxního potenciálu
-přidání redukujících látek-růst aerobních mikroorganismů-vakuové balení, atd.

Redox potenciál -Eh
Textura potraviny

Přirozené krytí povrchu potravin
-skořápka vajec, skořápky ořechů, kůže, vazivová pouzdra orgánů, povázka masa, kůrka chleba, atd.

Přítomnost antibakteriálních látek (biocidů) v potravinách
•Některé potraviny obsahují přirozené antimikrobiální látky (koření, minerální oleje,
česnek, hořčice, med)

•Kravské mléko obsahuje laktoferrin, laktoperoxidázový systém, lysozym, kasein
•Vejce lysozym, conalbumin, ovotransferrin, avidin

Antimikrobiální enzymy
Jsou hojně rozšířeny v přírodě a hrají důležitou roli při obranných mechanizmech živých mikroorganizmů proti infekcím.“

Poznámka

Text je v krátkých stručných heslech. Práce je ve formátu Adobe Reader (*pdf). Text byl okopírován z prezentace v PowerPointu. Práce obsahuje tabulky a obrázky. Čistý text je cca 14 stran.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera19432
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse