Seminarky.cz > Maturitní otázky > > > Cukry - molekuly v nás 2/3

Cukry - molekuly v nás 2/3



Kategorie: Chemie

Typ práce: Maturitní otázky

Škola: Gymnázium Evolution, s.r.o., Praha 2

Charakteristika: Heslovitá maturitní otázka z chemie popisuje vlastnosti cukrů a jejich druhů od monosacharidů po polysacharidy. Obsaženy jsou také grafické vzorce cukrů. Předchozí část série naleznete zde Tuky - molekuly v nás 1/3 a následující zde Bílkoviny - molekuly v nás 3/3.

Obsah

1.
Cukry obecně
2.
Monosacharidy
3.
Inzulín
4.
Disacharidy
5.
Polysacharidy
6.
Vzorce

Úryvek

"• jsou základním, nejdůležitějším a také nejlepším zdrojem energie.
• naše tělo je primárně uzpůsobené pro štěpení sacharidů a proto dokáže získat energii ze sacharidů s největší efektivitou
• Sacharidy se dělí podle molekulární struktury - podle její složitosti.
• nejjednodušší sacharid je monosacharid, jak již z názvu vyplývá jedna se o molekulární strukturu s pouze jedním cukrem - zde patří glukóza (dextroza), fruktóza a ribóza
• tyto cukry už tedy nelze dále štěpit a tělo z nich získává energii ihned. Mohlo by to vypadat lákavě, ale až na výjimky (po náročném tréninku) je to špatně. Tělo totiž tak velké množství energie v jediném okamžiku zpracuje tak, že se vyplaví hodně inzulínu nutného pro zpracování sacharidů a tímto mechanismem se většina energie uloží do tukových zásob. Po té co je sacharid zpracován navíc v krvi zůstane velké množství inzulínu, který už nemá co zpracovávat a nastane slabost. Takže paradoxně, když unavený člověk příjme rychle jednoduché cukry může se nakonec cítit ještě slabší !
• další skupinu tvoří disacharidy, složeniny dvou monosacharidů např.sacharóza, laktóza, maltóza
• existuji dvě reakce jedna, při které se dva monosacharidy spojí v jeden disacharid a uvolní se voda - dehydratační syntéza a druhy, při kterém se z disacharidu a vody uvolní dva monosacharidy – hydrolýza
• poslední skupinu tvoří polysacharidy a zde patří veškeré sacharidy se složitější strukturou. Tyto ještě dělíme na škroby a vlákninu. Přičemž vláknina je již našim traktem nestravitelná (nejsme krávy s bachorem, knihou a spol, že). Proto je třeba postupovat při hledaní jídel s nízkým glykemickým indexem uváženě abychom nějaký příjem energie měli."

Poznámka

Důležité informace jsou tučně značeny.

PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x513722ca7bae4.zip (16 kB)
Nezabalený formát:
Cukry_molekuly_v_nas_II.doc (44 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse