Obsah
ÚVOD........................................................................................................................................ 7
1 | TEORETICKÁ ČÁST............................................................................................................. 8
|
1.1 | Celiakie...........................................................................................................................8
|
1.1.1 | Historie................................................................................................................... 8
|
1.1.2 | Charakteristika celiakie.......................................................................................... 8
|
1.1.3 | Formy celiakie........................................................................................................ 9
|
1.1.4 | Projevy celiakie.................................................................................................... 10
|
1.1.5 | Komplikace při celiakii.........................................................................................11
|
1.1.6 | Diagnostika celiakie..............................................................................................11
|
1.1.7 | Přidružené (asociované) choroby......................................................................... 14
|
1.1.8 | Výskyt celiakie..................................................................................................... 14
|
1.1.9 | Dědičnost celiakie.................................................................................................15
|
1.1.10 | Léčba celiakie..................................................................................................... 15
|
1.1.11 | Celiakie vs. alergie na lepek............................................................................... 17
|
1.1.12 | Mýty o celiakii....................................................................................................17
|
1.2 | Bezlepková dieta........................................................................................................... 18
|
1.2.1 | Potraviny nevhodné pro bezlepkovou dietu......................................................... 18
|
1.2.2 | Potraviny vhodné po bezlepkovou dietu.............................................................. 19
|
1.2.3 | Problematika potravinových aditiv ......................................................................20
|
1.2.4 | Dostupnost bezlepkových potravin...................................................................... 21
|
1.2.5 | Ekonomický dopad na rodinu celiaka.................................................................. 21
|
1.2.6 | Srovnání cen základních surovin..........................................................................23
|
1.2.7 | Příspěvky na celiakii.............................................................................................23
|
1.2.8 | Dieta a psychické problémy................................................................................. 24
|
1.3 | Stravování celiaků ve školních jídelnách...................................................................... 25
|
1.3.1 | Příprava bezlepkové stravy na školách v Brně.....................................................25
|
1.3.2 | Příprava bezlepkové stravy z hlediska hygienické stanice...................................26
|
2 | PRAKTICKÁ ČÁST..............................................................................................................8
|
2.1 | Cíle výzkumu................................................................................................................ 28
|
2.2 | Metodika výzkumného šetření...................................................................................... 28
|
2.2.1 | Výběrový soubor.................................................................................................. 28
|
2.2.2 | Metoda výzkumu.................................................................................................. 28
|
2.2.3 | Způsob vyhodnocování.........................................................................................29
|
3 | VÝSLEDKY......................................................................................................................... 1
|
3.1 | Charakteristika dětí........................................................................................................31
|
3.2 | Způsob stravování na škole........................................................................................... 32
|
3.2.1 | Mateřské školy......................................................................................................32
|
3.2.2 | Základní školy...................................................................................................... 33
|
3.2.3 | Školní akce........................................................................................................... 35
|
3.2.4 | Rady pro rodiče.................................................................................................... 35
|
3.2.5 | Rady pro školní kuchyně...................................................................................... 37
|
3.2.6 | Možnosti řešení.....................................................................................................37
|
3.3 | Způsob stravování na táborech......................................................................................38
|
3.3.1 | Rady pro rodiče.................................................................................................... 39
|
3.3.2 | Možnosti řešení.....................................................................................................39
|
3.4 | Způsob stravování na dovolených.................................................................................40
|
3.4.1 | Rady pro rodiče.................................................................................................... 41
|
3.4.2 | Možnosti řešení.....................................................................................................41
|
3.5 | Psychologické aspekty diety a problémy s ní spojené..................................................42
|
3.5.1 | Šikana a diskriminace...........................................................................................42
|
3.5.2 | Projevy diety na dětech.........................................................................................43
|
3.5.3 | Rodiče a dieta....................................................................................................... 43
|
3.5.4 | Nakupování bezlepkových potravin..................................................................... 44
|
3.5.5 | Dostupnost bezlepkových surovin........................................................................45
|
3.5.6 | Stravování v restauracích......................................................................................45
|
3.5.7 | Rady pro rodiče.................................................................................................... 45
|
ZÁVĚR.................................................................................................................................... 47
SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY....................................................................................... 49
PŘÍLOHY................................................................................................................................ 53
Úryvek
"1 TEORETICKÁ ČÁST
1.1 Celiakie
1.1.1 Historie
Celiakie se poprvé objevila již asi před 10 000 lety, kdy lidé zjistili, že lov a sběr nejsou jediným zdrojem obživy, ale že i sklizeň obilí přináší potravu. Stravu s pšenicí však někteří jedinci špatně snášeli, a tak se poprvé objevili celiaci.
O celiakii nalezneme zmínky již v antice, a to ve spise Galéna1 Náchylnost k celiakii. Slovo celiakie vzniklo z řeckého výrazu koliakos, což znamená trpící na střeva. V této době byly také popsány první příznaky nemoci, jako jsou průjmy, úbytek váhy a celkové neprospívání.
Velký pokrok zaznamenal výzkum celiakie až ve 20. století. Lékaři se snažili zjistit příčiny a možnosti léčby tohoto onemocnění. Často se shodovali, že musí dojít k úpravě jídelníčku, avšak nevěděli, co je příčinnou potíží celiaků. V roce 1950 byl pak učiněn významný objev nizozemským pediatrem profesorem Willemem Karlem Dickem. Ten zjistil, že nahrazení pšeničné, žitné a ovesné mouky jejich škroby zlepšuje stav pacientů. Jeho výzkum ještě v téže roce rozvedla anglická lékařka Charlotta Andersenová, která ze stravy extrahovala i pšeničný škrob. Od tohoto objevu je základem léčby bezlepková dieta.
[1]
1.1.2 Charakteristika celiakie
Celiakie, známá také pod názvy celiakální sprue, Herterova choroba, glutenová nebo gluten senzitivní enteropatie, je autoimunitní onemocnění způsobené tvorbou protilátek proti enterocytům, buňkám sliznice tenkého střeva, spuštěné u postižených jedinců přítomností lepku v tenkém střevě. [2] Laicky řečeno – když celiak zkonzumuje potravinu obsahující lepek, jeho imunitní systém zaútočí na molekulu lepku, a tím i na tělo samotné. Tato autoimunitní reakce vede k poškození tenkého střeva a způsobuje nedostatečné vstřebávání živin, především železa a vitamínů. Proces je často doprovázen průjmy a podvýživou nebo chorobami způsobenými špatným vstřebáváním živin a minerálů. Poškozenou sliznicí střeva vniká do organismu zvýšené množství látek, které mohou zvyšovat riziko vzniku nádorového
1 Starověký lékař, filosof
onemocnění. Jakmile je ze stravy vysazen lepek, dojde k obnovení sliznice tenkého střeva, vymizení příznaků choroby a riziko komplikací se zmenší na minimum. [3]
Za potencionální „spouštěče“ celiakie se podle výzkumu MUDr. Alessia Fasana uveřejněného v Scientific American považují tři základní faktory:
• environmentální spouštěč,
• genetická predispozice,
• propustné tenké střevo.
Za environmentální spouštěč se považuje protein zvaný lepek. Vyskytuje se zejména v endospermu pšeničných zrn a v těle vyvolává imunitní odpověď. Příbuzné proteiny v žitě (sekalin) a ječmeni (hordein) způsobují stejný děj.
Genetická predispozice je určena již od samého narození. Celiaci dědí směs genů, která způsobuje zvýšenou citlivost imunitního systému na lepek. (viz kapitola 2.1.9)
Důkaz o tom, že spouštěčem nemoci je extrémně propustné tenké střevo podal až výzkum MUDr. Alessia Fasana. Tvrdí, že u většiny lidí buňky tenkého střeva spojují k sobě velmi těsné spoje. U lidí s celiakií jsou tyto těsné spoje narušeny a rozpadají se, čímž umožňují fragmentům lepku dostat se do tkáně a dráždit buňky imunitního systému. Léčba, která by omezila „prosakování“ lepku dále do organismu, by mohla významně přispět k léčbě celiakie, ale také k léčbě jiných autoimunitních onemocnění zahrnujících neobvyklou propustnost střeva. [4]"
Poznámka
Součástí práce jsou obrázky, tabulky a grafy.
PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ
Vlastnosti
Číslo práce: | 27811 |
---|
Autor: | Miisiii - |
Typ školy: | SŠ |
Počet stran:* | 42 |
Formát: | Acrobat Reader |
Odrážky: | Ne |
Obrázky/grafy/schémata/tabulky: | Ano |
Použitá literatura: | Ano |
Jazyk: | čeština |
Rok výroby: | 2012 |
Počet stažení: | 267 |
Velikost souboru: | 633 KiB |
* Počet stran je vyčíslen ve standardu portálu a může se tedy lišit od reálného počtu stran. |
STÁHNOUT PRÁCI
Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x522e0a055be6d.zip (633 kB)
Nezabalený formát:
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.